Gökyüzü ’Kaplan Filo’ya emanet

Balıkesir 9. Ana Jet Üs Komutanlığı’nda bulunan 192. filo dosta güven verirken, düşmana korku salıyor. F-16 tipi jetlerden oluşan filo bulutların üzerinde vatan nöbeti tutuyor.

Gökyüzü ’Kaplan Filo’ya emanet

Balıkesir 9. Ana Jet Üs Komutanlığı’nda bulunan 192. filo dosta güven verirken, düşmana korku salıyor. F-16 tipi jetlerden oluşan filo bulutların üzerinde vatan nöbeti tutarken, Türkiye’nin batısında yapılan en ufak bir sınır ihlaline karşı uçaklar dakikalar içinde havalanıyor. Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde ’Kaplan Filo’ olarak bilinen 192. filo pilotları her an savaşa hazır şekilde eğitim ve tatbikatlar gerçekleştirirken, düşman uçaklarının korkulu rüyası oluyor.

Türk Hava Kuvvetleri’nin gözbebeği ve Türkiye’nin ilk jet üssü olan 9.Ana Jet Üssü’ndeki ’Kaplan Filo’, kapılarını İhlas Haber Ajansı’na açtı.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı Balıkesir 9. Ana Jet Üssü’nde bulunan ’Kaplan Filo’ Türkiye’nin batısında vatan nöbeti bekliyor. Türkiye’nin ilk jet üssü olma özelliğini taşıyan 9. Ana Jet Üssü’nde 1. Dünya Savaşı’ndan bu yana kullanılmış olan uçaklar açık alanda teşhir ediliyor. Çok sayıda F-16 jetinden oluşan kaplan filo, gelişen teknolojiye de uyum sağlayarak sürekli eğitim tatbikatlar gerçekleştiriyor. Filo, her an savaşa hazır olarak kuleden gelecek emirleri bekliyor. F-16 uçakları normal uçuşlarını saatte 800 kilometre hızla gerçekleştirirken, istenildiği takdirde bu saatte 1600 kilometreye çıkabiliyor.

Gökyüzünün yılmaz bekçileri

Havadan gelecek tehditlere karşı vurucu güç olan F-16’ların bulunduğu Balıkesir 9. Ana Jet Üs Komutanlığı, Batı Anadolu’dan sorumlu olarak önemli bir görev üstleniyor. Yabancı ülkelerin filoları tarafından Türk hava sahasına izinsiz girilmesinin ’kötü niyetli’ olduğu düşünülerek filo bünyesindeki Türk jetleri havalanıyor. Yabancı ülke uçağı ile telsiz teması kuran pilot uyarılarda bulunuyor ve gelecek emir doğrultusunda hareket ediyor. Alarm alan pilotlar 15 dakika içinde gökyüzüne havalanıyor.

"Bir defa kaplan, her zaman kaplan"

Balıkesir’de konuçlu olan Kaplan Filo’nun pilotları günlük işlerinden yeme içme alışkanlıklarına kadar hayatını uçuşa göre planlıyor. Günde en az 8 saat uyuyan pilotlar, her uçuş öncesinde doktor tarafından muayene edilerek ’Uçuş yapabilir’ onayı alıyor. Düzenli olarak spor yapan ve gökyüzünde ’G kuvveti’ ile de mücadele eden pilotlar, koşu, ağırlık kaldırma gibi sporlar yaparak kas güçlerini sürekli arttırıyor. 9. Ana Jet Üssü’nde bulunan Standardize, Similatör Eğitim Komutanlığı’nda bulunan similatör odasında pilotlar, gökyüzündeki ortamın aynısını yaşayarak sürekli yeteneklerini geliştiriyor.

Öte yandan, 192. filonun simgesi olan kaplan, pilotların hayatlarının bir parçası olarak dikkat çekiyor. Uçuşa çıktıkları kapının önünde bulunan kaplan büstü, merdivenlerde bulunan kaplan pati izleri filonun adeta ruhunu sergiliyor. Filonun sloganı ise her pilotun dilinde: "Bir defa kaplan, her zaman kaplan".

Uçuşların dışında tesislerde zaman geçiren pilotlar, subaylar, astsubaylar dostluk, arkadaşlık hatta kardeşlik bağına verdikleri önemi gözler önüne seriyor ve neredeyse tüm zamanlarını beraber geçiriyor.

Kuş Tehlikesi

Türk ordusunun gökyüzündeki yılmaz bekçilerinin kuşlar büyük problem oluyor. Uçakların rotaları üzerinde olan kuşlar F-16’lara çarparak önemli hasarlara neden olabiliyor. Düşman uçaklarından dahi daha tehlikeli olarak görülen kuşlar, çok yüksek hızda seyreden F-16’lar için problem olabiliyor. Bu nedenle hava üssünde kuşlara zarar vermeden ses yolu ile kuşları pistten uzaklaştıran bir sistem aktif olarak çalışıyor.

Güncelleme Tarihi: 30 Ekim 2017, 12:19
YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER