Balıkesir ihracatı AB’ye

Balıkesir’in 1 Ocak-30 Kasım 2017 tarihleri arasındaki toplam ihracatı 474 milyon 804 bin dolar olarak gerçekleşti..

Balıkesir ihracatı AB’ye

Balıkesir’in 1 Ocak-30 Kasım 2017 tarihleri arasındaki toplam ihracatı 474 milyon 804 bin dolar olarak gerçekleşti.

Balıkesir bu yıl toplam ihracatının neredeyse yüzde 10’unu 42 milyon 211 bin dolar olarak Almanya’ya yaptı. İtalya’ya yapılan ihracat toplamı ise 30 milyon 899 bin dolar olarak gerçekleşti. Fransa’ya yapılan ihracat ise 11 milyon 528 bin dolar oldu. Sadece 3 Avrupa ülkesi Balıkesir ihracatının yüzde 20’sini gerçekleştirmeyi sağlarken, Hollanda, İsveç ve Bulgaristan ise 5 milyon doların üzerinde ihracat yapılan ülkeler arasına girdi. Balıkesir’in bu ülkelere yaptığı ihracatın önemli bir bölümünü de BASİAD üyeleri gerçekleştirdi.

BASİAD olarak Balıkesir’in ihracat ağırlığının Avrupa Birliği’ne olduğunu ve bunun artarak devam edeceğine inandıklarını vurgulayan Balıkesir Sanayici ve İş Adamları Derneği (BASİAD) Başkanı Abdullah Bekki, "Değişen küresel şartlar ve AB dinamikleri daha geniş, daha güçlü bir AB ihtiyacına işaret ediyor. Süreç içerisinde gereklilikleri yerine getiren Türkiye ve içte yapısal sorunlarını çözen AB’nin gelecekleri de ortak olmaya devam ediyor. Dönemsel siyasi gerginliklerin aşılması, yapıcı bir söylemin benimsenmesi ve sonuç odaklı eylemlere geçilmesi AB ve Türk iş dünyasının ortak ve öncelikli beklentisidir. Bu doğrultuda yürürlüğe girdiği 1996’dan bu yana karşılıklı olarak kazan-kazan denkleminin önemli bir unsuru olan AB-Türkiye Gümrük Birliği’nin güncellenmesi süreci önemli bir ortak zemin oluşturuyor” dedi.

Bekki konuşmalarının devamında, "AB-Türkiye Gümrük Birliği’nin, 21. yüzyıl ticaret kurallarına uygun, KOBİ’lerin özel şartlarını göz önünde bulunduracak şekilde güncellenmesi ve hizmetler, kamu alımları ve tarım ürünlerini kapsayacak şekilde genişletilmesi ilişkilerin ihtiyaç duyduğu dinamizmi yeniden yakalaması için önemli bir fırsat olarak görülmelidir" ifadelerine yer verdi.

Güncelleme Tarihi: 12 Aralık 2017, 16:03
YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER

banner160