ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞININ SORUNLARINI ANLATTILAR

ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞININ SORUNLARINI ANLATTILAR

 Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Başkanı Dr. Mustafa Tan ile Balıkesir’in Edremit Ziraat Odası, zeytin ve zeytinyağının sorunlarını anlatan bir basın toplantısı gerçekleştirdi.
  Edremit Ziraat Odası Başkanlığı binasında gerçekleştirilen toplantıda, ziraat odasını temsilen murahhas üye Ali Yılmaz Diker ve UZZK Başkanı Dr. Mustafa Tan konuştu. Zeytin ve zeytinyağının sorunlarının anlatıldığı toplantıda ilk konuşan Ali Yılmaz Diker, “Zeytin üreticisi artık bu işi yapamaz duruma geldi. Maliyetlerin düşürülmesi için acilen çalışmalar yapılması gerekiyor. UZZK Başkanımız Dr. Mustafa Tan da üreticinin yanında ve destek için buradadır. Zeytinyağı priminin kilogramda en az 1 buçuk TL olmasını istiyoruz. Zeytinyağı Koordinasyon Kurulu’nda zeytine prim verilmesi görüşülmüştü. Hasat makinelerinin yüksek fiyatlı olması hasat maliyetini çok arttırıyor. Makineli hasadın artması gerekir. Başvuruda 150 TL başvuru ücretinin alınmamasını istiyoruz. Zaten üretici can çekişiyor ve bu paralar geri iade edilmiyor. Bölgeden hayvancılığın çıkartılması için Kaymakamlık çalışma yapıyor ve bir an önce hayvancılığın kalkmasını bekliyoruz. Bildiğiniz gibi hayvanlar zeytin ağaçlarına büyük zarar veriyor. Çevrenin korunması için kararların alınmasını ve uygulanması noktasında önlemlerin sıklaştırılmasını istiyoruz. Zeytin karasuları zeytin ağaçlarına olumsuzluklar doğuruyor. Belediyeden 3 yıldır Toprak Tahlil Laboratuarı için yer tahsisi bekliyoruz. Üreticilerimiz büyük sıkıntı içinde. Yer sorunun çözümünü bekliyoruz. Zeytin karasuyu sorunu ile kaymakamlık ilgileniyor ve bir komisyon oluşturuldu. Kendilerine teşekkür ediyoruz” dedi.
  UZZK Başkanı Dr. Mustafa Tan ise, zeytincilik ile ilgili önemli sorunları gündeme getirdi ve maliyetlerin düşmemesi durumunda bölgede üretici kalmayacağını ve küçük üreticilerin de artık bu işi yapmayacaklarını tespit ettiklerini bildirdi. Tan, “Prim değil, maliyeti düşüren önlemler alınmasını bekliyoruz. Devletimiz güçlü. Zeytinciliğin bu sorunlarını çözmeleri çok basit. Yeter ki, çalışmaya başlanılsın. Uçak motoru bile imal etmiş olan ülkemizde zeytin hasat makinelerinin ülkemizde üretilememesi bir ayıbımızdır. Yerli üretim destek bekliyor” diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 10 Ocak 2013, 20:34
YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER

banner160