35 kilo verdi, karaciğer nakliyle sağlığına kavuştu

Bursa’da, karaciğer hastası Seyfettin Kartal, fazla kiloları yüzünden gittiği hiçbir hastanede nakil olamadı. Uludağ Üniversitesi’ne başvuran Kartal, doktorların yardımı ile 140 kilodan 105 kiloya düşerek nakil olmayı başardı. Sağlığına...

35 kilo verdi, karaciğer nakliyle sağlığına kavuştu

Bursa’da, karaciğer hastası Seyfettin Kartal, fazla kiloları yüzünden gittiği hiçbir hastanede nakil olamadı. Uludağ Üniversitesi’ne başvuran Kartal, doktorların yardımı ile 140 kilodan 105 kiloya düşerek nakil olmayı başardı. Sağlığına kavuşan Kartal, “kilodan ve alkolden uzak durun” tavsiyesinde bulundu.

Kilolu olan ve aşırı alkol tüketen Seyfettin Kartal (54), 2015 yılında karaciğer yetmezliği ile karşı karşıya kaldı. 2 yıl boyunca Türkiye’nin çeşitli hastanelerine nakil için başvuran Kartal, kilosu nedeniyle her seferinde olumsuz cevap aldı. Son olarak Uludağ Üniversitesi’ne gelen hasta, doktorlar ile görüşmek için ısrar etti. En sonunda doktorları kilo verebileceğine ikna eden Kartal, yine Uludağ Üniversitesi gastroentroloji kliniğinde 40 güne yakın zayıflama tedavisi gördü. 105 kiloya kadar düşmeyi başaran Seyfettin Kartal’a UÜ Tıp Fakültesi Dekanı ve Organ Nakil Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ekrem Kaya tarafından karaciğer nakli yapıldı.

Kilo ve alkol hastalığı tetikledi

Ameliyatın ardından kendisini çok iyi hissettiğini söyleyen Seyfettin Kartal, “Alkole bağlı siroz oldum. 140 kiloydum. Ameliyat girmeden önce 105 kilo geldim. İnsanlara tavsiyem kesinlikle kilo versinler. Alkolü kesinlikle bıraksınlar. Ekrem hocama çok teşekkür ederim. Beni hayata döndürdü. 2015 yılında bu hastalık çıktı. Bir de mide kanaması geçirdim. Kiloya bağlı karaciğer yağlanması oldu. Alkol de vardı. Aşırı değildi, ama vardı. 20 seneye yakın spor yaptım. Oradan da doping vardı. Kilo ve alkol bu hastalığı tetikledi. Bu duruma geldik. Ameliyata girmeden önce 140 kiloydum. Burada 105 kiloya kadar düştüm. Kilolu insanlar mutlaka dikkat etsinler. Kilo, sağlığa çok zararlı” dedi.

Ameliyat için İstanbul’a gittiklerini, fakat olumsuz cevap aldıklarını aktaran Kartal, “Sizi bu kilo ile ameliyat edemeyiz dediler. Sonra Uludağ Üniversitesi’ne geldik. Ekrem hoca, zayıflarsan seni ameliyat ederiz dedi. Gastroentroloji bölümünde 35-40 gün tedavi gördüm. 105 kiloya düştüm. Eve çıktım. 3 gün sonra hastaneden arandım. Size uygun karaciğer bulundu dediler. Ameliyattan sonra 10 gün geçti. Şimdi kendimi çok iyi hissediyorum. Eskiye göre çok çok iyiyim. Allah bize bu günleri gösterdi. Bizi tekrar hayata döndürdü” diye konuştu.

Hastanın eşi Nefise Kartal ise, 3 ay önce Uludağ Üniversitesi’ne başvurduklarını, fakat yine kilo problemiyle karşılaştıklarını belirtti. Eşinin kilolu olması sebebiyle her gittikleri yerde sıkıntı yaşadıklarını kaydeden Nefise Kartal, “Eşim 140 kiloydu. Allah razı olsun buradaki doktorlar zayıflarsan ameliyat ederiz dediler. Biz de yine Uludağ Üniversitesi’nde zayıflama tedavisi gördük. Bizi nakil eden Ekrem hocadan Allah razı olsun. Altın gibi bir kalbi var. 105 kiloya düşün, hemen sizi ameliyata alalım dedi. Sonra hasta da gayret gösterdi. 1 ay kadar burada yattık. Tedavi ile 105 kiloya düştük. Eşim hasta iken çok sıkıntılar çektik. İstanbul’a ameliyat için gittik, ancak kilolu diye ameliyata almadılar. Hala daha şoktayım, inanamıyorum. Çok mutluyuz, şimdi her şey iyi gidiyor” şeklinde konuştu.

Seyfettin Kartal’ın ameliyat öncesinde çok heyecanlı olduğunu gören hastanedeki diğer hastalar ise moral bulması ve sakinleşmesi için ona kendi tecrübelerini anlattıklarını söylediler.

Tıp Fakültesi Dekanı ve Organ Nakil Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ekrem Kaya, hastanın 54 yaşında olduğunu ve şişmanlığa bağlı karaciğer sirozunun geliştiğini söyledi. Hastanın 140 kiloya yakın olduğunu ve vücut kitle endeksinin 40’a yakın olduğunu aktaran Ekrem Kaya, “30-40 kilo vermesi durumunda kendisine nakil yapabileceğimizi ifade ettik. O da iradesini gösterdi. Uğraştı, çalıştı ve dediğimiz kadar zayıfladı. Biz de onu karaciğer nakil listesine aldık. Başarılı bir nakil oldu. Şu anda sağlığına kavuştu. Gelecek iyi günler onu bekliyor” diye konuştu.

YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER

banner160