Vali Yazıcı Edremit’te Apiterapi Merkezi’ni ziyaret etti

Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, Edremit Kaymakamı Ali Sırmalı ile birlikte ‘Apiterapi Merkezi’ni ziyaretinde arı üretiminde dünyada ikinci sırada yer aldığımız, ancak tüketiminde ise sonuncu sırada olduğumuz ifade edildi.

Vali Yazıcı Edremit’te Apiterapi Merkezi’ni ziyaret etti

Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, Edremit Kaymakamı Ali Sırmalı ile birlikte ‘Apiterapi Merkezi’ni ziyaretinde arı üretiminde dünyada ikinci sırada yer aldığımız, ancak tüketiminde ise sonuncu sırada olduğumuz ifade edildi.

Ambrosialife Apiterapi Sağlık Merkezi Çiftliği kurucusu ve araştırmacı Hüseyin Çeşmecioğlu "Biz arı ve arı ürünleri üretiminde dünyada ikinci ülkeyiz ama kullanım açısından maalesef düşük seviyedeyiz. Arı ve arı ürünlerin baldan hariç, propolisten tutun arı zehrine kadar ciddi manada kullanım alanı var. Son dönemlerde arı ürünleri ile yapılan tedavi amaçlı uygulamalar, bilimsel araştırmaların sonuçlarına dayanarak, apiterapi adı altında tıp dünyasında da genel kabul görmeye başlamıştır. Ülkemizde Sağlık Bakanlığımız tarafından alternatif ve tamamlayıcı tıbbi uygulamaların olması, apiterapiye yer verilmesi memnuniyet verici olmuştur. Artık arı ürünlerinin tıp alanında kullanılmasının önü açık. Arıcılar olarak bunun sevincini yaşıyoruz. Apiterapinin ülkemizde geliştirilmesi için her türlü fırsat ve imkâna sahip olduğumuzu düşünüyorum. Sağlık Bakanlığı’nın destekleyici ve tamamlayıcı tıp uygulamaları kapsamında onay verdiği apiterapi; hem hastalık önleyici hem de tedaviyi tamamlayıcı bir yöntem olarak kullanılıyor. Arılardan elde edilen bal, polen, bal mumu, arı sütü, propolis, arı zehiri gibi ürünlerin sağlık koruyucu ve iyileştirici olarak kullanıldığı geleneksel bir terapi yöntemi olan apiterapi, sağlıklı yaşamı desteklemek ve bazı kronik hastalıkların tedavisine de destek veriyor. Bu bakımdan Edremit önemli bir konuma sahiptir. Sağlık turizmi ile ilgili olarak ta turizme ve tıp alanına katkı vermek adına apiterapi merkezi açmak için çalışmalar başlattık." dedi

STRATEJİK VE GELECEĞİ OLAN BİR SEKTÖR

Apiterapi Merkezinin bölgeye büyük katkısı olacağını düşündüğünü ifade eden Çeşmecioğlu, "Arıcılık sektörü bizim açımızdan son derece önemli, stratejik ve geleceği olan bir sektör. Öte yandan unutulmamalıdır ki, tarımda üretmek kadar, ürettiğini pazarlayabilmek, rekabet gücüne sahip olmak da büyük bir önem taşımaktadır. Alternatif arıcılık ürünlerinin kaliteli bir şekilde üretilip pazarlanabilmesi, bal dışında da katma değeri fazla olan arıcılık ürünlerinin açığa çıkması ve piyasada arz oluşturularak pazarlanabilmesi önem arz etmektedir".dedi.

BU TÜR ÇALIŞMALARI DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ

Balıkesir’de Edremit’te böylesine önemli bir konunun konuşuluyor olmasının takdire şayan olduğunu ifade eden Vali Yazıcı ise, "Apiterapinin Balıkesir’de gündeme getirilmiş olmasının önemi şudur ki; bölgemiz arıcılıkla ilgili Türkiye’nin en önemli merkezlerinden birisidir. Bu doğal tedavi yöntemlerinden istifade etmek hususunda son yıllarda ortaya çıkan eğilimin de Balıkesir’de bilimsel bir çalışma ile tezahür etmiş olması da oldukça kıymetlidir. Katkı verecek olan bütün yetkililere teşekkür ediyorum. Balıkesir’in gelir seviyesini arttırmak, arıcılıktan daha fazla katma değer sağlamak ve bölgemizin Apiterapi Merkezi haline gelmesi için bu tür çalışmaları desteklemeye devam edeceğiz." dedi.

APİTERAPİ NEDİR?

Apiterapi; bal arısının ürünlerinin sağlık amaçlı kullanımıdır. Bu ürünler bal, bal mumu, polen, propolis, arı sütü ve arı zehiri olarak biliniyor. Apiterapi söz konusu ürünlerin sağlık amacıyla kullanımında nelere dikkat edilmesi gerektiği, kimlerin, hangi ürünü, ne amaçla, nasıl kullanabileceği, ürünlere karşı hassasiyet ve alerjik durumlara doğru yaklaşım gibi konular üzerinde duruluyor.

Güncelleme Tarihi: 09 Nisan 2018, 13:58
YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER