‘Türkçe Öğreniyorum’a büyük onur

Elginkan Vakfı tarafından düzenlenen “Elginkan Vakfı Türk Kültürü Araştırma ve Teknoloji Ödülleri” 12. kez sahiplerini buldu. Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özlem Ozan ve ekibi, yabancılara uzaktan...

‘Türkçe Öğreniyorum’a büyük onur

Elginkan Vakfı tarafından düzenlenen “Elginkan Vakfı Türk Kültürü Araştırma ve Teknoloji Ödülleri” 12. kez sahiplerini buldu. Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özlem Ozan ve ekibi, yabancılara uzaktan eğitimle Türkçe öğretmeyi amaçlayan TÜBİTAK destekli “Türkçe öğreniyorum” projesiyle, Türk Kültürü Araştırma dalında ödüle layık görülen üç isimden biri oldu.

Türkiye’deki bilim, kültür ve sanat alanlarında yapılan çalışmalara, araştırmalara ve hizmetlere katkıda bulunmak, bu alanların gelişimine destek olmak amacıyla 2006 yılında hayata geçirilen “Elginkan Vakfı Türk Kültürü Araştırma ve Teknoloji Ödülleri” 12. yılında sahiplerini buldu. Türk Kültürü Araştırma Ödülü; iki araştırmacı ve bir proje ekibi arasında, Teknoloji Ödülü ise üç araştırmacı arasında paylaştırıldı. Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve Gazetecilik Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Özlem Ozan ve araştırma ekibi Türkçenin yabancı dil olarak uzaktan farklılaştırılması öğretimi, uygulanabilir çevrim içi açık ders olarak “Türkçe öğreniyorum” projesi ile Türk Kültürü Araştırma Ödülüne layık görüldü. Yrd. Doç. Dr. Ozan, proje ekibi olarak böyle bir ödüle layık görülmenin gururunu yaşadıklarını söyledi.

Kişiye özel öğrenme

TÜBİTAK 3501 Kariyer Geliştirme Programı kapsamında desteklenen “Türkçenin uzaktan yabancı dil olarak farklılaştırılmış öğretimi - Türkçe öğreniyorum” projesi, yaklaşık bir yıldır Yaşar Üniversitesi Açık ve Uzaktan Öğrenme Merkezi tarafından internet ortamında dünyanın kullanımına ücretsiz olarak sunuluyor. Herkes için aynı yöntemle değil, Türkçe öğrenmek isteyen bireyin mensup olduğu dil ailesi, yaşadığı coğrafya, içinde bulunduğu sosyal kültür, Türkçe ve Türk kültürüne olan aşinalığına göre kişilere özel bir öğrenme sistemi geliştirilen projeyle https://turkish.yasar.edu.tr adresinden ücretsiz olarak Türkçe öğrenme imkanı sunuluyor. Yrd. Doç. Dr. Özlem Ozan’ın yürütücülüğündeki projede; Yaşar Üniversitesi Açık ve Uzaktan Öğrenme Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Yasin Özarslan, Yrd. Doç. Dr. Hilmi Demiral, Yrd. Doç. Dr. Funda Uzdu araştırmacı olarak yer alırken Doç. Dr. Hasan Çalışkan da danışmanlığını yapıyor. İçerikleri, Yunus Emre Enstitüsü ve TÖMER’lerin içerikleri ile uyumlu olan “Türkçe öğreniyorum” sisteminde 53 bölüm, kurallar ve kelime sözlükleri, forum, sanal toplantı uygulaması bulunuyor. Her bölümde, ders anlatım videosu, gerçek yaşamla konuyu ilişkilendiren drama videosu, dinleme, yazma, telaffuz ve okuma etkinlikleri, değerlendirme bölümlerinin yanı sıra oyunlar da yer alıyor. Sistemde, İngilizce, Fransızca, Rusça ve Arapça dil desteği sunuluyor.

Rakamlarla “Türkçe öğreniyorum”

Türkiye’ye gelen uluslararası öğrenci sayısında son yıllarda gerçekleşen önemli artış, yurt dışında Türkçe öğrenmeye yönelik oluşan istek ve savaş gibi sebeplerle ülkemize gelen bireylerin Türkçe öğrenme taleplerinin, geniş kitlelere yönelik Türkçe öğrenme programlarını geliştirme zorunluluğunu doğurduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Özlem Ozan, ülkemizde yalnızca yüksek öğretimde bile 100 binin üzerinde yabancı öğrenci bulunduğunu söyledi. Ozan şu bilgileri verdi: “Türkçe öğreniyorum sistemi, son 3 ay içinde 120 farklı ülkeden 23 bin 116 kişi tarafından ziyaret edildi. Sisteme kayıtlı 6 bin 684 kullanıcı, 53 modül içindeki kitaplar, konu anlatım videoları, dramalar, okuma-dinleme-yazma-telaffuz etkinlikleri, oyunlar, kısa sınav ve değerlendirmeler olmak üzere 505 bin 254 sayfa görüntülemesine ulaşmış durumda. Siteyi, günlük ortalama 75-125 arasında kullanıcı düzenli olarak ziyaret ederken katılımcıların yüzde 32’si kadın ve yüzde 68’i de erkek. Katılımcıların yüzde 48’ini 25-34 yaş arasındaki kişiler oluşturuyor. Türkiye’de yaşayan yabancıların dışında, düzenli olarak sistemi takip eden kullanıcılar Kuzey Afrika (Mısır, Libya, Tunus, Cezayir ve Fas), Ortadoğu (Suriye, Irak, Katar, Ürdün, İsrail, Lübnan, İran, Filistin, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman, Kuveyt, Bahreyn) ve Amerika, Kanada, İngiltere, Hollanda, Almanya, İspanya ve Yunanistan şeklinde gerçekleşiyor.

YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER

banner160