AYVALIKLI ÇEVRECİ’NİN ALLİONİA MÜCADELESİ

  AYVALIKLI ÇEVRECİ’NİN ALLİONİA MÜCADELESİ

  Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde sosyo-kültürel çalışmaların gönüllü öncüsü olan Aysel Namlı, şimdi de Bergama’da bulunan antik Allionia kentinin, DSİ tarafından inşa edilen Yortanlı Barajı’nın sularının altında kalmaması için mücadele ediyor.
  Yortanlı Göleti’nin ortasında kalan antik Allionia kazı alanının kurtarılması için Ayvalık’ta kamuoyu oluşturmayı başaran Namlı, Allionia’nın kurtulabilmesi bilincinin sadece Ayvalık’ta yayılmasının yetmeyeceğine inanıyor. Bu yüzdende öncülerinden olduğu çevreci guruplarının Edremit Körfezindeki hemen her toplantısında Alionia konusunun gündeme getirilmesine çalışılıyor.
  Önceki günlerde Edremit’e bağlı Çamcı köyünde CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç’in konuşmacı olarak katıldığı panelde de Genç’in konulmasının ardından Bergama’daki Allionia kentinin kazı alanın ülkemizin kültür varlıklarından olduğunu vurgulayan bir konuşma yaptı. Aysel Namlı, 10 Ekim 2010 tarihinde Allionia kentine körfez bölgesinden de bekledikleri katılımlarla Ayvalık’tan hareket edeceklerinin duyurusunu yaparken, Türk siyasetinin en iyi hitabet ustalarından biri olarak nitelediği Kamer Genç’in önünde bu duyuruyu yapmanın heyecan verici olduğunu belirtti.
  Namlı, “Bergama’da ki Allionia antik kentinin kurtarılması için mücadele edenlere yetkililer tarafından söz konusu bölgeye ‘2 Gâvur taşı’ ifadesi kullanılabilmiştir. Oysa antik kazı alanı olan bu kent, Pompei’den sonra en iyi durumda tarihin derinliklerinden günümüze kadar en iyi şekilde ulaşabilmiş derin bir kültüre sahip olan bu değerimizin tıpkı Hasankeyf gibi sular altında kalmaması için mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Buradan tüm körfez sivil toplum örgütlerine seslenerek 10 Ekim 2010 tarihinde Ayvalık’tan hareket ederek Allionia kentine yapacağımız ziyarete katılmalarını ve Alionia’nın sular altında kalmaması için gerekli desteği vermelerini arzuluyoruz” diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 05 Ekim 2010, 22:17
YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER