HABER KİRLİLİĞİNE BELGELERLE CEVAP VERDİLER

HABER KİRLİLİĞİNE BELGELERLE CEVAP VERDİLER

Edremit Belediyesi, Çıkrıkçı Mahallesi’ndeki arazinin planlamalarıyla ilgili geçtiğimiz günlerde Yeni Şafak Gazetesi’nde yapılan asılsız haberlerle basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına; Edremit Belediye Başkan Vekili Hasan Ülger, Edremit Belediye Başkan Yardımcısı Tümdeniz Çelebi ve İmar ve Şehircilik Müdürü Ahmet Herdan katıldı.

 Edremit Belediyesi’nin yeni yerleri imara açtığı ile ilgili Yeni Şafak Gazetesi’nin yarattığı hiçbir belgeye dayanmayan bilgi kirliliğine Edremit Belediye Başkan Yardımcısı Tümdeniz Çelebi, Edremit Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Ahmet Herdan belgelerle cevap verdi.

POLEMİKLERLE GÜNDEM DEĞİŞTİRİLMEYE ÇALIŞILIYOR

 

Edremit Belediye Başkanı Tümdeniz Çelebi aslı astarı olmayan, bir belgeye veya somut delile dayanmayan polemiklerle asıl gündemin değiştirilmeye çalışıldığını ifade etti. Çıkan haberler nedeniyle gerçeği belgelerle açıklamak üzere kamuoyunun karşısında olduğunu söyleyen Çelebi: “Bugün burada Edremit Belediyesi’nin yaptığı hizmetleri, coşkusunu, heyecanını, pandemi döneminde vatandaşımızın çektiği çilelere çare olmayı konuşmak gerekirken, aslı astarı olmayan polemiklerle asıl gündemin değiştirilmeye çalışıldığını görüyoruz.

YÜKSEK SESLE GERÇEKLERİ SÖYLÜYORUZ

 

Gerçekler kısık sesle değil, yüksek sesle söylenecek şeylerdir. Bu amaçla buradaki konuyu kamuoyuna belgelerle somut olarak açıklayacağız. Yeni Şafak Gazetesi’nde 2.sayfaya konu olan Gürsel Tekin Emlakçılık başlığıyla yer alan haberde, belediyemizin bu alanı imara açtığı ve belediyemizin uydu kanalı üzerinden buralarda satış yapıldığı iddiası yer alıyor. Öncelikle bir belediye imar planı yapamaz, bu bakanlıkla başlayan bir süreçtir. Büyükşehir Belediyesinden 5 binlik planlar hazırlandıktan sonra binlik uygulamayla ilgili ilçe belediyeleri uygulama yapabilir. Bu nedenle Edremit Belediyesi’nin burayı tek başına açması asla mümkün değil. Fakat önümüzde ne Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin ne Edremit Belediyesi’nin ne de bakanlığın sürece dahil olmadığını görüyoruz.

İMAR PLANI 1980 YILINDA YAPILMIŞ

 

Yeni Şafak’ın yaptığı haberde hiçbir belge yok ama bizde 1980 tarihli bir imar planı var. 1979’da plan hazırlanmış, 1980’de Zeytinli Belediyesi’nin aldığı bir meclis kararıyla buranın imar planlaması bitmiş, askı sürecinde hazırlandıktan sonra 1985’te cins tastiği yapılarak burası tarla vasfından çıkıp arsa vasfına dönüşmüştür” dedi.

 BELGELERİ KAMUOYUYLA PAYLAŞACAĞIZ

Başkan Yardımcısı Çelebi şeffaf belediyecilik anlayışıyla tüm belgeleri kamuoyuyla paylaşacaklarının altını çizdi. Hiçbir belgede Edremit Belediyesi’nin tarımsal alanları imara açmasıyla ilgili bir durum söz konusu olmadığını belirten Çelebi, “Bu 600 dönümlük alanın kısaca tarihinden başlayalım; 1979 yılında başlayan, 1980’in 7. ayında neticelenen meclis kararıyla burası planlı alanlar alanına girmiş. 1985’te arsa vasfına düşmüş, 1999’da buralarla ilgili verilmiş inşaat ruhsatları var” dedi. Buraların %21’lerle %25’lerle arsa vasfına dönüştürüldüğü iddialarına da cevap verdi.

Çelebi, “1980’de yapılmış planın, 1985’te çıkmıştır. Ancak %35 terkle arsa vasfına dönüştürüleceği bu daha sonra 2003’te %40’a çıkarıldı, 2019’da %45’e çıkarıldı ve bu alanlar maksimum alanlardır. Buralarla ilgili planı bitmiş, mülkiyeti bitmiş, tapu devirleri yapılmış burada hepsinin belgeleri var. Balıkesir Büyükşehir Meclisi’nde bana ‘Bir arsa var, orayı Gürsel Tekin satıyor’ diye soruldu. Ben de bilmediğimi söyledim çünkü bilmiyorum. Gürsel Tekin’in pazarlamaya dönmüş bir programda orada aslında konun çok dışında kalarak bölgeyi beğendiği, imkan varsa alma yönünde bir isteği var, ama bir ortaklığı olduğunu bilmiyorum. Kendisine bu konuyu daha sonra sordum. Kendisinin bir ortaklı bir mülkiyet ilişiğinin olmadığını, ‘Oradan olursa param kadar ben de arsa almak istiyordum. Edremit’i beğendiğimden bahsettim’ dedi.

Bu konuda bundan ibaret. Burada bir gerçek kişilik veya bir tüzel kişilik satış yapıyor olsa bile bunun Edremit Belediyesi’yle, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’yle, Türkiye’de tapu dışında hangi resmi kurumla alakası olabilir?

EDREMİT BELEDİYESİ’NİN TEK BİR KALEM TASARRUFU YOK

 

Tüm imarlaşma sürecini bitirmiş,  netleşmiş, mülkiyetlerin üç kere beş kere el değiştirdiği bir noktada; bugün yalancı bir gündem yaratarak, insanları karalayarak hele ki Edremit Belediyesi’nin burada tek bir kalem tasarrufu olmamış, tüm imar sürecinin bir yerinde adı geçmiyor, çünkü ilgili dönemin Zeytinli Belediyesi’nin adı geçiyor. Edremit Belediyesi’nin adı geçmezken, ‘imara Edremit Belediyesi yeni alan açıyor’ demek ve bu şekilde algı yaratılmaya çalışılması en hafif deyimle vicdansızlıktır. Ayrıca Edremit Belediyesi’nin burasıyla ilgili bizim dönemde verdiği bir ruhsat da yok ama geçmiş dönemlerde ruhsatları da verilmiştir” dedi.

İMAR SÜRECİNDE EDREMİT BELEDİYESİ’NİN ADI DAHİ GEÇMİYOR

Edremit Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Ahmet Herdan, bölgenin imarlaşma sürecinin 1980’de dönemin Zeytinli Belediye Başkanı İsmail Döğer tarafından buranın imar planının yapıldığını söyledi. Planın bütüncüllüğü bakımından Burhaniye Belediyesi’nin sınırlarında da aynı planın devam ettiğini, sadece Zeytinli Belediyesi’ne ait bir plan olmadığını belirten Herdan sözlerine şu ifadelerle devam etti: “Biz yeni bir bölgeyi biz imara açacaksak kaldı ki öyle bir yetkimiz yok. Bu süreç Edremit Belediyesi, büyükşehir, bakanlık şeklinde gidecek. 1980 yılında yapılmış bir planlamanın sorumlusu Edremit Belediyesi değil. O tarihlerde belgelerde de göreceğiniz üzere bölge Edremit Belediyesi sınırlarında değil, Zeytinli Belediyesi’nin sınırlarında. Buradaki küçük parselleri yapmanın amacı; buradaki kamu çalışanları aylıklarından keserek oradaki parselleri satın almışlar ve bunlar defalarca el değiştirmiştir. Burada yüzlerce mülkiyet var, yüzlerce arsa var.

GÖREVDE OLAN BELEDİYELERİN HİÇBİRİNİN DAHİL OLMA DURUMU YOK

 

Buradaki şu anda görevde olan belediyelerin hiçbirinin dahil olma durumu yok. Burası 1980’lerde yapılmıştır. Daha önce demiştik buranın 1/1000’lik planı var ama bizim bölgemize 1994’te çevre düzeni planı geldi. Bu çevre düzeni planı ve 100.000’lik çevre düzeni planlarında burası her ne kadar tarım arazisi de gözükse 1000’lik planları 1980 yılında olduğu için, 1994 ve 2016’daki o planlardan önce bu plan onaylı olduğu için dolayısıyla çevre düzeni plan hükümlerine tabii değil bu. 1994 ve 2016 yılındaki planlardan önce olduğu için ve kanun geriye doğru da işleyemeyeceği için bu planların hepsi geçerli planlar dolayısıyla buranın tarım arazisi olduğuna yönelik iddialarda askıda kalmış oluyor. Buralar tarım arazisi değil parseli yapılmış arsalardır” şeklinde konuştu.

(Faruk Türk)

YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER

banner160