DUTLUCA’DA ALTIN İŞLETMECİLERİNİN BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

DUTLUCA’DA ALTIN İŞLETMECİLERİNİN BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

Balıkesir’in Burhaniye ilçesine bağlı Dutluca köyünde Koza Altın İşletmesi A.Ş. tarafından işletilmesi planlanan altın ve gümüş madeni için bilgilendirme toplantısı yapıldı.
  Toplantıya katılan uzmanlar Çoraklı Tepe mevkiinde açılacak işletme için bilgi verirken, sorular da cevaplandırıldı. İlçeye 9 kilometre uzaklıktaki Dutluca köyündeki yaklaşık 260 dekarlık alanda çıkarılması planlanan altın ve gümüş madeni için köyde Çevre İl Müdürlüğü’nden yetkililerin de hazır bulunduğu Halkın Katılımı Toplantısı yapıldı. Dutluca köyünde yeni açılacak altın madeni nedeniyle yapılacak toplantı için dün köye giden bazı çevrecilere köylüler geçit vermezken, yapılan bilgilendirme toplantısında Koza Altın Madeni şirketine yine aynı köylüler kucak açtı. Dutluca köyünde ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) toplantısına Köylünün dışında, Büyükdere ve Bergama’dan da katılanlar oldu.
  Koza Altın İşletmeleri A.Ş’den danışman çevre mühendisi Bülent Kadıoğlu, köyde açılacak işletme hakkında bilgiler verdi. Proje ömrünün 5 ay inşaat ve 7 ayda üretim olmak üzere 12 ay olduğunu açıklayan Kadıoğlu, 260 dekar alanda çalışma yapılacağını açıkladı. Çıkarılacak madenin Bergama Ovacık’a taşınacağını bildiren çevre mühendisi Bülent Kadıoğlu, 151 bin ton cevher çıkacağını bunun yanında 2 milyon 144 bin ton da pasa olacağını bildirdi. Toplam yatırım bedelinin 1.45 milyon Amerikan doları olacağını açıklayan Kadıoğlu toplam yaklaşık 22 ton altın ve gümüş çıkarılacağını bildirdi.
  Zaman zaman eski maden çalışanları ile sert tartışmaların yaşandığı toplantı yaklaşık 2 saat sürdü. Bir maden mühendisi yaptığı konuşmada bölgenin bir deprem bölgesi olduğunu belirterek, patlatmaların fay hattını tetikleyebileceğini söyledi.  Mühendis, insan ve çevre sağlığına etkileri ne olacak diye sordu. Koza Altın Madeni A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Cemalettin Çetin sorulara yanıt verdi. Genel Müdür Yardımcısı Çetin” Bu alanda yüzeysel patlatmalar olacağı nedeniyle, bu patlatmaların depsemsellik ile bir ilgisi bulunmuyor. Aynı şekilde yer altı sularını da etkilemez. Buradan çıkardığımız cevheri 90 kilometre uzaklıkta bulunan Ovak maden işleme sahamıza götüreceğiz. Tüm işlemleri burada gerçekleştireceğiz. Bu alanda bir işlememiz olmayacak. Bu nedenle çevrecilerin de sık sık gündeme getirdiği siyanür olayı bu bölgede yaşanmayacak. Dutluca köyünün Çoraklı Tepe mevkiinde yapacağımız bu çalışmalarda inşaat sırasında 20 kişi, maden çalışmaları sırasında da 46 kişi görev alacak. Görev alacak arkadaşlarımızın Dutluca köyünden olmasına özellikle önem veriyoruz. Bunun dışında daha önceki maden çalışmalarımızda örneğin Havran’da, Büyükdere’de kamyoncu arkadaşlarımıza birer kooperatif kurdurduk. Şimdi hepsi bizlere dua ediyor. Dutluca maden ocağında yaklaşık 15 aylık bir çalışma süremiz olacak. Bu çalışma süremizde yaklaşık 22 ton altın ve gümüş çıkarmayı hedefliyoruz” dedi. Bir vatandaşın Büyükdere’de maden çalışmasında bulunan bir vatandaşın, “siyanür havuzlarında biriken posayı maden sahasındaki toprak alınan havuzlara boşaltıyorsunuz” iddiası üzerine şirket yetkilileri sert tepki gösterdi.
  İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü yetkilileri ise, burada yapılanan Halkın Katılımı Toplantısı olduğunu belirterek, her şeyin kayıt altında olduğunu söylediler. Yetkililer, şikayeti olanların bir dilekçe ile şikayetlerini dile getirebileceğini söylediler. Köy kahvehanesinde düzenlenen toplantı sırasında jandarma da köy meydanında önlem aldı.

Güncelleme Tarihi: 30 Mayıs 2012, 21:53
YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER