SUZAN SABANCI’NIN İTİRAZI REDDEDİLDİ

SUZAN SABANCI’NIN İTİRAZI REDDEDİLDİ

 Akbank yönetim kurulu başkanı ve murahhas üyesi Suzan Sabancı’nın Balıkesir’in Ayvalık ilçesindeki satın aldığı Ayışığı Manastırı ile ilgili kendisine verilen İdari Para Cezasına yaptığı itirazı, mahkeme reddetti.
  Ayvalık’ta satın alıp, restore ettiği Ayışığı Manastırı ile ilgili ilçedeki çevrecilerle hukuki arenada karşı karşıya gelen Suzan Sabancı Dinçer; bu kez de Ayvalık Belediyesi ile mahkemelik oldu. Ayvalık Belediyesi Encümeninin 10.05.2011 tarih ve 366 sayılı kararı ile hükmedilen 656 bin liralık idari para cezasına itiraz eden Suzan Sabancı’nın bu itirazının Ayvalık Sulh Ceza Mahkemesi’nin 03.12.2012 tarihinde aldığı kararla reddedildiği ortaya çıktı. Alibey Adası Namık Kemal Mahallesi Ayvalık Adaları Tabiat Parkı Uzun Devreli Gelişme Planında 2. Derece Doğal Sit ve Tabiat Parkı alanında bulunan tapu sicilinin 172-173 pafta, 924 ada ve 63 sayılı parselinde kayıtlı mülkiyeti Suzan Sabancı Dinçer’e ait Ayışığı Manastırı’na trafo yapımı sırasında Gümüşsan Elektrik İnşaat Taahhüt Sanayi Limited Şirketi tarafından mevcut yolların bozulduğu ve kullanılamayacak hale getirildiği 29.03.2011 tarihinde mahallinde yapılan incelemeden anlaşıldığından adı geçen şirkete 656 bin lira para cezası ile cezalandırılmasına itiraz eden Suzan Sabancı’nın avukatları, verilen cezanın hukuka aykırı olduğunu belirterek 15.06.2011 tarihinde Ayvalık Belediyesine yazdıkları dilekçe ile cezaya itiraz ettikleri öğrenildi.
  Ancak; Ayvalık Belediyesi’nin itirazı dikkate almaması nedeniyle, bu kez Suzan Sabancı’nın avukatlarından Vehbi Kahveci tarafından İstanbul Nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesi aracılığıyla Ayvalık Sulh Ceza Mahkemesi’ne yazılı itirazda bulunuldu. Söz konusu itirazda; Ay Işığı Manastırı’nın restorasyon çalışmaları sırasında trafo yapımı ve enerji nakil hattının çekimi işini ihaleyle alana taşeron firma tarafından Tabiat Parkları içinde bulunan mevcut yolların bozulduğu ve kullanılmayacak halde olmasının sorumlusunun müvekkili Suzan Sabancı Dinçer’in olamayacağı belirtildi. 9 sayfalık itiraz dilekçesinde; Kabahatler Kanununun hükümlerine göre idari para cezasının sorumlusu kim ise ona tebliğ edilmesi ve ondan talep edilmesi gerektiğinin altı çizilerek, Ayvalık Belediyesi Encümeni tarafından verilen 656 bin liralık idari para cezasının hukuka aykırı olduğu ve bu sebeple kaldırılması talep edildi.
  Ayvalık Sulh Ceza Mahkemesi’nin yaptığı değerlendirmenin ardından dosyanın bir üst mahkeme olarak Ayvalık 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ne sevk edilirken, davanın karar duruşmasında ise tüm dosyanın incelendiği öğrenildi. Kararda; Suzan Sabancı Dinçer’e ait Ayışığı Manastırı’na elektrik hattının çekilmesi işini alan firmaya verilen idari para cezasının hukuka aykırı olmadığı ve tebligatın taşeron firmaya yapılması sırasında aynı tebligatın Suzan Sabancı Dinçer’e de yapılmasında usule aykırı olmayıp, icrai herhangi bir etkisinin bulunmadığına hükmetti.
 
“DOĞAYA ZARAR VERMEYE ÇALIŞANLAR BUNUN BEDELİNİ ÖDER”
  Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, Tabiat Parkı'nın sınırları içinde bulunan Akbank Murahhas Üyesi ve Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı'ya ait Ay Işığı Manastırı'nın restorasyonu sırasında da, manastıra giden zeytin arasındaki yol üzerindeki ağaçlara zarar vermek, yolun altından elektrik kablolarının geçirilmesi ve ağır tonajlı iş makinelerinin yolun birçok bölümünde çöküntülere neden olması nedeniyle gereken uyarıların yapılmasına rağmen değişen bir şey olmaması üzerine 656 bin lira ceza kesildiğini hatırlattı. Türközen, söz konusu cezanın sadece Suzan Sabancı Dinçer’e değil, Tabiat Parkı içerisinde bulunan yazlık site ve turistik tesislere de kesildiğini vurgulayarak, Ayvalık'ın turizm alanında turizm pastasından hak ettiği payı alabilmesi için yoğun uğraşlar verilirken, ilçedeki turistik tesis ve sitelerin doğayı ve ulaşımı sağlayan yolları bozmasına seyirci kalamayacaklarının altını çizdi.
  Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, Ayışığı Manastırı’nın yanı sıra bölgedeki site ve turistik işletmeler ağır tonajlı kamyonlarla tesislerine yada sitelerine kum ve çakıl götürülürken, bu araçların yolları tahrip etmesi karşısında da kayıtsız kalıyorlar. Hiç kimsenin veya kurumun kamuya ait yol ve doğaya zarar vermeye hakkı yoktur. Zarar vermeye çalışanlar da bunun bedelini öder diye konuştu.
 
AYVALIKLI ÇEVRECİLER KARARDAN MEMNUN
  İlçedeki 27 sivil toplum kuruluşu tarafından oluşturulan Ayvalık Adaları Tabiat Parkı Koruma Platformu yürütme kurulu üyeleri de Ayrıca Ayvalık Belediyesi Sabancılara patika yolları dozerle genişleterek yeni yol açtığı için 650 bin TL para cezası kesilmesini az bularak, söz konusu cezanın daha da arttırılarak, tahsil edilecek paralarla Tabiat Parkında zarar gören doğanın yeniden şekillendirilmesi için harcanmasını istemişti.
  Platform yürütme kurulu üyeleri; 2009 Plan Hükümleriyle, halka ait olan ve sadece müze olarak kullanılması gereken manastırları, kendi özel mülkleri haline dönüştürdüklerini savunarak, “Bir halkın kendisine ait olması gereken tarihi mirasını parayla satın almaları yetmiyormuş gibi, park içerisinde yeni yerleşim alanları ve ruhsatsız binalar yaparak parkın doğal dokusunu da tahrip ettiler” ifadelerini kullanarak, Suzan Sabancı Dinçer hakkında Ayvalık Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmuşlardı. 

Güncelleme Tarihi: 14 Ocak 2013, 21:30
YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER