BÜYÜKŞEHİR'DEN TARIMA DEV DESTEK

BÜYÜKŞEHİR'DEN TARIMA DEV DESTEK


Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, tarım ve hayvancılık alanında üreticilere desteklemeye devam ediyor. Daha önce coğrafi işareti bulunan Balıkesir kuzusunun ırkını korumak ve yaygınlaştırmak için İvrindi ve Kepsut'a damızlık tesisi kuran Büyükşehir Belediyesi, şimdide meyvecilik ve jeotermal seracılık alanında Balıkesir'i marka şehir haline getirecek projeleri hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, tarım ve hayvancılığa verdiği desteklere yenilerini ekledi. Türkiye'yi doyuran il Balıkesir'i tarım ve hayvancılıkta marka şehir haline getirmeyi amaçlayan Büyükşehir Belediyesi, meyvecilik ve jeotermal seracılık alanlarında ciddi yatırımlar yapıp üretecileri desteklemeye hazırlanıyor. Balıkesir'de tarıma elverişli olmayan hazine arazileri başta olmak üzere üretecilere meyvecilik alanında eğitiminden fidan hibesine kadar birçok destek verecek Büyükşehir Belediyesi, ilçelerin iklimsel özellikleri ve toprak analizlerine göre hangi meyvelerin yetiştirileceğine karar verecek. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, bir diğer önemli projesi de tarımsal üretimi 12 aya yayacak jeotermal seracılık olacak. Balıkesir'i; sebze üretiminde Antalya, Kütahya-Simav, Afyon gibi illerle rekabet edebilecek hale getirmeyi amaçlayan Büyükşehirz Belediyesi, Susurluk, Gönen ve Edremit'te çalışmalara başladı. 

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'nin tarımsal alanda yapacağı çalışmalar hakkında bilgi veren Grup Sözcüsü Av. Mehmet Birol Şahin, " Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olarak sadece altyapı ve üstyapıya yönelik çalışmalar yapmıyoruz. Bunun yanında kent ekonomisini güçlendirecek  ve üreticiyi teşvik edecek çalışmalarımız ve projelerimiz var.  Yücel Başkanımız da pandemi sürecinde en çok öne çıkan gıda konusuna ayrı bir önem veriyor. Balıkesir'i her zaman Türkiye'yi doyuran il olarak tanımlıyoruz ancak bunun daha da üst seviyeye çıkıp tarım alanında ürünlerimizi çeşitlendirmemiz, Türkiye'ye hatta yurtdışına ürettiğimiz ürünleri satmamız gerekiyor. Bu kapsamda yaptığımız çalışmalardan biri meyvecilik alanında. Tarım İl Müdürlüğü ve Milli Eğitim İl Müdürlüğü'yle birlikte bir proje geliştiriyoruz. Balıkesir büyük bir coğrafya. Dursunbey'den, Ayvalık'a kadar ayrı iklim özellikleri görülüyor. İşte bu iklim özelliklerine göre en uygun meyveyi nasıl üretebiliriz diye analizlerini yaptıklarını sonra Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olarak meyveciliği desteklemek adına, meyve fidanı sertifikası olan fidanları üreticilerimize vereceğiz. Sadece fidan vermekle kalmayacak, meyve üreticisi olmak isteyenlere de eğitim verilecek.  Bu yatırımlar sonrasında Balıkesir Türkiye'nin en önemli meyve üreticilerinden biri olacaktır" dedi

 
SERACILIKTA ANTALYA-KÜTAHYA -AFYON'LA REKABET EDECEĞİZ
Balıkesir'deki sebze üretimini 12 aya çıkaracak jeotermal seracılık projesi hakkında da bilgi veren Şahin, " İkinci projemiz jeotermal seracılık. Eğer jeotermal seraları geliştirirsek 12 ay boyunca üretim yapabileceğiz. Balıkesir'in neredeyse tüm ilçeleri jeotermal sularla kaplı. Jeotermal sadece otel ya da sağlık için değil tarım içinde kullanılıyor. Antalya, Kütahya-Simav ve Afyon gibi illerde bu alanda çalışmalar yapılıyor. Biz de jeotermal seracılığın altyapısını hazırlayıp yatırımcılara sunacağız. Susurluk, Edremit, Gönen'de çalışmalara başladık. Valilikle birlikte çalışıyoruz. Eğer biz bu seraları geliştirirsek bir yıl boyunca yetiştirdiğimiz ürünleri Türkiye'nin her yerine satabiliriz. Birkaç yıl içinde Türkiye'de de seracılıkta marka olmayı planlıyoruz. Şehrin ekonomisine büyük katkı sağlıyor" dedi. 
MARKA ŞEHİR LAFLA OLMUYOR
Büyükşehir Belediyesi'nin daha önce Balıkesir kuzusuyla ilgili yaptığı çalışmaya dikkat çeken AK Parti Grup Sözcüsü Av. Mehmet Birol Şahin, marka şehir kavramının sözle olmadığını, icraatlarla gerçekleşeceğini söyledi. Şahin, " Hayvancılık açısından Kepsut ve İvrindi'de Balıkesir kuzusu damızlık tesisleri kurduk. Balıkesir kuzusunun ırkını korumak ve yaygınlaştırmak amacıyla yaptığımız bu çalışmayla üreticilere damızlık desteği sağlıyoruz. İlçelere koç desteği sağlıyoruz. Markamızı daha da güçlendiriyoruz. Lafla marka şehir olunmuyor. Yücel Başkanımız da bu projeleri destekliyoruz" dedi.

(Emre Terzioğlu)

Güncelleme Tarihi: 29 Mart 2021, 14:04
YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER

banner160