Abdülhamid Han İzmir’de anıldı

Sultan 2. Abdülhamid Han’ın vefatının 100. yılı nedeniyle düzenlenen anma programında konuşan Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, "Abdülhamit Han’ı anlattığını zannedenler yanlış anlatıyorlar bazen, hala tam manası ile anlayabilmek mümkün...

Abdülhamid Han İzmir’de anıldı

Sultan 2. Abdülhamid Han’ın vefatının 100. yılı nedeniyle düzenlenen anma programında konuşan Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, "Abdülhamit Han’ı anlattığını zannedenler yanlış anlatıyorlar bazen, hala tam manası ile anlayabilmek mümkün değil. Abdülhamid Han tahta çıktığında perişan bir devlet vardı, ama inerken dünyanın 7 devletinden birisiydi" dedi.

Burhan Eğitim ve Dayanışma Derneği (Burhan-Der), 2. Abdülhamid Han’ın vefatının 100. yıl dönümünde, Karabağlar Halk Eğitim Merkezi’nde bir program düzenledi. Kültür ve Turizm Bakanlığının katkıları ile düzenlenen ’Abdülhamid’i anlamak, her şeyi anlamaktır’ adlı programa, Başbakan Danışmanı Metin Özçeri, Burhan-Der Başkanı Salih Güzel, İSTOK Başkanı Cüneyt Dayhan, Karabağlar AK Parti İlçe Başkanı Kazım Erten, Karabağlar AK Parti İlçe Başkan Yardımcısı Abdullah Kaya ve çok sayıda vatandaş katıldı.

İstiklal Marşı ile başlayan program, daha sonra Kur’an-ı Kerim tilaveti ile devam etti. Ayrıca, Abdülhamid Han’ın yazdığı ’Ayrılık’ şiirine özel hazırlanan video dev ekrana yansıtılarak izletildi.

Gecenin açılış konuşmasını yapan Burhan-Der Başkanı Salih Güzel, ’’Muhterem üstadımız Hüseyin Enes Yeşil hocamız bir sohbetinde şöyle buyurmuştu, ’Nasıl ki; Hollywood film şirketleri filmlerini insanlara tanıtmak, sevdirmek ve seyirci toplamak için 3 boyutlu ve 5 boyutlu filmler çekiyorlar. Bizler de İslamı tanıtmak için, tarihimizi tanıtmak için 3 boyutlu, 5 boyutlu ve hatta 7 boyutlu sunumlar yapmamız lazım’ demişti. İnşallah bu güzelim program onların bir neticesi olur’’ dedi.

Bur-Der Başkanı Salih Güzel’in konuşmasının ardından Bur-Der’in hazırladığı tanıtım videosu konuklara izletildi.

Gecenin ilerleyen dakikalarında sahne alan Manisa Şehzadeler Belediyesi Mehteran takımı marşlarıyla salonu coşturdu. Programa konuşmacı olarak katılan ünlü tarihçi Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, İzmir’de bulunmaktan dolayı memnun olduğunu ifade etti. Şimşirgil, ünlü şair Necip Fazıl Kısakürek’in "Abdülhamit Han’ı anlamak, her şeyi anlamaktır" sözüne değinerek, ’’Bence çok doğru, yüzde yüz doğru bir söz. Fakat inanın arkadaşlar, bugün ’Abdülhamit Han’ı anlamak, her şeyi anlamaktır’ diyen, bunu söyleyen insanların ben çoğunun hala anlamadığını düşünüyorum. Yani Abdülhamit Han’ı anlattığını zannedenler yanlış anlatıyorlar bazen, hala tam manası ile anlayabilmek mümkün değil. Zira Abdülhamit Han tahtından indikten sonra, 80 sene kızıl sultan diye okuduk. Onun için anlamak kolay değil, üzerimizden silindir gibi defalarca geçtiler ve o anlaşılmasın diye uğraştılar. O bilinmesin, o anlaşılmasın, o tanınmasın ve o öğrenilmesin diye özel gayret gösterdiler. Daha tahtından inmeden meşrutiyet ilan edildiği zaman, öyle iftira furyası yapıldı ki, o tahtından ininceye kadar geçen sürede o kadar iftiralar oldu ki... Abdullah Cevdet diyor ki: ’Yüz tane iftira attım, birine bende inandım’. Yani o kadar yaygınlaşmış ki, harbiyelilerin ayaklarına taş bağlayıp denize atmak. Bir tane yalanlarından iftiralarından biriside bu, o kadar yayılıyor ki yalanların birine ’ben de inandım’ diyor. Uyduran da kendisi bunu söylüyor, o kadar neler neler yazıldı, bir de tahtından indirildi, bunu maksatlı olarak yaptılar. Sonra daha büyük furyalar devam etti ve 80 sene ben lise yıllarımda ’kızıl sultan’ diye okuduğumu hatırlıyorum. Onun için çok kolay değil Abdülhamit Han’ı anlamak” dedi.

Abdülhamit Han’ın tahta çıktığında perişen bir devlet olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Şimşirgil, "Abdülhamid Han denildiğinde 33 yıla değil, 30 yıla bakmak lazım. Abdülhamid Han’ın 30 yıl kendi idaresidir, diğer 3 yılı Abdülhamid Han adına başkalarının idaresidir ve memleketin mahvolmasına giden bir süreçtir. Dolayısıyla Abdülhamid Han tahta çıktığında perişan bir devlet vardı, ama inerken dünyanın 7 devletinden birisi vardı. Abdülhamid’i anlamak bütün düğümleri çözmek demektir. Abdülhamid’i anlamak ön yargıyı kökünden kazımak, dikeyleri yatay hale getirmek demektir. Cennet Mekân Sultan Abdülhamid Han’ı bir nebze olsun anlamaya çalışalım” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Şimşirgil, yaklaşık 3 saat boyunca programa katılan konuklara, Abdülhamid Han’ın kişiliği ve devlet adamlığı hakkında bilgiler verdi. 10 Şubat 1918 yılında vefat eden Sultan 2. Abdülhamid’in siyasi yaşamını, sanata ve sosyal hayata bakış açısını da ele alan Prof. Dr. Şimşirgil, Abdülhamid Han’ın daha önce hiç anlatılmamış yönlerini dinleyicilerine aktardı. Program, Karabağlar AK Parti İlçe Başkanı Kazım Erten’in, Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil’e çiçek vermesi ile sona erdi.

YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER

banner160