Burhaniye stevia üretim merkezi oldu

Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, 11 yıl önce stevia (şeker otu) üretimine başlayan Selahattin Güvenç, 4 yıldan bu yana da kendi tohumunu üretmeye başladı. Bu güne kadar yurt dışından getirdiği tohumlarda yüzde 25 çimlenme oranı olduğunu...

Burhaniye stevia üretim merkezi oldu

Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, 11 yıl önce stevia (şeker otu) üretimine başlayan Selahattin Güvenç, 4 yıldan bu yana da kendi tohumunu üretmeye başladı. Bu güne kadar yurt dışından getirdiği tohumlarda yüzde 25 çimlenme oranı olduğunu anlatan Güvenç, kendi ürettiği yerli ve milli tohumun ise yüzde 85 çimlenme oranına sahip olduğunu söyledi.

İlçenin Çoruk Mahallesi yakınındaki seralarda ürettiği fideleri yurdun çeşitli yerlerine gönderen 67 yaşındaki Selahattin Güvenç, kendi tohumunu üretmeye başlarken, önümüzdeki sezonda iki holdingin 2 bin 500-3 bin dekarlık alanda dikim yapacaklarını söyledi. Stevianın çiftçilerin kaderini değiştireceğini anlatan Selahattin Güvenç, ”Biz stevia üretimine 11 yıl önce yurt dışından tohum getirerek başladık. Tohuma çok büyük paralar veriyorduk. 4 yıldan beri tohumu da kendimiz üretmeye başladık. Yurt dışından gelen tohumun çimlenme oranı yüzde 25 idi. Bunun üzerine 2 senelik çalışmamızla yerli ve milli tohumumuzu kendimiz üretmeye başladık. Bizim tohumumuzun çimlenme oranı yüzde 85. Yurt dışından bunu nasıl yaptığımızı öğrenmek için incelemeye geldiler. Tabi bunun sırrını onlara vermedik. Şu anda iki holding 2 bin 500 - 3 bin dönümlük fide ekimi için hazırlıklarını tamamladılar. Cumhurbaşkanımızın talimatı ile Rize’de Çay-kur’un kurduğu ekstrasyon tesisi ile Avrupa ve Ortadoğu’nun üretim merkezi olacağız. Stevia ile binlerce çiftçimizin sosyo ekonomik durumu değişecektir. Kaderi değişecektir. Biz artık, Avrupa ve Ortadoğu da yıldız ülke olacağız” dedi. Öte yandan stevia üretim tesislerinde çalışan kadınlarda evlerine ekmek götürmenin mutluluğunu yaşadıklarını söylediler. Aysel Çetinkaya, ”Ben 5 senedir burada çalışıyorum. Stevia sayesinde evime ekmek götürüyorum. Ben diyabet hastasıyım. Çok faydasını gördüm” dedi. Nurane Çetinkaya da, ”Ben de 2 yıldır burada çalışıyorum. Çok mutluyum. Şeker hastasıyım. Evime ekmek götürmenin mutluluğunu yaşıyorum” dedi.

YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER

banner160