EĞİTİM-SEN’DEN PROTESTOLU ÖĞRETMENLER GÜNÜ KUTLAMASI

EĞİTİM-SEN’DEN PROTESTOLU ÖĞRETMENLER GÜNÜ KUTLAMASI

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde UNESCO’nun ilan ettiği 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü'nü protesto gösterileriyle kutlayan Eğitim-Sen Ayvalık Temsilciliği bir basın açıklaması yaparak, öğretmenlerin eğitim alanında yaşadıkları sorunları dile getirdi.
  Geçtiğimiz akşam saat 18.00’da Ayvalık Cumhuriyet Meydanı'nda bulunan Atatürk anıtının önünde toplanan Eğitim-Sen Ayvalık Temsilciliği'ne bağlı öğretmenler, açtıkları Eğitim-Sen’e ait pankartlarla adeta gövde gösterisi yaptı. 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü nedeniyle yapılan açıklamada, Birleşmiş Milletlerin, Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından 1994’ten beri 5 Ekim’in Dünya Öğretmenler Günü olarak ilan edildiği belirtilerek, her yıl bu günün 100’den fazla ülkede kutlanıldığının altı çizildi.
  Eğitim-Sen Ayvalık Temsilcisi Dilaver Şener’in okuduğu açıklamada; 5 Ekimde uluslararası öğretmen örgütlerinin katkılarıyla öğretmenlerin statüsüne ilişkin tavsiye kararları alındığı niteliğe sahip bir belge olduğu belirtilerek, bu belgenin öğretmenlerin sadece okul içinde değil, toplum içinde de yerine getirdikleri işlevlerin taşıdığı önemi, uluslararası düzeyde kanıtladığı, öğretmenlerin tüm sorunlarını ele alan ve durumlarını tüm ayrıntısıyla düzenlediği kaydedildi.
  Yapılan açıklamada, “Dünya Öğretmenler Günü, çocuklar için daha iyi bir gelecek sağlamada, daha iyi bir eğitim almalarında, öğretmenlerin rolünün anlaşılmasında toplumun dikkatinin çekilmesi fırsatını meydana getirmektedir. Aynı zamanda devletlerin eğitime daha fazla pay ayırmasını ve eğitimin önemini vurgulamayı amaçlamaktadır. Dünya Öğretmenler Günü’nde, eğitimin her kademede parasız olmasını, laik, bilimsel ve demokratik eğitimin önemini, herkesin eğitim hakkından eşit olarak yararlanmasını bir kez daha açıklama fırsatını yakalıyoruz. 5 Ekim, öğretmenin ve eğitimin sorunlarının tartışıldığı, çözümlerin üretilmeye çalışıldığı, kitlelerin dikkatinin çekildiği bir gündür. 5 Ekim sendikamız Eğitim Sen tarafından her yıl çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır” denildi.
 
 ‘5 EKİM HEDİYE BEKLEME GÜNÜ DEĞİLDİR’
  Ayvalık Eğitim-Sen üyesi kalabalık bir öğretmen gurubun sık sık sloganlarla kesilen açıklamada Dilaver Şener, “5 Ekim hediye bekleme günü değildir. 12 Eylül 1980 darbesi öğretmen örgütlerini kapatmış, binlerce öğretmeni işten atmış, binlercesini sürgüne göndermiştir. 1980 yılında 5 milyon 721 bin 074 sendikalı işçi varken 12 Eylül sonrası, yani 1985 yılında bu sayı 1 milyon 711 bin 074’e gerilemiştir. Yine 1979 yılında bir işçinin günlük ücreti 8,4 ABD doları iken, bu rakam 1985 yılında 4,0 dolara gerilemiştir” dedi.
  Şener açıklamasında, “Değerli arkadaşlar, 12 Eylül darbecilerinin devamcıları bugün eğitimi içinden çıkılmaz bir hale getirmişlerdir. Irkçı ve dinci kadrolaşma çığ gibi büyümüş, öğretmenler sözleşmeli, ücretli, kadrolu, başöğretmen, uzman öğretmen biçiminde ayrımlara tabi tutulmuştur. Bizler, bu gibi ayrımları asla kabul etmiyoruz. Eğitim emekçileri, özlük hakları ile sosyal haklarını kullanmada büyük sıkıntılar yaşamaktadırlar. Eğitim küresel sermayenin isteklerine uygun olarak piyasaya açılmakta, paralı hale getirilmektedir. Okullarda çeşitli adlar altında toplanan paralar, eğitimin özelleştirilmesinin ön adımlarıdır” ifadelerini kullandı.
  Yapılan açıklamada, öğretmene ihtiyaç varken kadrolu öğretmen alımı çok az olduğu vurgulanarak, “Sayın bakanımız, sözleşmeli öğretmenlerin kadroya geçireceğini söylemişti. Yapılan ise bunun tam tersidir. Öğretmenleri sözleşmeli olarak atamıştır. Kalan açıklar da ücretli öğretmenlerle kapatılmaktadır. Bu da eğitimin niteliğini düşürmektedir. Eğitim-Sen olarak tüm çalışanların kadrolu istihdamını savunuyoruz. 4/B ve 4/C’ye ‘hayır’ diyoruz.
  İlçemizde de eğitim alanında bir takım sıkıntılar yaşanmaktadır. Şöyle ki; Atatürk İlköğretim Okulu’na atanan üyemize sınıf verilmemiş, ondan sonra atanan öğretmene sınıf verilmiştir. Bu çifte standartlı bir uygulamadır. Bir an önce üyemiz sınıf öğretmeninin mağduriyeti giderilmelidir” denildi.
 
ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMENLERİ ZOR DURUMA SOKUYOR
  Anasınıflarına yardımcı personel alımı konusunda sıkıntılar yaşandığının vurgulandığı açıklamada, “Milli Eğitim’in, yardımcı personel alınmaması yönündeki telkinleri öğrenci ve öğretmenleri zor duruma sokmaktadır. Yardımcı personelin yaptığı işler de öğretmenin üstüne yıkılmak istenmektedir. Eğer veliye ek ekonomik yük getirilmek istenmiyorsa kadrolu yardımcı hizmetli alınarak sorun çözülmelidir” ifadeleri yer aldı.
  Ayvalık’ta inşaatı süren 15 Eylül İlköğretim Okulunun anasınıflarının halen daha eğitime başlayamadığının belirtildiği açıklamada, “Okul bina yapımının sürmesi, şu an eğitim görülen okulda derslik olmaması anasınıfı öğretmen ve öğrencilerini mağdur etmiştir. Bu bahane edilerek anasınıfı öğretmenlerine ek ders ücreti verilmemesi kabul edilemez. Bir an önce bu öğretmenlerimize de ek ders ücretleri ödenmelidir. Sınıfı olmayan veya norm kadro fazlası öğretmenler yeni açılacak ilköğretim okuluna öncelikli olarak atanarak sorunları çözülmelidir” denildi.
 
‘‘KEP GİYME TÖRENLERİ KALDIRILMALI’
  Anasınıflarına kadar inen Kep Giyme törenlerinin kaldırılmasının ve böylece velilere ek yükler getirilmesinin önüne geçilmesi gerektiğinin belirtildiği açıklamada, “Öğretmenlerimize, hizmetli ve memurlara insanca yaşayabilecekleri, nitelikli hizmet verebilecekleri çalışma ve yaşama koşulları sunulmalı, bunun için de başta maaşlar olmak üzere mesleki ve özlük hakları insan onuruna yaraşır düzeye yükseltilmelidir. Eğitim-Sen, kamusal, nitelikli, parasız, bilimsel, demokratik ve laik eğitimin yaşam bulması için geçmişte nasıl mücadele etti ise, bugün ve gelecekte de bu haklı mücadelesini kararlılıkla sürdürmeye devam edecektir. Eğitim-Sen olarak tüm öğretmenlerimizin, 5 Ekim dünya öğretmenler gününü kutluyor, onları daha iyi bir gelecek için, sorunlarımız karşısında birlik olmaya ve örgütlü mücadeleye çağırıyoruz. Bütün olumsuzluklara karşı öğretmen, aydınlatma görevini yerine getirmeye devam edecektir” denilerek, bütün öğretmenlerin 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü kutlandı.
  Ayvalık Eğitim-Sen’in Cumhuriyet Meydanı'ndaki açıklamasında ayrıca Sendika olarak 2010–2011 Öğretim Yılı Eğitim sorunları ile ilçede yaşanılan olumsuzluklar ve haksızlık olarak nitelenen sorunlardan oluşan ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne verilen 8 maddelik bir rapor örneği basın mensuplarına dağıtıldı.

Güncelleme Tarihi: 06 Ekim 2010, 22:57
YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER