ENGELLİLERİN KURS BİTİRME MUTLULUĞU

ENGELLİLERİN KURS BİTİRME MUTLULUĞU

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, Halk Eğitimi Merkezi (HEM) Müdürlüğü bünyesinde ilçedeki engellilere yönelik yapılan kırkyama kursunda başarılı olan engellilere kurs bitirme belgeleri dağıtıldı.
  Önceki gün Ayvalık Belediyesi’ne ait Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde saat 15.00’de yapılan belge törenine; Ayvalık Kaymakamı Nihat Nalbant, Altınova Belediye Başkan Yardımcısı Yalçın Yazıcı, İlçe Milli Eğitim Müdürü Erkan Bilen, HEM Müdürü Nurbin Kolsuz, Hem Müdür Yardımcısı Songül İde Yolver, Birlik Ortopedik Engelliler Derneği Genel Başkanı Halil Burgaz, ilçedeki bazı okulların müdürleri, kurs eğitmenleri Songül Can, Güler Çaprazbuyruk, kursiyer engelliler ve aileleri katıldı. Ayvalık HEM bünyesinde; geçtiğimiz yıl 23 Ağustos’ta başlayıp, 26 Aralık’ta sona eren 5 bin 92 saat süren kursun ardından başarılı olan engellilerin belge töreninde oldukça heyecanlı oldukları dikkatlerden kaçmadı. Birlik Ortopedik Engelliler Derneği Genel Merkezi’nin Türkan Saylan Kültür Merkezi ile Altınova’da bulunan iş atölyelerinde gerçekleşen kurslarda 27 engelli kursiyerin belgelerini aldığı tören, saygı duruşu ve istiklal marşının bir ağızdan söylenmesiyle başladı.
  Törende konuşan Ayvalık Halk Eğitim Merkezi Müdürü Nurbin Kolsuz; Kaymakam Nihat Nalbant’ın öncülüğünde engellilerin el becerilerini geliştirmeye yönelik kursları hiç ara vermeden sürdürdüklerinin altını çizdi. Kurs eğitmenlerinin kurs süresince oldukça yoğun efor harcadığına dikkat çeken Kolsuz, kursların gerçekleşmesinde büyük emekleri geçen başta Ayvalık Kaymakamı Nihat Nalbant olmak üzere, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Ayvalık Belediyesi gibi kurumların yanı sıra destek veren herkese teşekkür etti. HEM Müdürü Nurbin Kolsuz’un ardından kürsüye gelen Birlik Ortopedik Engelliler Derneği Genel Başkanı Halil Burgaz, Ayvalık’ta devletin tüm birimlerinin engellilere kucak açmasından duyduğu memnuniyeti ifade ederek, HEM bünyesinde açılan kursların, kursiyer engellilerin güncel hayatlarına renk kattığına ve onların yaşama sevinçlerine çok büyük bir destek olduğuna dikkat çekti. Törende kursiyer engelliler adına konuşan tekerlekli sandalye mahkumu Hasan Penbegül, HEM bünyesinde kendilerine yönelik açılan uzun soluklu kurs sonunda bu özel günlerinde kendilerini yalnız bırakmayan tüm katılımcılara teşekkür etti.
  Kırkyama kurslarının yanı sıra zeytin çekirdeğinden takı ve süs eşyalarının yapımını da öğrendiklerini kaydeden Penbegül, “Engelli-engelsiz herkesin istediklerini yapabildikleri ve hayallerini gerçekleştirdikleri sürece mutlu olacaklarına inanıyorum” dedi. Kendisinin tekerlekli sandaliyesiyle evinden dışarı çıkamadığı dönemlerde depresyona girdiğini anlatan Hasan Penbegül, “Bir gün ellerimi açıp Allah’a dua ettim. ‘Ya Rabbim, beni bu yataktan kaldır ve beni bu dört duvar arasından kurtar’ diye yakardım. Sonrasında kısa bir süre sonra bu kurs açıldı ve bende katıldım. İnanın bu kurs hayatıma tam anlamıyla hayatımı değiştirdi. Hem sosyalleştim hem de el becerileri kazandım. Böylelikle de depresyondan kurtuldum. Bu yüzdende bu kursların açılmasına katkı veren başta kaymakamımız olmak üzere, HEM Müdürlüğüne ve destek veren herkese bir engelli olarak teşekkür ediyorum” diye konuştu.
 
KAYMAKAM NALBANT’TAN ANLAMLI KONUŞMA
  Törende konuşan Ayvalık Kaymakamı Nihat Nalbant ise, her şeyin ilçede yaşayan engellilerin gönüllerine göre olması için çalışmalarını sürdürdüklerini vurgulayarak, “2008 yılında Ayvalık’a tayin olduğumda, kurs öğretmenleriyle birlikte beni ziyaret eden engelli kardeşlerimizin benden kendilerine yönelik el becerilerini kazandıran bu kursların sürekli olması için talepleri olmuştu. Bizde elimizden geldiğince kursları kapatmamak için gayret gösterdik ve artık 12 ay süresince engelli vatandaşlarımıza yönelik bu kurslarımızı kapatmayıp, hem açık tutuyoruz” dedi.
  Engellilerle bir araya geldiğinde her defasında bir ders aldığını kaydeden Kaymakam Nalbant, “Onlardan öğrenip de unutmadığım bir şey daha var. Benden önce konuşan sevgili engelli dostum Hasan Penbegül bir gün bana, ‘Bu kurslar sayesinde; her gün evimizden dışarı çıktığımızda ağaç görüyoruz, insanları görüyoruz, hayatın akışına tanık olup mutlu oluyoruz’ demişti. O gün sevgili Hasan’ı o sözleri bizim Ayvalık’ta HEM bünyesinde açtığımız kursların 12 ay süresince açık tutulmasının ne kadar doğru ve yerinde bir karar olduğunu bana bir kez daha kanıtlamıştı. İnşallah Ayvalık’taki engellilerin mutlu olması için elimizden geleni yapmak bizim görevimizdir” ifadelerini kullandı.
 
GÖNÜL ELÇİLERİ AYVALIK’TA ÇALIŞMALAR BAŞLATACAK
  Televizyonlarda görülen gönül elçileri ile ilgili çalışmaları çok yakında Ayvalık’ta da başlatacaklarının altını çizen Kaymakam Nihat Nalbant, “Yapacağımız çalışmalarda ilçemizdeki engellilerimiz başta olmak üzere insanlarımıza bu çalışmalar kapsamında neler verilebileceğini, onları hayatlarını nasıl kolaylaştıracağımıza ilişkin çalışmaları yürüterek, gönüllü insanlarımızı tespit edecek ve çalışmalarımızı başlatacağız. Çünkü komşunuz açken, siz ona verebileceğiniz bir tas çorba varken, bunu veremiyorsanız, paylaşmıyorsanız; ne anladık biz bu hayattan?” diye konuştu. Kaymakam Nalbant’ın konuşması sırasında bazı engelli annelerinin gözyaşlarını tutamadığı dikkatlerden kaçmadı. Konuşmaların ardından, kurs bitiren engellilere belgeleri dağıtılırken, baları sertifikalarını alan engellilerin gururları adeta yüzlerinden okunuyordu. Belge dağıtımının ardından, Ayvalık Kaymakamı Nihat Nalbant ve beraberindekiler, Türkan Saylan Kültür Merkezinde bulunan Birlik Ortopedik Engelliler Derneği’ne ait iş atölyesini ziyaret ederek, atölyedeki engelli kursiyerlerle bir süre sohbet etti.

Güncelleme Tarihi: 08 Ocak 2013, 20:00
YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER