EDREMİT ÇAYI SİYAH RENKTE AKIYOR

ÇAYA AKITILAN ZEYTİN KARASULARI ÇAYIN RENGİNİ DEĞİŞTİRDİ

EDREMİT ÇAYI SİYAH RENKTE AKIYOR

Zeytincilik için önemli bölgelerinden olan Balıkesir’in Edremit ilçesinde fabrikaların Edremit Çayı’na zeytin karasularını bırakması çay suyunu siyaha dönüştürürken, vatandaşlar duruma tepki gösterdi.
  Zeytin hasat dönemi ile birlikte zeytinyağı üretimlerini sıklaştıran Edremit ilçesindeki zeytinyağı fabrikaları, zeytin karasuyu olarak bilinen ve doğada zehir etkisi oluşturan pis suları yakınlarındaki derelere bırakıyor. Derelerin birleştiği Edremit Çayı’nı takiben Ege Denizi’ne giden zeytin karasuları, daha sonra denizde etkisini yitiriyor ve geçtiği yerlerde de doğayı önemli ölçüde tahrip ediyor. Dünyadaki geçişmiş zeytin üretimi yapan ülkelerinin dahi yaklaşık 3 bin yıldır net bir çözüm bulamadığı zeytin karasuları nedeniyle Edremit Çayı’nın rengi de siyaha döndü.
  Ege Denizi’ne ulaşmadan önce ilçe merkezinde geçen Edremit Çayı’nı siyaha döndüğünü gören vatandaşlar, Yusuf Sinan Köprüsü civarında duruma tepki gösterdi. Çevreci vatandaşlar, çay suyunun siyah olmasından ve pis kokular gelmesinden dolayı rahatsız olduklarını ifade ederek, zeytin karasularının doğadaki bitki ve hayvanları zehirlediğini söyledi. Çay kenarında ikamet ettiğini söyleyen bir bayan, “Yetkililer bir an önce bu çevre tahribatını önlemek için çalışma yapmalı. Zeytin karasuları pis bir koku da çıkartıyor. Önlem alınmasını istiyoruz” dedi.
 
KAYMAKAM TUNÇ KONUYLA İLGİLENİYOR
  Küçükbaş hayvanların da otladığı Edremit Çayı kenarlarında bitkilerin zamanla yok olmaya başlamasından korkan çevreci vatandaşlar, birkaç gün önce durumu yetkililere bildirdi. Konuyla ilgili çalışma başlatıldığını ve ilgili resmi dairelerin harekete geçtiğini söyleyen Edremit Kaymakamı Osman Tunç, “Bölgemizdeki zeytinyağı fabrikalarının karasuları için bir havuz oluşturulmuştu. Bu havuz ihtiyaca cevap veremez hale geldi ve kapasite fazlası olan sular dereler vasıtasıyla Edremit Çayı’na karışıp denize akmaktadır. İlçe Tarım Müdürlüğümüzü görevlendirdik. Belediye ile temasa geçtik. Belediye, çevre sorunu olabilecek olan bu atık suyun atılmasını engellemek için havuz çalışmasına başladı. Bunu özellikle belirtmek istiyorum, bu havuz geçici bir çözüm olacaktır. Bu seneyi kurtarmak amaçlı geniş bir alanda tekrar bir çukur kazılıyor. Bu sorun bir iki gün içinde çözülmüş olacak” diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 03 Ocak 2013, 20:50
YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER