RAMAZAN  BAYRAMI

    Sevgili Peygamberimiz(s.a.v.), Medine-i Münevvere'ye hicret ettiklerinde, Medinelilerin iki bayramının olduğunu görmüştü. Medine halkı o günlerde oyunlar oynuyorlar, şenlik yapıyorlardı. Bunu müşahede eden Peygamber efendimiz şöyle buyurdular:

"Allahü teala, bu iki bayrama bedel, daha hayırlılarını; İyd-i fıtr (yani Ramazan bayramı) ile iyd-i edha (yani Kurban bayramı) günlerini tahsis etmiştir."

Böylece Asr-ı Sadetten beri, bütün İslam aleminde, bir yılda iki kere olmak üzere, bu dini bayramlara, büyük önem verilerek kutlanagelmiştir.

İnşaallah 15 Haziran  Cuma  günü kavuşacağımız mübarek Ramazan Bayramı; orucuyla, sahuriyle, iftariyle, teravihiyle, mukabeleleriyle ve diğer özellikleri ile inanan gönülleri coşturan, ruhları aydınlatan mübarek Ramazan ayının sonunda, Allahü tealanın mümin  kullarına bir ikramıdır.

Bayram günleri, kardeşlik duygularının en güzel ve en geniş bir şekilde tahakkuk ettiği günlerdir. Bu günlerde sevinçli, neşeli olmalı, dargınlar mutlaka barışmalıdır. Dostlar dostluklarını güçlendirmeli. Herkes, büyüğü ile küçüğü ile üzerine düşeni yapmalı, bu dostluk ve sevgi coşkusunu samimi olarak yaşamalıdır. Akraba, arkadaş ve komşular biribirlerini ziyaret etmeli, anne-babaların ve diğer yaşlı büyüklerimizin elleri öpülmeli, hayır duaları alınmalıdır.

 Öksüzler, yoksul çocuklar, fakir ve garip insanlar unutulmamalı, özellikle böyle günlerde onlara her zamankinden daha fazla yardımda bulunmalı, gönülleri alınmalıdır. Bu arada çocuklara da özel itina göstermeli, imkanlarımız nisbetinde çeşitli hediyeler vererek sevindirmeli, daha fazla ilgi ve şefkat göstermeli, bayramın neşe ve coşkusunu onlara bütün güzelliği ile yaşatmalıyız.

Her zaman olduğu gibi bayram günlerinde de vefat eden yakınlarımız hatırlanmalı, ruhlarına fatihalar göndermeli, onlar adına hayrat ü hasenatta bulunmalı ve böylece ruhları şenlendirilmelidir.

Ramazanın bu bereketli günlerini oruç, namaz, Kur'an okumak veya dinlemek, sadaka vermek, hayır işlere daha çok candan koşmak gibi ibadetlerle geçiren ve bu sebeple bayrama hak kazanmış siz mümin kardeşlerimize şu önemli hususu bu mübarek günde hatırlatmak istiyorum:

Akıllı ve şuurlu Müslüman, bugünden yarını düşünebilen, ölüm ile başlayacak, kabirle açılacak ebedi hayatta lazım olan sermayeyi şimdiden hazırlayabilendir. Bu bakımdan, hazırlığımızı, sadece Ramazan ayına tahsis etmek, Ramazan bitti diye namazlarımızı ve diğer ibadetlerimizi bitirmek, yanlıştır, tehlikelidir ve böyle yapmak, akıl kârı değildir. Çünkü Allahü tealaya karşı vazifelerimizi yapmak, sadece Ramazan ayına mahsus değildir. Allah ve Resulünün emirleri, sadece Ramazan ayına tahsis edilemez.

 Bu emirler, hayatımız boyunca, dünya ve ahiret saadetine kavuşmak için, tatbik etmekle mükellef olduğumuz ilahi düsturlardır. Nitekim Allahü teala, Hıcr Suresinin 99. ayet-i kerimesinde mealen şöyle buyuruyor:

"Sana, yakîn (yani ölüm) gelinceye kadar, Rabbine ibadet et."

 İhtiyacı olan gıdasını almayan bir insan, nasıl birtakım hastalıklara maruz kalır, hatta hayatını kaybetme tehlikesi ile karşılaşabiliyorsa, manevi gıdasını almayan bir insan da, daha bu dünyada nice sıkıntılara, buhranlara  maruz kalacağı gibi, ölümden sonra başlayacak olan ebedi hayatta da, ilahi azaba düçar kalacağı bildirilmiştir.

Peygamber efendimiz(s.a.v.) de bir hadis-i şeriflerinde şöyle buyurmuşlardır:

"Akıllı kimse, kendisini daima hesaba çeken ve ölümden sonrası için çalışandır. Aciz, zavallı kimse ise, nefsini, heva ve arzularına tabi kılan ve Allahü tealadan olmayacak şeyleri bekleyendir."

Bütün bunlar gösteriyor ki, müslüman, ölümden sonrasını düşünecek ve orası için gerekli hazırlığı yapacaktır. Ancak bununla birlikte, dünyasını da ihmal etmeyecek, onun için de çalışacak, meşru yollardan maişetini en güzel şekilde temin edecek ve insanlığa faydalı hizmetlerde bulunacaktır.

Bu Mübarek Ramazan Bayramının,  vatanımız ve  bütün İslam alemi için, aziz milletimiz ve bütün Müslüman kardeşlerimiz için, maddi-manevi huzur ve mutluluğa, birlik ve beraberliğe vesile olmasını, Allahü tealadan niyaz eder, bu duygu ve temenni ile siz değerli Edremitli hemşehrilerimizin bayramını canu gönülden tebrik ederim.   

YORUM EKLE