Ayvalık DEVA, “Orman yangınlarında gafil avlanmamalıyız”

Ayvalık DEVA, “Orman yangınlarında gafil avlanmamalıyız”

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) İlçe Başkanı Salih Oral Övüç, yaptığı açıklamada, orman yangınlarında gafil avlanılmaması gerektiğini belirterek, başta Türkiye’nin en büyük yüzölçümlü doğal sit alanı olan Ayvalık Adaları Tabiat Parkı olmak üzere ülke genelinde yangınlara karşı çok daha hassas davranılması gerektiğini söyledi.

  Halen Türkiye’nin dört bir yanında orman yangınlarıyla boğuşulduğuna işaret eden DEVA Ayvalık İlçe Başkanı Övüç, ülke genelinde yangınlara karşı yeterli donanımın bulunmadığını vurgulayarak, “130 milyar doları yakan, saray, VİP uçak ve şatafat bağımlılığı başta olmak üzere kaynak israf etmede rekorlar kıran mevcut rejimin öncelikleri arasında orman yangınlarında emre amade uçak, helikopter vb. yeterli donanımı bulunmamaktadır. Yönetemeyen mevcut iktidarın herhangi bir konuda herhangi bir işi yoluna koymasını, özellikle de olağan dışı durumlarla başa çıkmasını beklemiyoruz.” dedi.

 

‘TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI’NIN EKSİKLİĞİ MİLLÎ GÜVENLİK TEHLİKESİDİR’Salih Oral Övüç yaptığı açıklamada, “Tarım ve Orman Bakanlığı’nın envanterinde yangın söndürme uçak ve helikopterlerinin olmaması ve vakitlice dışarıdan hizmet alımı yoluyla uçak ve helikopterleri uygun şartlarla tedarik edememesi çıkan yangınlara zamanında ve etkin müdahaleyi imkânsız kıldı. Dolayısıyla vatandaşlarımız saatlerce, bazı bölgelerde iki günü aşan, korku dolu ve belirsiz bir afet süreciyle baş başa ve sahipsiz bırakıldı, seslerini sosyal medyadan duyurmaya çalıştı ve sivil toplumdan yardım talep etti. Her yıl çıkan yangınlarla alakalı Tarım ve Orman Bakanlığı'nın halen geniş kapsamlı ve bütüncül bir eylem planının, yeterli ekipman ve personelinin bulunmaması, ne denli bir millî güvenlik tehlikesiyle karşı karşıya olduğumuzun da en somut göstergelerinden birisidir.” ifadelerini kullandı.

 

DEVA’DAN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Övüç açıklamasında, çözüm önerilerine de yer verdi.  İklim kriziyle mücadelenin önemini vurgulayan Övüç, “Paris İklim Anlaşması’nın Türkiye için elzem görülen şerhlerle de olsa bir an önce onaylanması gerekiyor” dedi.

‘YANAN ORMAN ALANLARININ İMARA AÇILMASINI YASAKLAYACAĞIZ’

Açıklamasında, 28 Temmuz tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan ‘Turizm Teşvik Kanunu’na sert tepki gösteren Salih Oral Övüç, “Türkiye yangınla boğuşurken orman ve kıyı alanlarında imar planı yapma yetkisini Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan alıp Kültür ve Turizm Bakanlığı’na veren, ÇED raporu şartını keyfî idari kararlara terk eden rantçı zihniyetin çıkardığı yeni düzenlemeyi iptal edeceğiz. Yanan orman alanlarının rehabilite edilerek imara açılmasını yasaklayan yasal bir düzenleme yapıp, mümkün olduğunda da anayasa hükmü haline getireceğiz.” ifadelerine yer verdi.

 

‘MİLLÎ FİLO İNŞA EDECEĞİZ’

DEVA Partisi olarak orman yangınlarına ilişkin çözüm önerilerini hazır olduğunu kaydeden Salih Oral Övüç, “Havadan yangın söndürme için millî bir filo inşa edeceğiz. Afet mevzuat ve kurumlaşmasını, riskleri ön plana çıkarmak ve risklerin önlenmesi ve olası zararlarının azaltılması faaliyetlerine öncelik verecek şekilde yeniden ele alacağız. Afet yönetimini afet tehlikesi ve riskleri ile ilgili verilerin toplandığı ve periyodik olarak değerlendirildiği şeffaf bir Afet Bilgi Sistemi’ne dayalı olarak yapacağız. Yangın söndürme uçaklarının ilgili Bakanlık envanterinde bulunması esas olmak üzere, uygun maliyetli olmak kaydıyla gerekli durumlarda ek kapasite yaratmak için kiralama yöntemine de başvuracağız.” dedi.

 ‘THY’Yİ DEVREYE SOKACAĞIZ’

Övüç, “Varlığını ve gelir kazanmasını milletimizin ‘bayrak taşıyıcı hava yolu’ olmasına borçlu Türk Hava Yolları’nın, Türkiye’nin ihtiyaçlarını görecek sayıdaki yangın söndürme uçağını bir ‘Sosyal Sorumluluk’ projesi olarak işletmesini acil ve yakın bir çözüm olarak hayata geçireceğiz.”diye konuştu.

 

‘ERKEN UYARI SİSTEMİ GELİŞTİRECEĞİZ’

“Gözetleme ve erken uyarı sistemlerinden güncel teknolojik imkanları kullanacaklarını kaydeden Ayvalık DEVA İlçe Başkanı Övüç, “Yangın söndürme filosunda drone ve sensör teknolojileri yardımı ile erken uyarı, hızlı tespit ve hızlı söndürme modelleri geliştireceğiz. Su kaynaklarının olmadığı bölgelerde, orman yangınlarının söndürülebilmesi için su göletlerinin sayısını ve kapasitesini arttıracağız. Zarar gören vatandaşlarımızın maddi kayıplarını telafi ederken aynı zamanda acil psikolojik ve travma sonrası stres bozukluğu destekleri sağlayacağız. İlgili STK’lar ile işbirliği yaparak ormanların korunması ve geliştirilmesi adına her yıl düzenli rapor çıkaracak ve acil eylem planı oluşturacağız. Orman yangınlarına karşı hassas bölgelerdeki yerleşim birimlerinde yaşayan yöre halkı için eğitim programları düzenleyeceğiz. Çevre koruma bilincini yerleştirmeyi teminen, ilköğretimden itibaren vatandaşlık bilgisi ve sosyal sorumluluk ile ilgili müfredat oluşturacağız. Orman yangınları ile mücadele ederken vefat eden şehitlerimiz adına hatıra ormanları oluşturacağız.”diye konuşt

(Suat Salgın)

YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER