En kıymetli hatıra

En kıymetli mendil “destimâl-i şerîf”, Bursa Vakıf Kültürü Müzesi’nde sergileniyor.Peygamber Efendimizin hırka-i saadetine dokundurulduğu için manevî önemi olan ve Farsça’da ‘mendil’ anlamını gelen ‘destimal-i şerif’ Vakıf...

En kıymetli hatıra

En kıymetli mendil “destimâl-i şerîf”, Bursa Vakıf Kültürü Müzesi’nde sergileniyor.

Peygamber Efendimizin hırka-i saadetine dokundurulduğu için manevî önemi olan ve Farsça’da ‘mendil’ anlamını gelen ‘destimal-i şerif’ Vakıf Kültürü Müzesi’nde sergileniyor. Hak’tan geleni, hak adına halka veren vakıfların hikâyesinin anlatıldığı müze, dünyanın en kıymetli hatırasına ev sahipliği yapıyor.

Osmanlı Devleti’nin bir döneminde Topkapı Sarayı’nda okul, han, hamam ve kervansaray yaptıranlar ile aş evi açan, fakir doyuran hayırseverler için her yıl ramazanın 15’inde düzenlenen merasimde misafirlere hediye edilen destimal-i şeriflerden biri Bursa Vakıf Kültürü Müzesi’nde teşhir ediliyor. Hırka-i saadet ziyaretlerinde dağıtılan ince tülbentleri ifade eden, destiâl-i şerifin kenarlarındaki Osmanlıca beyitler dikkat çekiyor. Bugün sadece Topkapı Sarayı ve Bursa Vakıf Kültürü Müzesi’nde sergilenen en kıymetli hatıra destimal-i şeriflerden günümüzde çok kalmasının sebebi ise, sahiplerinin ölünce bunların kefenlerinin içine konulmasını vasiyet etmeleri.

YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER

banner160