-KIYI KENAR ÇİZGİSİ TURİZMCİYİ BALTALIYOR

-KIYI KENAR ÇİZGİSİ TURİZMCİYİ BALTALIYOR

Balıkesir’in Ayvalık ilçesine bağlı Küçükköy beldesinin dünyaca ünlü turizm merkezi Sarımsaklı’da turistik tesis işletmecileri Kıyı Kenar Çizgisi’nin Türk turizmini baltaladığını belirtiyor.
  Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın yürüttüğü Kıyı Kenar Kanunu çerçevesinde Sarımsaklı’daki Kıyı Çizgisi’nin girintili çıkıntılı şekli nedeniyle adaletsiz bir yapılandırmayı beraberinde getirdiğini kaydeden beldedeki turizmciler, söz konusu çizgi nedeniyle Maliye Bakanlığı’na her yıl ödedikleri ecrimisillere rağmen tesislerinin Kıyı Kenar Çizgisi kapsamında bulunan ek ünite ve binalarına yıkım kararı çıkmasından yakınıyor. 2009 yılından bu yana söz konusu yıkımların sürdüğüne dikkat çeken belde de 12 ay turizm sektöründe aktif faaliyet gösteren tesislerden biri olan Berk Otel Zincirleri İşletmesi Sahibi Bekir Berk, yıkım kararlarının turizmi baltalamak olduğunu vurguluyor.
  Aile şirketi olarak 50 yılı aşkın bir süredir Ayvalık ve çevresinin en fazla turist ağırlayan işletmelerinden biri olduklarına dikkat çeken Bekir Berk, bir süre önce kendilerine ait Büyük Berk ve Berk Chalet isimlerini taşıyan Sarımsaklı sahilindeki otellerinin ön bölümlerindeki hazineye ait alanların yıkım kararına itiraz ederek, konuyu yargıya taşıdıklarını, ancak yargının yıkım kararını onaylamasının ardından önceki gün yıkım kararını kendi imkanlarıyla uygulamaya başladıklarını anlattı.
 
“ÖNCE YIKIN, SONRA YIKIM YAPTIĞINIZ ALANLARI SİZE GERİ VERELİM”
  Özellikle Berk Chalet Otel’in ön cephesindeki tek katlı restoran kısmının statik olarak yıkılmasının mümkün olmayacağına ilişkin rapora rağmen, yargının verdiği kararı uygulamak zorunda kaldıklarını kaydeden Bekir Berk, asıl ilginç olanın ise; yıkım işleminin gerçekleşmesinin ardından yetkililerin kendilerine, ‘Yıkımı gerçekleştirin. Biz değerlendirelim. Daha sonrasında gereken değerlendirmeleri yaptıktan sonra yıkım yaptığınız yerleri yeniden size tahsis edebilir yada bu alanları size satabiliriz’ şeklindeki beyanların olduğuna dikkat çekti.
  Kendilerine ait Sarımsaklı’daki her iki turistik tesisin ön bölümündeki alanlara 35 yıldan bu yana yıllık yaklaşık 50 bin lira ecrimisil bedeli ödediklerini kaydeden Berk, “Ancak buna rağmen Kıyı Kenar Çizgisi nedeniyle Mal Müdürlüğü tarafından hakkımızda dava açıldı. Geçen yıl yine bu alanlarda yıkımlar yapılmıştı. Bu kez Berk Chalet’in ön cephesindeki restoran kısmının bulunduğu binayı da yıkma kararı aldılar. Ama Sarımsaklı sahiline bakıldığında, kumsalın üzerinde konuşlandırılmış kamuya ait birçok kamplar ve bunlara ait dev bloklar var. Bu kamplar neredeyse denizin içine kadar giriyor. Ama onlar, bu kanun kapsamında sorun olmazken, biz 12 ay süresince turizm yaparak, ülkemize binlerce lira döviz girdisi sağlıyoruz. Bu hizmete karşında böyle cezalandırılıyoruz” diyerek veryansın etti.
  Kendi imkanlarıyla başlattıkları yıkımlar nedeniyle 1 aylık müşterilerini başka bir otele aktarmak zorunda kaldıklarını belirten Bekir Berk, “12 aylık turizmi Ayvalık’a getirdiğimiz için herhalde suçluyuz. Bunun yanı sıra da şu an görüşmeleri sürdürdüğümüz 3 ayrı internasyonel firmalarla anlaşma aşamasındayız. Eğer dünya genelinde dev otel zincirlerine sahip bu uluslar arası firmalarla evlilik yapabilirsek, belki o firmaların gücü bu tip durumlar karşısında daha farklı olur. Demekki bizim gücümüz bu kadarmış” diye konuştu.
  23 Ocak’ta 500 turistin otele geleceğini belirten Berk, “500 müşterimiz bu yıkımın ardından iyice daralan restoran kısmında nasıl yemek yiyecekler? Nerede oturacaklar? Bana göre bu olay Ayvalık ve dolayısıyla Türkiye turizmine vurulan büyük bir darbedir” diye konuştu. Kıyı Kenar Kanununun önümüzdeki günlerde değişeceğine dikkat çeken Berk Otel Zincirleri İşletmesi Sahibi Bekir Berk, “Kanun değiştikten sonra biz binlerce lira para ödeyerek gerçekleştirdiğimiz yıkımın ardından, tesislerimizi yıktığımızla kalacağız” ifadelerini kullandı.
 
“YIKIMLAR ÜZÜNTÜ KAYNAĞIDIR”
  Sarımsaklı’daki bir başka turistik işletme sahibi Sabri Çörek ise, yıkım kararlarından duyduğu üzüntüyü belirterek, “Ayvalık ve Sarımsaklı’da faaliyet gösteren bir turizm elçisi olarak, bu yıkımlar turizm merkezi konumundaki Sarımsaklı için büyük bir kayıp ve üzüntü kaynağıdır” diye konuştu. Sarımsaklı’daki yıkım kararlarına bir tepki de Ayvalık Turizm ve Tanıtma Derneği’nden geldi.
  Yıkımları yerinde inceleyen dernek başkanı Ümit Özgültekin, Sarımsaklı’daki 2009 yılından bu yana sürmekte olan yıkım kararları için şimdiye kadar birçok kanun tekliflerinin yapıldığına dikkat çekerek, “Ancak bu konuyla ilgili yasalar henüz yürürlüğe girmiş değil. Bu kanunların çıkmasını bekliyoruz. Ama maalesef, şu anda Kıyı Kenar Kanunu kapsamında kalan bütün oteller, turistik işletmeler ve meskenlerde bu yıkımlar sürüyor. Bunlardan en çok mağdur olanlar ise ne yazıkki turistik oteller oluyor. Bu otelleri şu anda Maliye Bakanlığı’na ecrimisil bedelleri ödemelerine rağmen binaların ön cephesindeki havuzlar, kafeteryalar ve dinlenme alanlarını yıkmak zorunda bırakılıyor. İtiraz edenler oluyor ancak mahkeme kararıyla bu yıkımlar nedense onaylanıyor. Sarımsaklı’da 23 Ocak’ta bir çok otel, çoğunluğu yabancı turistlerle dolacak olmasına rağmen bu otellerde yıkım işlemleri başlamış durumda. Sadece 20 günlük süreçte bu yıkımların gerçekleşmesi, yıkılan alanların düzenlenmesi gerekiyor. Bizde Ayvalık Turizm ve Tanıtma Derneği olarak beldedeki turizmcilerimize destek vermek için buradayız. Ama ne yazıkki elimizden hiçbir şey gelmiyor” diyerek, Sarımsaklı’daki Kıyı Kenar Çizgisinin enteresan ve enteresan olduğu kadar da haksızlıklar dolu olduğunu söyledi. Özgültekin, Kıyı Kenar Çizgisinin, Sarımsaklı’daki kamuya ait; Maliye, Mit, Vakıflar ve Vilayetler Hizmet Birliği gibi kamplara herhangi bir yaptırımının duyulmadığını da sözlerine ekledi.

Güncelleme Tarihi: 04 Ocak 2013, 20:34
YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER