- "300 bin ton ile zeytinyağında dünya ikincisiyiz"

- Edremit Ziraat Odası Meclis Başkanı Cahit Çetin:
 - "300 bin ton ile zeytinyağında dünya ikincisiyiz"

 Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Kooperatifleri Eski Başkanı ve Balıkesir’in Edremit Ziraat Odası Meclis Başkanı Cahit Çetin, rekolte tespit çalışmaları tamamlanan Türkiye’deki zeytinyağı üretimi ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Çetin, bu yıl 300 bin ton zeytinyağı rekoltesi ile dünya ikincisi durumuna gelineceğini bildirdi. 
  Edremit Ziraat Odası Meclis Başkanı Cahit Çetin, oda binasında düzenlediği basın toplantısında, dünya zeytin üretiminde İspanya, İtalya ve Yunanistan’ın ardından dördüncü sırada yer Türkiye’nin zeytin hasat dönemi ile birlikte, dünya sıralamasında ikinci sıraya yerleşeceğini vurguladı. Bu sebeple, dünya pazarında Türkiye’nin tutunabilmesi için üreticileri markalaşma konusunda uyaran Çetin, pazarlama konusunda eksiklikler olduğuna da değindi.
  Tespit çalışmaları tamamlanan ve henüz rekolte açılması yapılmayan zeytinyağı ile ilgili Türkiye’nin bu yıl hedefine ulaştığını kaydeden Çetin, “Şu anda tüm üreticilerin bir kaygısı olduğunu düşünüyorum. Çünkü fiyatların ne olacağı konusunda bana soruyorlar. Bunun cevabı artık piyasa ekonomisindedir. Piyasa nasıl hareket ederse fiyatlar da o yönde olacaktır. Ancak fiyat hareketini kontrol edecek mekanizmaların içinde bizzat üreticinin tutum ve davranışının çok önem arz ettiğini düşünüyorum. Çiftçi kardeşlerimizin sakin olması, piyasayı izlemesi ve hiçbir provokasyona kulak asmamalarını gerekmektedir. Artık zeytinyağında geniş bir satıh oluştu. Artık geniş bir alan var. Eskiden bu alan Çanakkale’den Muğla’ya kadardı. Şimdi bütün Akdeniz illerini dahil edin ve Nizip’e, Mersin’e kadar gidin. Bu genişleme çok farklı zeytin varyetelerini de beraberinde getiriyor. Yabancı zeytin türlerinin de Türkiye’ye dahil edilmiş olması çok ciddi bir hatadır. Bir İspanyol cinsi Türkiye’ye girmiştir. Bunlara gerek yok. Elinize bir saksı karanfil alın ve gidin bakalım Hollanda’ya girebiliyor musunuz? Türkiye’nin bunların ulu orta ithal edilmesine karşı çıkması gerekir" ded.
  
  "Rekolte tespit sonuçlarını bir an evvel halk ile paylaşın"
   Şu anda Türkiye'nin zeytinciliğindeki en büyük kargaşasının varyete kargaşası olduğuna dikkat çeken Çetin, "Buradan Akdeniz bölgesine milyonlarca Edremit cinsi zeytin fidanı gitmiştir şimdiye kadar. Bunlar artık verim vermeye başladı ve hiçbir zaman bu bölgenin ağacı o bölgede aynı sonucu vermez. Lezzet olarak farklı olur. Gemlik zeytini de aynı şekildedir. Bunların tefriki gerekir. Bölgeler arası ayırım gerekir. Avrupa’da köşe başlarını tutabilmek için ciddi bir pazar ekonomisi oluşturmalıyız. Ülkemiz gelirlerine ilave oluşturabilecek bir sinerji oluşturmamız lazım. Avrupa normlarına uygun etiket formlarını oluşturmalıyız. Normlara uygun şekilde markalaşmamız lazım ve markalaşmanın desteklenmesi lazım. Ürettiğimiz ürünü iç piyasada da tüketecek politikaları da yürütmemiz lazım. Çok üretmek önemli değil, üretileni ülke ekonomisine kazandırmak önemlidir. Türkiye artık yüksek rekoltelerle yüzleşmeye başladı. Türkiye, tarihindeki en yüksek zeytinyağı rekoltesini görecek bu sene. Tüketici, malının ne olacağını merak ediyor. Üretici sakin olacak, ürününün değerini bilecek ve piyasayı koklamadan hareket etmeyecek. Üreticiler Tariş ve diğer bağlı olduğu kurumlara güvenecek. Onu destekleyerek kendisine ciddi bir kalkan oluşturacak. Panik yok. Yüksek rekolteler Türkiye’nin hedefidir. Avrupa rekoltelerine bakıyoruz ve şu anda Türkiye dünya ikincisidir. Henüz açıklanmamakla beraber, benim tahmin ettiğim 300 bin ton rekolte çıkarsa ülkemizde, dünya ikincisi durumuna eriştik. Ben aşağı yukarı rakamları biliyorum. Bu rekolte tespit sonuçlarını bir an evvel halk ile paylaşın. Türkiye bu sezon, İtalya, Yunanistan ve Tunus’un üzerinde görünüyor. Türkiye’nin bu yükselişinden rahatsız olan çevreler de olabilir. Türkiye hedefine ulaşmak adına çok ciddi bir adım atmıştır. Bu durumda üreticiyi paniğe sokacak bütün provokasyonlardan kaçınılması gerekiyor” diye konuştu.
 

YORUM EKLE

banner160