Kuraklık çiftçiyi etkiliyor

Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, son 40 yılın en kurak mevsimini yaşayan Balıkesir’de çiftçilerin tarım ürünlerinin azalması ve masraflarını karşılayamamaktan dolayı olumsuz etkilendiğini açıkladı.Ziraat Odası Başkanı...

Kuraklık çiftçiyi etkiliyor

Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, son 40 yılın en kurak mevsimini yaşayan Balıkesir’de çiftçilerin tarım ürünlerinin azalması ve masraflarını karşılayamamaktan dolayı olumsuz etkilendiğini açıkladı.

Ziraat Odası Başkanı Sözat, ülkemizin son 40 yılın en kurak mevsimini yaşadığını ve Balıkesirli çiftçilerin bu durumdan etkilendiğini ve banka borçlarının 1 yıl ertelendiğini belirterek, “Uzun süredir Balıkesir’de böyle bir kuraklık olmadı. Son yılların en kurak mevsimini yaşadığımız basında yer aldı. Çiftçimiz bundan çok etkilendi. Daha dün komisyon olarak imzaladığımız karar ile Balıkesir merkezde bulunan Bin yüz çiftçinin borcunu 1 yıl süre ile ertelendi. Bu borçlar ertelenmese ne olurdu? Çiftçinin bu borcu ertelenmese çiftçilerimiz icralık olacak, hacizle karşı karşıya kalacaktı. Çiftçilerimiz burada kuraklıktan zarar gördüğü için ürün olmadı. Olanlar da yeterli miktarda ürün alamadı. Ekmiş olduğu üründen zarar etti. Bırakın kar etmeyi borcuna borç eklendi. Bu borcun 1 yıl ertelenmesine her iki kaymakamımız ve tarım müdürümüze teşekkür ederiz. Eğer şu önümüzdeki dönemde 2-3 ay içinde kar ve yağmur bölgemizde olmazsa kesinlikle bu kuraklıktan çiftçimiz büyük zarar göreceğini düşünüyorum. Allah inşallah böyle bir tablo ile karşılaştırmasın. Bu arada sadece çiftçi kaybetmiyor. Ülke kaybediyor. Rekolte düşüyor. Türkiye ithalatçı ülke oluyor. Bir yandan yanlış politikaları, bir yandan iklimin olumsuzlukları, bir yandan yanlış fiyat politikaları olumsuz etkiliyor. Bir zamanlar ithalatçı ülke olan ülkemiz ihracatçı ülke durumuna düştü. Kuraklıktan dolayı rekolte düşecek. Verim alamayacağımız için fiyatlar yükselecek. Bu piyasayı regüle etmek, bu piyasayı olumsuzluktan olumlu hale getirmek bizi idare edenlerin sorunu” dedi.

“Kuraklıktan dolayı fiyatlar 2-3 misli artabilir”

Kuraklıktan dolayı çiftçinin üretimi düşeceğinden dolayı fiyatların artacağını ifade eden Başkan Sözat, “Normal arz ve talebi karşılayacak bir üretim olursa fiyatlar artmayacaktır. Arzı karşılamayacak tarzda üretimde bir azalma olursa fiyatlar artacaktır. Eşyanın tabiatına uygundur. Bu fiyatların artmasına sebep çiftçi değildir. Neden çiftçi olmaz. Piyasada ürün azlığı olduğu için üretici malını normal fiyattan verecektir. İklim şartlarından dolayı patlıcan az oldu. Aracı benden bu malı aynı fiyattan alıp, ama raflara gidinceye kadar fiyatlar 2 misli artıyor. Kuraklıktan üretim olmadı bunun için fiyatlar arttı deniliyor. Bunun müessifi çiftçi değildir. Sebep çiftçi imiş gibi bir tablo ortaya çıkıyor. Burada dikkat edilmesi gereken çiftçiden çıkıp, raflara gidinceye kadar denetim mekanizmasının olmayışından kaynaklanıyor. Ama fatura çiftçiye kesiliyor. Bende diyorum ki tarım enflasyona sebep gösterilmesin. Peynir pahalanıyor süt arttı diye fatura çiftçiye, hububat pahalanıyor günah keçisi çiftçi, Çiftçi neden üretemiyor. Neden üretemiyor sorusu üzerinde durulmadığı sürece Türkiye bu tabloyu her zaman yaşar. Buna rağmen sattığım üründen para kazanamıyorum. Markete gittiğim zaman fiyatları görünce bizden alınan ürünlerin fiyatı 2 misli artmış. Kuraklıkta bu hesaba girince bu fiyatlar daha da artacak. Kuraklığı dikkate alarak şimdiden tarım için önlemleri almak lazım, üreticiyi desteklemek lazım. Ekim alanlarını genişletmek lazım. Tarım alanları azalıyor. Millet tarımdan kaçmaya başladı. Onun için mutlak surette kuraklık sebebi ile ürünlerde 2-3 misli artabilir” şeklinde konuştu.

“Üretici gelip bana sorsa nohut ekme derim”

Başkan Sözat, devletin bakliyat ve buğday ithalatını durdurmasını isteyerek, “Vatandaş bana gelip başkanım ben nohut ekeceğim dese ‘ekme kardeşim derim’ neden öyle derim ithalat Haziran ayına kadar serbest olduğu için ben bunu Mayıs sonunda hasat edeceğim. Tam hasat zamanına kadar tüccar 0 gümrükle getirip ambarına ve deposuna koyacak. Benim ürettiğim nohut para etmeyecek. Zararına da olsa ben bu nohudu zararına satmak zorundayım. Onun için devlet hububat ithalatını durdurmalı. İthalat kesinlikle durmalı. Köylü aptal mı? Beceriksiz mi? Ver çiftçiye tüm imkanı sizi ürüne boğsun” diye konuştu.

YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER