Türkiye’deki ekoloji örgütleri Bergama’da buluştu

Türkiye ekoloji örgütleri, ülkede ekoloji mücadelesinin başladığı yer olan ve çok sayıda ekoloji hareketine örnek olan Bergama’da bir araya geldi. Ekoloji örgütleri Bergama Buluşması’na değişik bölgelerden 11 çağrıcı ekoloji örgütü...

Türkiye’deki ekoloji örgütleri Bergama’da buluştu

Türkiye ekoloji örgütleri, ülkede ekoloji mücadelesinin başladığı yer olan ve çok sayıda ekoloji hareketine örnek olan Bergama’da bir araya geldi. Ekoloji örgütleri Bergama Buluşması’na değişik bölgelerden 11 çağrıcı ekoloji örgütü ile ülkenin dört bir yanından yaşam mücadelesi veren ekoloji örgütleri temsilcileri katıldı.

Bergama Kültür Merkezinde yapılan etkinliğin açılışında konuşan Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, çevre mücadelesinin başladığı yerde çevre mücadelesi verenlerin ve Ekoloji örgütlerinin bir araya gelmesinin anlamlı olduğunu söyledi. Bergama’da 2 bin 500 yıldan beri yaşamın devam ettiğini hatırlatan Gönenç, “Bergama insan sesi ve nefesinin hiç kesilmediği bir kent. Burada hem doğamıza hem de kültürümüze sahip çıkıyoruz. Bergama bundan sonrada hem tarihi kültürü hem de doğasını korumaya devam edecektir. EGEÇEP ve ekoloji mücadelesi verenlere teşekkür ediyorum. Bizler sadece Bergama’da değil Anadolu’nun her yerinde yapılan ekoloji mücadelesine destek vereceğiz” diye konuştu.

"Çevre yaşam alanımız, varlık sebebimiz"

Bergama’nın Türkiye’deki çevre mücadelesinde yeni bir sayfa açtığını hatırlatan Bergama Eski Belediye Başkanı Sefa Taşkın, “Çevre bizim yaşam alanımız, varlık sebebimiz. Çevre sokağımızdan okulumuza çok geniş bir ortamda yaşamamızı sağlan bir alan” dedi. Altın madenin Bergama’da ilk açıldığı dönemi anlatan Taşkın, “Arsenik ve siyanür gibi ağır metallerin çevremize bize zarar verdiğini örendik. Devlet ve ilgili kurumlar bu gibi durumlarda halkın çıkarlarını göz etmiyor. Yetkililer o dönem yabacı odaklarla birlikte ısrarcı oldukları için bölgede yaşayanlar olarak barışçık eylemlikler yaparak farklılık oluşturmuştuk. Bilimsel olarak haklı olmamıza rağmen yetkililer çıkarları için gerekeni yapmadı” dedi. Çevre mücadelesinde hukukun yeterli olmadığını dile getiren Taşkın, “Mahkeme kararlarına rağmen çevreye zarar veren madenler devam ediyor. Bizim kararlarımız uygulanmasa bile bizi daha kötü çevrede yaşatmak isteyenlere karşı mücadele etmeliyiz. Kaynaklarımızı insanların hayatını hiçe saymak için kullananlar olacaktır. Ama onlarda görecekler buna karşı çıkanların olduğunu. Çevrecilerin karşısından olanlar her zaman bilmelidirler ki karıncıların kardeşleri vardır. Türkiye’nin ve Anadolu’nun her tarafına buradan yakılan ateşin taşınacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.

"Buluşma çevre mücadelesi için çok önemli"

Dikili Belediyesi Eski Başkanı Osman Özgüven buluşmanın çevre mücadelesinde yapılan en önemli işlerden birisinin olduğunu ifade ederek, “Bergama bu ateşi yakmıştı bu ateş yanamaya devam edecek. Çevre mücadelelerinin en yoğun olduğu bölge olarak Ege bölgesidir. Bu mücadele mutlaka devam etmeli. Çünkü içinde bulunduğumuz konum itibari ile en fazla çevre mücadelesinin verilmesi gereken bir dönemde yaşıyoruz. Biz bu mücadeleyi örgütlerimiz ile yaparak başarılı oluruz” dedi.

"Doğaya ihanetin bedelini ödeyecekler"

Bergama Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Erol Engel, “97 yılından beri doğaya ihanet ediyorlar. İhanet Türkiye’nin her yerinde o kadar büyük noktaya getirildi ki bu ihanetin bedelini ödeyecek muhatap yok. İnat ettik dedikten sonra çark mı ettiler hayır, hala inayet etmeye devam ediyorlar. Her şeye rağmen biz bu mücadeleyi sürdürüyoruz. Buranın ışığını gittiğimiz yerlere taşıyacağız” diye konuştu.

EGEÇEP Dönem Sözcüsü Ali Osman Karabada ise Bergama’dan Cerattepe’ye kadar verilen ekoloji mücadelesine ilişkin görsel sunum yaptı. Karababa, “Buluşmayı örgütleyen örgütler olarak derdimiz ortak mücadelenin yol ve yöntemlerini konuşmak. Biz çevreyi yaşayabilir hale getirmek için kararlıyız. Bu kararlılığımızı tekrar tekrar dile getireceğiz” dedi.

Programın forum kısmında ise yerel direnişlerden gelen temsilciler geldikleri bölgelerdeki sorunlar ve mücadeleleri hakkında bilgi verdiler.

Buluşmanın akşamında ise Karadeniz müziğinin sevilen ismi Niyazi Koyuncu güzel bir konserle çevre ve ekoloji mücadelesine destek verdi.

YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER

banner160