OSMANLI SARAYINDA BAL HEM YEMEKTE HEM DE ŞERBETTEYDİ

OSMANLI SARAYINDA BAL HEM YEMEKTE HEM DE ŞERBETTEYDİ

Osmanlı döneminin de eşsiz nimetlerinden biri olarak görülen bal, sadece tatlılarda değil, et yemeklerinde de sıklıkla kullanılırdı. Bal uzmanı Ahmet Bağran Aksoy, geçmişten günümüze bal tüketimini değerlendirdi.

Bal insanlık tarihi boyunca en sevilen besin maddelerinden olmuştur. Anadolu sınırları içinde bal kullanımının tarihine değinen bal uzmanı Ahmet Bağran Aksoy: “Selçuklu Devletiyle başlayan bala ilgi Osmanlı Devletiyle de hüküm sürmeye devam etmiştir. Adını Sultan Mahmud'dan alan, Osmanlı mutfağına ait ballı mahmudiye yemeği bugün unutulmaya yüz tutmuştur. Öte yandan Fatih Sultan Mehmet’in bala olan düşkünlüğü herkes tarafından bilinir, " A devletlü Hünkarımız, sabahın hayır olsun, yediğin bal ile kaymak, güzergahın çayır olsun!" methiyesi düzen bir köylüyü hediyelere boğduğu rivayet edilirdi.” açıklamalarında bulundu.

BALLI GELENEKLERİMİZ RAFİNE ŞEKER YÜZÜNDEN UNUTULMAYA YÜZ TUTTU

Osmanlı döneminde baklavalar da yemekler de bal ile yapılırdı. Aksoy: ”Eski toprak dediğimiz büyüklerimiz, şeker yerine bal kullanılan gelenekten izler taşıyan insanlarımız.” Bu geleneklere daha fazla sahip çıkılması gerektiğini ifade eden Etabal Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bağran Aksoy “Düğün, nişan gibi organizasyonlarda şeker ikram ediliyor, hatta testilerin içlerine bir kavanoz dolusu şeker konuluyor. Çocukları mutlu etse de ihtişamlı şehzade sünnetlerinde bile ballı şerbetler ikram edilirdi. Örneğin ben bu geleneklerden birini sürdürmek ve rafine şekerden uzaklaşmak adına ballı yoğurt tavsiye ediyorum. Yaz aylarına uygun, ninelerimizden kalma bir karışım. Eskilerin bir bildiği var” şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 28 Nisan 2021, 23:26
YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER