(Özel) Altın kalpli altı kızdan alkışlanacak hareket

İzmir’in Urla ilçesinde 8-12 yaş aralığındaki altı kız çocuğu, bir arkadaşlarına lösemi teşhisi konulunca kolları sıvadı ve yazlık sitelerindeki boş alanı ’Yardım Kafe’ adıyla çiçek gibi bir yere çevirdi. Altın kalpli kızlar,...

(Özel) Altın kalpli altı kızdan alkışlanacak hareket

İzmir’in Urla ilçesinde 8-12 yaş aralığındaki altı kız çocuğu, bir arkadaşlarına lösemi teşhisi konulunca kolları sıvadı ve yazlık sitelerindeki boş alanı ’Yardım Kafe’ adıyla çiçek gibi bir yere çevirdi. Altın kalpli kızlar, site sakinlerine gösteriler yapıp yiyecek ve içecek satarak kazandıkları 273 lirayı Lösemili Çocuklar Vakfı’na (LÖSEV) bağışladı.

Urla ilçesinin Çeşmealtı mevkindeki yazlık sitede tatil yapan Yağmur Kaşdoğan, Alya Deniz Eğinç, Ayşe Melek Gönülşen, Naz Demirci, Asya Ünal ve Ayşegül Yaşar, yaşıtları gibi denize girip oyun oynamak yerine alkışlanacak bir işe imza attı. Altı kız arkadaş, İzmir’de yaşayan bir arkadaşlarına lösemi teşhisi konmasıyla büyük bir üzüntü duydu ve lösemili çocuklar için yardım yapmaya karar verdi. Oyun oynadıkları sırada yıllar önce yıkılmış, şimdilerde dört duvarı bile olmayan sitenin kafeterya alanını yeniden faaliyete geçirmeye karar veren çocuklar, önce evlerinden masa ve sandalye getirdi, ardından ’Yardım Kafe’ tabelasını astı. Kafe için menü oluşturan, site içine afiş asıp broşür dağıtan altı kız arkadaş, site sakini müşterilerine yiyecek ve içecek satıp akşamları da dans gösterileri yaptı. Bir aylık süre boyunca 273 lira kar elde eden kızlar, bu parayı LÖSEV’e bağışladı.

Mutfağa girip kek yaptılar

Yardım Kafe’yi açma sürecini anlatan 11 yaşındaki Yağmur Kaşdoğan, "Bir arkadaşımıza lösemi teşhisi konuldu. Biz de televizyonda ve internette sık sık lösemili çocuklara yönelik yardımlarla ilgili haberler ve reklamlar görüyorduk. Altı kız arkadaş olarak lösemili çocuklar için bir şeyler yapmak istedik. Sitemizde, eskiden kafe olarak kullanılan ama şimdi boş duran bir alan vardı. Burayı kafe olarak değerlendirmeyi düşündük. Masa ve sandalyeleri temin ettik. Açılış günümüzde kafeye çok sayıda insan geldi. Onlara yiyecek ve içecek verdik. Sonra menülerimizi oluşturduk, broşürler hazırladık. Çay, kahve, meyve suyu, limonata, kek, pasta ve kurabiye sattık, belli akşamlar gösteriler yaptık. Bazı günler yiyecekleri annelerimizin de yardımı ile kendimiz yaptık" dedi.

Komşulardan tepki geldi; ama onlar pes etmedi

Kafede herkesin bir görevi olduğunu belirten Kaşdoğan, "Burayı bir işletme gibi çalıştırdık. Herkesin bir görevi vardı. Kimimiz garson oldu, kimimiz kasaya baktı, kimimiz yiyecek ve içecekleri hazırladı, kimimiz de kafeye gelen annelerin çocuklarıyla ilgilenme görevi üstlendi. Masrafları çıkardığımızda elimizde kalan 273 liralık karı, LÖSEV’e bağışladık. Biz havuza girmektense, yıkık dökük alanı kafe olarak işletmeyi tercih ettik. Çoğu komşumuz bize bağırdı. Onların da bilinçlenmesini istiyoruz. Afişlerimizi ve broşürlerimizi yırtanlar oldu ama lütfen yapmayın. Biz onlara emek gösteriyoruz” diye konuştu.

Kaşdoğan, lösemili çocuklara da "Biz size yardım etmeye çalışıyoruz, inşallah diğer insanlar da yardım etmeye çalışır. İyileştikten sonra kafemize bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Seneye de kafeyi çalıştırmak istiyorlar

10 yaşındaki Asya Ünal da "Kafede çalışmak çok güzel. Buraya birçok kişi geliyor. Onlara gösteriler yapıyoruz, yiyecek ve içecek satıyoruz” derken, 8 yaşındaki Alya Deniz Eğinç, “Çok güzel bir şey yaptığımızın farkındayım ve çok heyecanlıyım. Duygularımı nasıl ifade edeceğimi bilemiyorum” dedi.

9 yaşındaki Ayşe Melek Gönülşen ise “Aslında sadece limonata standı açacaktık ama işi büyütmek istedik. Lösemili çocuklar için iyi bir şey yaptığımızdan dolayı çok mutluyum” ifadelerini kullandı.

Yardım Kafe kurucularından 10 yaşındaki Naz Demirci ile 12 yaşındaki Ayşegül Yaşar da böyle bir kafe açtıkları için çok mutlu olduklarını, kafeyi seneye yaz tatilinde yine işletmek istediklerini belirtti.

“Büyük bir heyecanla bize hizmet ettiler”

Gün içerisinde sık sık kafeye geldiğini söyleyen Huriye Ekmekçioğlu isimli site sakini, “Sitemizin çocuklarıyla onur duyduk. Keşke herkes böyle özen gösterse, herkes saygı duysa. Çocuklar çok güzel hizmet ediyor" dedi.

Yardım Kafe kurucularından Naz Demirci’nin babaannesi Gönül Demirci ise şöyle konuştu:

"Çocuklar böyle bir işe girişince çok duygulandık. Biz de onlara destek olmaya çalıştık. Her şeyi tedarik etmeye çalıştılar. İnşallah seneye de bu kafeyi işletmeye devam edecekler. Havuza ve denize girmeyi feda ettiler, akşama kadar buraları süpürüp temizlediler ve büyük bir heyecanla bize hizmet ettiler."

YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER