Bin hane güneş enerjisiyle ihtiyaçlarını karşılıyor

Bursa’da bin hane güneş enerjisi panelleriyle elektrik ihtiyacını karşılıyor.Bursa’nın Karacabey ilçesi Tophisar Mahallesi’nde 32 dönüme kurulan 7 bin adet güneş paneli bin hanenin elektrik sağlıyor. Karacabey Kaymakamı Dr. Yusuf Gökhan...

Bin hane güneş enerjisiyle ihtiyaçlarını karşılıyor

Bursa’da bin hane güneş enerjisi panelleriyle elektrik ihtiyacını karşılıyor.

Bursa’nın Karacabey ilçesi Tophisar Mahallesi’nde 32 dönüme kurulan 7 bin adet güneş paneli bin hanenin elektrik sağlıyor. Karacabey Kaymakamı Dr. Yusuf Gökhan Yolcu, Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan, Karacabey Garnizon Komutanı Binbaşı Erdal Özköroğlu, Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Naci Güncü ve Karacabey Ticaret Borsası Meclis Başkanı Halit Elbir kurulan tesise giderek, yerinde inceledi. Yatırımcı Çağan Yüksel, “Güneş panellerinde üretim hücrelerde oluyor. Hücreden alınan akımda doğrusal akım olarak geliyor. Bu da invertörler yardımıyla bizim kullandığımız alternatif akım haline dönüştürülüyor. Trafo merkezine 380 volt olarak ulaşıyor. Sonrasında ortak dağıtım merkezinde toplanıp, nakil hattı aracılığı ile Karacabey trafo merkezine gidiyor” dedi.

Tesiste 2 megavatlık üretim olduğunu ifade eden Yüksel, ”Yaklaşık bin hanenin enerjisini güneşten elde ederek elektriğe çeviriyoruz. Tesisin 5-6 yılda kendini amorti etmesini bekliyoruz. Ondan sonra para kazanacağız. Tesisin 20-25 sene gibi ekonomik ömrü var. Devletle 10 senelik bir sözleşme yaptık. Devlet bize yatırım yaparken teşvik vermiyor. Fakat, 10 yıl boyunca yüksek paradan elektriği almayı taahhüt ederek bizi destekliyor. 10 yıl sonra da düşük fiyatlardan da olsa yine devlete elektriği satacağız. Çünkü enerji ihtiyacı ciddi bir problem” şeklinde konuştu.

80 bin metrekare alan üzerinde 32 bin metrekarelik kısmına güneş panellerini kurduklarını belirten Çağan Yüksel, “Ayrıca, buraya bin başlı besi tesisi kurarak entegre edeceğiz. Yine 5 dönümlük alana rüzgar tribünü kuracağız. Bu tesisi hibrit olarak çalıştırmak istiyoruz. Gün olduğu zaman güneşten, akşam olduğu zaman rüzgardan faydalanacağız. Toplamda burada 2.6 milyon dolarlık yatırımımız oldu. Hayvancılık tesisimizle beraber 6.5 milyon dolar yatırımımız olmuş olacak. Orta ve Güneydoğu Anadolu’da aynı tesisler daha verimli iken biz kendi memleketimizde olmasını istediğimiz için bu yatırımı Karacabey’e yaptık” dedi.

Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan ise ilçeye yapılan yatırımdan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Özkan, Başka illerde daha uygun şartlarda bu tesisi kurabilecek iken, bu tesisi ilçemize kazandırmasından dolayı kendisine teşekkür ediyorum. Yenilenebilir enerji kaynakları çok önemli. Cari açığımızın çok büyük bir bölümünü petrol ürünlerine yaptığımız ödemelerden veriyoruz. Aslında bunu enerji açığı olarak değerlendirebiliriz. Bunu önlemenin yolu da rüzgar santralleri, güneş enerji santrallerini ve türevlerini ülkemizde kullanmak. İthalat yapmadan bu ihtiyaçlarımızı karşılamak” ifadelerini kullandı.

YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER