M.Birol Şahin'den rant uyarısı...

Şahin, "Gelin destek verin, 30 yıl imar konusunu konuşmayalım"

M.Birol Şahin'den rant uyarısı...

Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, ortaya koyduğu iradeyle şehrin kangren haline gelen sorunlarını bir bir çözüyor. Geçtiğimiz aylarda Paşaalanı'ndaki 18-02 uygulaması çözüme kavuşturan Yılmaz, bu kez de birçok belediye başkanının çözemediği ve 25-30 yıldır kaderine terk edilmiş bir şekilde kenarda bekleyen Karatepe bölgesindeki imar sorununu çözdü.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, kangren haline gelen sorunlarını bir bir çözmeye devam ediyor. Geçtiğimiz aylarda Sanayi İkinci Kapısı'nın karşısında 18-02 olarak bilinen bölgeyi imara açan Büyükşehir Belediyesi, şehrin bir diğer kanayan yarası olan Karatepe'deki imar sorunun da çözüme ulaştırdı. Büyükşehir Belediye Meclisi'nden geçen kararın Bakanlık'ta onaylanmasının ardından yıllardır kaderine terk edilen Karatepe'de binalar yükselecek. Balıkesir'in en önemli yaşam alanlarından biri olacak bölgeye Altıeylül Belediyesi'nin hizmet binası, büyük bir meydan ve kültür merkezi  de yapılacak.  Konuyla ilgili bilgi veren AK Parti Grup Sözcüsü Av. Mehmet Birol Şahin, " Balıkesir'de, kentsel dönüşüm kapsamında yeni imar alanlarının oluşması ve buraların yapılaşması gerekiyor. Balıkesir'de Altıeylül ve Karesi'de şehir büyümüş, mevcut arsalar bitmiş dolayısıyla yeni bina yapmak için arsa üretilmesi gerekiyordu. Belediyeler 20-30 yıl öncesinde yeni imar alanları açmışlar ancak 18 uygulaması nedeniyle bunları arsaya dönüştürememişler. Karesi'de Paşaalanı Mahallesi'ndeki 18-02 uygulaması vardı önce bunu çözüme ulaştırdık. Merkezin ikinci en önemli sorunu da Karatepe'deki imarla ilgili bölgeydi. Bu bölgenin  adı da 18-106 uygulaması. Balıkesir'de Yücel Yılmaz Başkanımız sorunlu alanlara eğilerek kronikleşmiş sorunu çözmek için irade ortaya koydu. Karatepe'deki yerde 20-25 yıldır çözülemeyen bir sorundu.  Yücel Başkanımız yeni arsaların oluşturularak sorunlu imarları çözüp buradalarda depreme dayanıklı yeni konutlar üretilmesini istedi. Bu sorunlar çözüldü. Balıkesir'in merkezin ikinci kangren alanı 18 uygulamasında Altıeylül Belediyesi'nde askılar, itirazlar bitti Büyükşehir Belediyesi'ne geldi, mecliste de görüşelerek bunu onayladık. Askıya çıkıp Bakanlığa gidecek.

YÜZDE 45'İ YAŞAM ALANI OLACAK

Bakanlıktan onayın gelmesinin ardından kısa süre içerisinde Karatepe bölgesinde inşaatlara başlanabileceğini belirten AK Parti Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Sözcüsü Mehmet Birol Şahin, "Önümüzdeki birkaç ay içinde insanlar buralarda inşaat yapabilecek hale gelecek. Bu bölgedeki arsaların yüzde 45'i konut dışında park ve sosyal alanlardan oluşacak. Altıeylül Belediyesi hizmet binasını buraya yapacak. Bunun yanı sıra kültür merkezi, park alanı ve meydan olacak bu bölgede. Yücel Yılmaz'ın her ilçeye kangren sorunları bir an önce çözün talimatı verilmesinin ardından ikinci problemli alanda çözüme kavuştu. Bu alınan karara artık itiraz yapılıp planı sekteye uğratamayacak. Başka ilçelerde de var aynı sorunlar" dedi.

Belediye Meclisleri İmar Değişikliği Yapmaktan Hizmete Odaklanamıyor

Meclisteki Tartışma ve Gerginliklerin Sebebi İmar Değişik Talepleri

Şahin’den başkanlara imarda rant uyarısı

AK Parti Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Sözcüsü Av.Mehmet Birol Şahin, Büyükşehir Belediye Meclisinin gündeminin üçte ikisi İmar Değişikliği talebi ve bunların hemen tamam Bandırma, Ayvalık, Burhaniye ve Edremit Belediyelerinden gelen talepler...Özellikle sahil ilçelerimizin bütüncül planlama yapılmadığı için  yıllardır bekleyen imar sorunlarının bulunduğunu söyledi. Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz'ın bu vahşi imar ve yeşil alansız betonlasma uygulamalarına yol açan artık kangren haline dönüşmüş ve kronikleşmiş sorunların her ilçeden çözümlenmesi için verdiği talimat sonucu önümüzdeki günlerde birer birer çözüleceğini dile getiren Şahin “Çözüm konusunda ilçe belediye başkanları da samimiyetle, adaletli bir çaba gösterirse çözüm daha kolay ve kısa sürede ortaya çıkar. Karesi ve Altıeylül Belediye Başkanları bu tavrı ve çabayı gösterdi. Karesi'nin 18.02 Alanı 35 yıl sonra, Altıeylül'ün Karatepe Alanı 25 yıl sonra çözüldü.. Bu güne kadar özellikle kıyı ilçelerimizde ada, parsel bazlı imar değişiklikleri ve dar bir alanda yapılan mevzi imar planları ile park, yeşil alan, ibadet, kültür gibi sosyal donatı alanları yok denecek kadar az ayrılarak yapılmış ve yapılmaya devam ediyor. Her Meclis toplantısı sürekli imar değişikliği ile adeta boğuluyor. İmar planı ile bir rant oluşur ancak önemli olan bu rantın herkese eşit dağıtılmasıdır. Ancak sürekli parsellerde adalarda yapılan müstakil imar değişikliği ve mevzi imar planları ile rant tüm ilçeye değil sadece bir kaç kişiye sağlanmış oluyor. İlçe Belediyelerimizin bu uygulamadan uzak durmaları ilçemizin menfaatine olacaktır” dedi.

-Plan tadilatlarından Meclis hizmete odaklanamıyor

Balıkesir’in 1.derece deprem kuşağı üzerinde olduğunun altını çizen Şahin “Mevcut yapılar çok hızlı biçimde yenilenmek zorundadır. Bu nedenle yüzde 45’in altına düşmeyen park, meydan vs. Sosyal donatı yani ortak yaşam alanı olan bütüncül ilçe imar planlarını bitirerek Kentsel Dönüşümü hızlandırıp rantı bütün ilçeye adaletli biçimde dağılımı sağlanmalıdır. Bu haliyle ilçeler, parsel parsel, ada ada küçük alanlarda yapılan mevzi imar planları ile yapılan birbirinden uyumsuz plan değişikliği ile adeta yağmalanmaya devam ediyor. Bu vahşi yapılaşma bittikten sonra geri dönüşü yok. Nefes alacak yeşil alansız beton sokaklar, beton mahalleler, beton şehirler oluşuyor, şu anda özellikle sahiller bu şekilde yapılaştı ve bu yapılaşma devam ediyor. İlçe belediyeleri bu tarz imar plan ve değişikliklerini bırakıp yapılacak bütüncül bir plan ile önümüzdeki 20-30 yıl Belediye Meclisinin gündemini İmar değişikliği konuları olmaksızın sadece hizmete odaklanmasının yolunu açmalıdır... Kaldı ki Meclisteki gerginliklerin, tatışmaların temelinde hep bu imar değişikliği konuları var.” şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 13 Mart 2021, 22:08
YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER