Ayvalık’ta ot festivali için ilk somut adım

Tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra zeytin kültürüyle de tanınan Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, mübadele döneminden bu yana Anadolu topraklarında geleneksel olan ot yemeklerine kapsamlı bir festival için ilk somut adım atıldı.

Ayvalık’ta ot festivali için ilk somut adım

Tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra zeytin kültürüyle de tanınan Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, mübadele döneminden bu yana Anadolu topraklarında geleneksel olan ot yemeklerine kapsamlı bir festival için ilk somut adım atıldı.

Ayvalık Esnaf ve Sanatkârlar Odası’nın girişimleriyle gerçekleşecek Ot Festivali’ne, Balıkesir Valiliği, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Ayvalık Kaymakamlığı, Ayvalık Belediyesi, Ayvalık Ticaret Odası ile ilçedeki esnaf ve sanatkârların yanı sıra sivil toplum kuruluşlarının da destek vermesi öngörülürken, festivalin ana hatları düzenlenen bir toplantıyla kamuoyu ile paylaşıldı.

Ayvalık Ticaret Odası salonunda Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Melih Çakırca’nın öncülüğünde gerçekleşen toplantıda, oda yöneticileri ve oda üyesi esnaflarla basın mensupları hazır bulundu. Toplantının açılışını yapan Başkan Melih Çakırca, Ayvalık’taki esnaf ve sanatkârlara kazanç sağlamayı öncelikli hedeflerinden biri olduğunu vurgulayarak, Ayvalık Doğa Festivali adını verdikleri organizasyonun ilkinin ‘İstifnolu Günler’ ismiyle 3-6 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşeceğini açıkladı.

Ayvalık esnaf ve sanatkârının düzenledikleri organizasyonda fikren ve emek olarak yer almasını amaçladıklarını kaydeden Başkan Çakırca, “Bu nedenle düzenlediğimiz sunumda, hazırladığımız programa esnaf ve sanatkarlarımızın da ekleyeceği bir şeylerin olabileceğine inanıyoruz. Bu toplantımızın akabinde, hazırladığımız programı ilçemizdeki kamu kurum ve kuruluşlarıyla paylaşacağız. Bu noktada Valimiz, Büyükşehir Belediyemiz, Kaymakamımız, Ayvalık Belediye Başkanımız, turizm il müdürümüz gibi pek çok bürokratlarımızla da istişarelerde bulunacak ve süreci hızlandırarak festivalimizi belirlediğimiz tarihte gerçekleştirmek istiyoruz. Tabi bu konuda Ayvalık’ta herkesin elini taşın altına koyması gerektiğine de inanıyoruz” dedi.

“Ayvalık’ın tüm değerlerini konuklarımızın gözleri önüne serebilmek için organizasyonumuza ‘Doğa Festivali’ adını verdik”

Toplantıda düzenlenen festivalin program sunumunu yapan Aydın Aktuğ, “Biz bu organizasyona ‘Ot Festivali’ adını vermedik. ‘Doğa Festivali’ dedik. Çünkü Ayvalık, sadece ot ile değil, kültürel mirası, tabiat parkı, turizmi, gastronomisi, lezzet ve iz sürümü, mübadele tarihi, el sanatları ve kirlenmeyen cıvıl cıvıl rengarenk köyleriyle bir peyzaj alanıdır. Biz Ayvalık Esnaf ve Sanatkarlar Odası olarak, bu özel peyzaj alanı için farkındalık, sürdürülebilirlik ve halkıyla paydaş olabilmek adına bu yola çıktık. Misyonumuz, farklı kültürel değerlerden ortak değer ve sinerji oluşturabilmektir. Bu sinerji ile Ayvalık için, esnafımız için yaşayan herkes için sürdürülebilir katkı oluşturabilmektir” diye konuştu.

Festivalin yöre ile özdeş olmuş, yörenin imgesi haline gelecek, yerel toplum tarafından da benimsenmiş bir şekilde gerçekleşmesini amaçladıklarını kaydeden Aytuğ, Ayvalık için gurme kültürü adına son derece önemli olan bu organizasyonumuza Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Balıkesir İl Turizm Müdürlüğü, Ayvalık Ticaret Odası, sivil toplum kuruluşları ve tüm dernekler de destek verebileceklerdir” ifadelerini kullandı.

Ayvalık’taki festival programı kapsamında, Gastronomi, Doğa ve Alternatif Tıp, Süsleme ve el sanatları, sağlık gibi konularda atölye çalışmaları, doğa yürüyüşleri ve söyleşilerinde yer alacağını anlatan Aytuğ, program çerçevesinde Müzik ve Çocuk, Doğa’ya saygı, Geri Dönüşüm Atölyeleri, Çocuk ve Mutfak gibi ana temalar ışığında Zeytin Çekirdekleri, Doğa Koruyucusu Sertifikaların verildiği etkinliklerin yanı sıra sağlıklı yaşam ve ürünleriyle, Lezzet Noktaları’nı da dahil edeceklerini kaydetti.

Festivalin ilk günü olan 3 Mayıs’ta açılış seremonisinin yanı sıra mübadele filmi, 4 Mayıs’ta gün içi ufak müzik ve gösteri etkinlikleri, 5 Mayıs’ta gün için etkinliklerle müzik etkinlikleri, 6 Mayıs’ta da Hıdırellez gösteri ve müzik etkinliklerini de programa dahil edeceklerini vurgulayan Aydın Aktuğ, “3 günlük programımızda el sanatları, seramik, vitray gibi eserlerin sergilenmesinin yanı sıra tabi ki Ayvalık’ın Girit ve Balkanlardan göçen mübadillerin beraberinde getirdikleri mutfak kültürlerini de gözler önüne sereceğiz. Ayvalık mutfağının zeytinyağlı yemek çeşitleriyle ot kültürünü de festivalimiz süresince misafirlerimiz ve halkımızla paylaşacağız” şeklinde konuştu.

Sunumun ardından, Ayvalık Esnaf ve Sanatlar Odası Başkanı Melih Çakırca ile oda yönetimi katılımcılarla görüş alışverişinde bulundu.

Başkan Çakırca memnun

Toplantının ardından muhabirimize açıklamalarda bulunan Çakırca, Ayvalık’ın yerel halkının 1923’te gerçekleşen mübadele döneminde Ege ve Akdeniz adalarındaki Türklerin yanı sıra Balkanlar’dan gelen Türklerin bölgeye yerleşmesiyle oluştuğunu hatırlatarak, “Ayvalık’ın kökeni; Girit ve Midilli Adaları’ndan gelenlerle, 1908 yıllarında Balkanlardan gelen Boşnak kökenli vatandaşlardan oluşmaktadır. Ekonomik olumsuzlukların en yoğun yaşandığı o dönemlerde, insanlar sofralarını doğadan topladıkları ot ve bitkilerle yaptıkları yemeklerle donatmışlardır. Hamarat Türk kadınlarının ellerinde gerçek bir damak zevki şölenine dönüşen bu ot yemekleri günümüzde halen daha Ayvalık sofralarında yerini korumaktadır. Ancak zaman içerisinde yeni kuşaklar bu ot kültürünün çeşitliliği koruyamamış ve analarımızın babalarımızın çocuklarında kendi ebeveynlerinin yaptığı o güzelim ot yemeklerinin yitirilmesine seyirci kalmak zorunda bırakılmışlardır. Oysa yüzyıllardır ‘Ayvalık’ denildiğinde, ot yemekleri akıllara gelmekteydi. Şimdi ise bu ot yemekleri hızla yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır. İşte bizim bu festivali düzenlemekte ki amacımız da, bu güzel kültürün yok olmasının önüne geçebilmektir” ifadesini kullandı.

Düzenleyecekleri ot festivali ile ilçeye turizm anlamında çok ciddi bir gelir sağlamayı da hedeflediklerini ifade eden Başkan Çakırca, “Benim hayalim bu festivale ülkemizin dört bir yanından katılacak olan binlerce misafirimiz sayesinde Ayvalık esnafının ekonomik anlamda bu festival sürecini canlı geçirebilmesidir. İnşallah bunu başardığımız gibi Ayvalık’ımızdaki genel ticari hacmi festival süresince genişletmiş olacağız” diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 07 Mart 2018, 17:27
YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER

banner160