’Anafor’ davasında savcı ek mütalaa verdi

İzmir’de 10 yıl önce yapılan ’Anafor’ operasyonuyla ilgili 176 kişinin yargılandığı, sanıkların bir kısmının ceza aldığı ve Yargıtay’ın bazı kararları onayıp bazılarını bozduğu dava görülmeye devam edildi.

’Anafor’ davasında savcı ek mütalaa verdi

İzmir’de 10 yıl önce yapılan ’Anafor’ operasyonuyla ilgili 176 kişinin yargılandığı, sanıkların bir kısmının ceza aldığı ve Yargıtay’ın bazı kararları onayıp bazılarını bozduğu dava görülmeye devam edildi. Bu celse karar verilmesi beklenen davada, savcı ek mütalaa verdiği için dava ileri bir tarihe ertelendi.

Yargıtay 1. Ceza Dairesi, İzmir’de 2008 yılında ’Anafor’ operasyonunun ardından açılan 176 kişinin yargılandığı davada bazı sanıkların cezasını onarken, bazılarının da bozulmasına karar vermişti. Yargıtay’da cezaları bozulan sanıkların duruşması görülmeye devam edildi. İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesinde 10. celsesi yapılan duruşmaya, bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatları katıldı. Duruşmada savcı ek mütalaa verdi. Daha önce verdiği mütalaayı tekrar ettiğini belirten duruşma savcısı, verdiği ek mütalaasında, aralarında Ahmet Tekin Baykal’ın da bulunduğu bazı sanıkların "Nitelikli yağma" suçundan beraatına, Baykal ve sanık Cezmi Arslan Arslan’ın "Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçundan beraatına, avukat Mürsel Ünlü’nün "Suç örgütü üyeliği ve yöneticiliği" suçundan beraatına karar verilmesini istedi.

Sanık avukatları, esas hakkındaki savunmaları için süre talep etti. Söz alan tutuksuz sanıklardan Mustafa A., Özcan Deniz’i kendisinin vurduğunu belirterek, ’’Çeşme’de Tamer Manavcı ve Ömer Dalkaç mekan işletiyordu. Ben yıllardır Ömer ağabeyin yanında çalışırım. Özcan Deniz’e parası ödendiği halde sahneye çıkmadı. 2 bin kişi bilet almıştı. Ömer ağabey, Özcan Deniz tarafından zararın kapanacağı sözünü aldı ancak sözünü tutmadı. Mekan zarara uğradı ve kapandı. Ömer ağabey, Özcan Deniz’in Ege’de bundan sonra konsere çıkmayacağını, gelirse bana vur diye söyledi. Özcan Deniz, Çeşme’de konsere gelince ben de vurdum’’ dedi.

Mahkeme başkanı, sanık avukatlara esas hakkında savunmaları için süre verip duruşmayı Temmuz ayına erteledi.

Olayın geçmişi

İzmir polisi, Ahmet Tekin Baykal liderliğindeki grubun yasa dışı faaliyetlerde bulunduğu iddiaları üzerine 1,5 yıl süren takibin ardından 2008’de İzmir, İstanbul, Ankara, Aydın, Kuşadası, Muğla, Balıkesir, Samsun, Mersin, Kayseri, Zonguldak ve Antalya’da operasyon düzenledi. ’Anafor’ adlı operasyonda, Ahmet Tekin Baykal ile emekli albay, emekli askeri savcı, emekli iki uzman çavuş, Danıştay hakimliğinden ayrılmış bir avukat ve emekli polis müdürünün de aralarında bulunduğu çok sayıda şüpheli yakalandı. İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan 176 sanıklı dava, 130 olay değerlendirilerek 2012 yılında karara bağlandı. Suç örgütü kurmak ve yönetmekle suçlanan Ahmet Tekin Baykal, bu suçtan 3 yıl 1 ay 15’er gün hapis cezasına, ayrıca örgüt adına gerçekleştirilen Vedat Orhan Çelek, Ayhan Çelek, Zeki Göktuğ, Simay Erturun, Nevzat Soyugüzel, Tuncer Dal, Cemalettin Doğan’a karşı eylemler, Çeşme Plajı ihalesi, Adnan Menderes Havalimanı yemek ihalesi, Kuşadası’nda bar olayı, kumar oynatmak, tehdit, hürriyeti tahdit, gayrimenkule el koyma, yağma gibi suçlardan ise toplam 67 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Davada Barış Vural’a 34 yıl 3 ay, Barış Öner’e 30 yıl 1 ay, Yıldırım Baran’a 12 yıl 9 ay, Serkan Gül’e 22 yıl 6 ay, Fikret Şahin’e 15 yıl 2 ay, İlker Doğdu’ya 11 yıl 10 ay, Bünyamin Aras ve Soner Şaşmaz’a 10’ar yıl, iş adamı Cumhur Atış’a 11 yıl, avukatlar Mürsel Ünlü’ye 21 yıl 4 ay, Cezmi Arslan’a 34 yıl 4 ay, Maksut Tuğlu’ya 50 yıl 4 ay, Sami Hoştan’ın da aralarında bulunduğu 41 sanığa ise örgüt üyeliği ya da örgüte yardım suçundan 1 yıl 15 gün hapis cezası verildi. Dava kapsamında "Çeşme Plaj ihalesi" ile ilgili yargılanan eski Güzelbahçe Belediye Başkanı Ertan Avkıran ile Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu ise beraat etmişti.

Güncelleme Tarihi: 23 Ocak 2018, 21:11
YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER