ZEYTİNYAĞI FİYATLARI ÜRETİCİYİ MEMNUN ETMEDİ

ZEYTİNYAĞI FİYATLARI ÜRETİCİYİ MEMNUN ETMEDİ

Türkiye’nin en önemli zeytin üretim merkezlerinden Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, Tariş  Zeytinyağı Birliği’nin açıkladığı zeytinyağı fiyatı üreticileri memnun etmedi.
  Tariş Zeytinyağı Birliği, aylardır beklenen zeytinyağı fiyatlarını, asidine göre litre başına 2.25 ile 5.65 lira arasında  açıklaması üreticiyi hayal kırıklığına uğratırken fiyatların geçen yılın bir lira altında olduğunu anlatan üreticiler, artan maliyetlere rağmen fiyatların düştüğünü bildirerek, zeytinyağına ödenen pirimin artırılmasını istedi. Türkiye’de zeytinyağı üretiminin yüzde 20’sini karşılayan Edremit Körfezi’nde ürün bolluğu yaşanırken, yağ randımanın da düşüklük yaşayan üreticiler açıklanan fiyatlar karşısında şaşkına döndü. 55 yaşında olduğunu söyleyen üretici Hüseyin Nizam, “En olumsuz üretim yılını yaşıyoruz. Birlikten beklediğimiz fiyatı alamadık. Halk çok kütü durumda. Devlet desteği de olmazsa önümüzdeki yıl daha kötü  olur. Üretim maliyetleri yüksek. Yağ fiyatları düşük. Geçin yıl 6.90 olan yağ bu yıl 5.80’e indi. Yağ fiyatları 2006 yılından bu yana hep geri gitti” dedi. Kenan Çoban ise, “Zeytin girdileri çok yüksek.  Mazot fiyatları yüksek. Yağ fiyatları geri gitti. Zeytinyağının alıcısı yok. Tek alıcı Tariş. Bunun için midir nedense fiyatları düşürdüler. Pirimin artmasını bekliyoruz. Borçların ertelenmesi iyi oldu. Ancak pirim mutlaka artmalı” dedi.
  Ahmet Köse de, “Zeytin üreticisi çok zor durumda. Fiyatlar düşük. Bu nedenle dip zeytinlerini toplamadık. Çünkü maliyeti  karşılamıyor. Aldığımız parayı işçiye dağıttık. Başka devletlerde pirim var. İşçi yevmiyeleri 25 milyon lira. İşçi de haklı. Bu parayla bir yemek ancak yiyebiliyor” dedi. Zeytinyağına 2 lira pirim beklediklerini anlatan Ziraat Odası başkanı Ali Duman da, “Zeytinyağı geçen yıl 6.40 lira idi. Bu yıl ise 5.30 lira. Zeytinci çöktü. Birliğe de yazıklar olsun. Birlik bizi hayal kırıklığına uğrattı. Maliyetler yükseldiği halde zeytinyağı fiyatları düştü. Çiftçinin durumu perişan. Devletten pirimin yükseltilmesini bekliyoruz” dedi.

Güncelleme Tarihi: 14 Ocak 2013, 21:33
YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER

banner160