Burhaniyeli zeytincilerin başı hırsızlarla dertte

Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, Kasım ayında başlayan zeytin hasadının sonuna yaklaşılırken, üreticiler, zeytinlikleri işgal eden başakçılardan dertli. Başakçılık adı altında hırsızlık yapanların olduğunu anlatan Zeytin Üreticisi...

Burhaniyeli zeytincilerin başı hırsızlarla dertte

Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, Kasım ayında başlayan zeytin hasadının sonuna yaklaşılırken, üreticiler, zeytinlikleri işgal eden başakçılardan dertli. Başakçılık adı altında hırsızlık yapanların olduğunu anlatan Zeytin Üreticisi Necat Kaynak, hırsızlarla baş edemediklerini söyledi.

İlçenin kırsal mahallelerinde, hasattan sonra kalan zeytinleri toplamak için zeytinliklere giden ve başakçı adı verilen bazı vatandaşların hasat edilmemiş zeytinliklere de girmesi üreticilerin tepkilerine neden oldu. Çiftçi Malları Koruma Başkanlığında görevli kır bekçilerinin gece gündüz görev yapmalarına rağmen hırsızlığın önüne geçilemediğini anlatan üreticiler, önlem alınmasını istedi. Hasat bitmeden başakçıların zeytinlikleri doldurduğunu anlatan Necat Kaynak,”Bu yıl yörede zeytin rekoltesi çok iyi. Bu nedenle hasat daha bitmedi. Hasattan sonra kalan zeytinleri toplamak için zeytinliklere giden bazı vatandaşlar, başakçılık adı altında hırsızlık yapmaktadırlar. Bunun önlenmesini istiyoruz” dedi. Ahmet Köse’de, cezaların caydırıcı olmaması nedeniyle zeytin hırsızlığının önüne geçilemediğini iddia etti. Burhaniye Çiftçi Malları Koruma Başkanı Hasan Dayı’da, 32 bekçinin zeytinliklerde gece gündüz görev yaptığını söyledi. Üreticilerin yakınmalarının yerinde olduğunu anlatan Dayı, ”Bekçilerimiz gece gündüz arazide görev yapıyor. Hasat sezonunda izinleri kaldırdık. Günlük 50-60 başakçıya müdahale etmek durumunda kalıyoruz. Gece yarısı ağaçlardan zeytin indiren hırsızları yakaladık. Yakaladığımız hırsızları jandarmaya teslim ediyoruz. Jandarma’da bize destek oluyor. Ancak, başakçılık adı altında hırsızlık yapan çok sayıda insan var. Gece gündüz çalışmamıza rağmen bu kadar oluyor. Bizim bekçilerimiz olmasa üretici hiç zeytin alamaz. Cezalar caydırıcı olmalı” dedi.

Güncelleme Tarihi: 06 Şubat 2018, 16:57
YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER