Ayvalık’ta BOTAŞ’a zeytin ağacı tepkisi

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, BOTAŞ tarafından yapımı sürdürülen doğal gaz boru hattı inşaatı sırasında pek çoğu asırlık zeytin ağaçlarının müteahhit firma tarafından yerinden sökülmesine Ayvalık Tabiat Platformu tarafından sert tepki gösterildi.

Ayvalık’ta BOTAŞ’a zeytin ağacı tepkisi

Konuyla ilgili kamu yetkililerini göreve davet eden Ayvalık Tabiat Platformu tarafından yapılan yazılı açıklamada, “BOTAŞ, zeytin ağaçlarının katliamına acilen son ver” mesajı verildi.

Yapılan açıklamada, “BOTAŞ Genel Müdürlüğü tarafından ihale edilen ve halihazırda yapımı devam eden Ayvalık Doğal Gaz Boru Hattı İnşaatı sırasında pek çoğu asırlık zeytin ağacının müteahhit firma tarafından söküldüğünü, sökülen ağaçların daha sonra kesilerek yakacak odun hale getirildiğini ve alandan uzaklaştırıldığını öğrenmiş bulunmaktayız” denildi.

 

“ACİL KAMULAŞTIRMA YAPILDI”

Açıklamada, “1 Eylül 2021 tarihli Resmi gazetede yer alan Cumhurbaşkanlığı Kararı’nda ekli haritaya göre acil kamulaştırma kararı verilen boru hattı güzergâhı, Burhaniye- Gömeç üzerinden Ayvalık’a bağlanmaktadır. BOTAŞ Genel Müdürlüğü tarafından 12 Aralık 2021 tarihinde ihale edilerek zeytinlik alanlardan geçen hattın çalışmalarına başlanmıştır. Körfez için önemli bir gelir kaynağı olan kutsal zeytin ağacının bu şekilde kesilmesine tanık olmak çok üzücüdür. Zeytin Yasası gereğince zeytinliklerin korunması esastır” ifadeleri yer aldı.

 

“İKLİM DEĞİŞİYOR. TEK BİR AĞAÇ BİLE KESİLEMEZ”

İklim değişiklikleri nedeniyle, küresel ısınmanın sonuçlarının yakından hissedildiği ve insan hayatını derinden etkileyen bu süreçte ve sonrasında tek bir ağacın bile kesilmesine tahammüllerinin bulunmadığını vurgulayan Ayvalık Tabiat Platformu basın açıklamasında,  “Konu hakkında bileşenimiz Ayvalık Tabiat Derneği tarafından Ayvalık Kaymakamlığı’na dilekçe verilmiş olup, durumun incelenerek, zeytin ağaçlarının kesilmesine acilen engel olunması ve sökülen ağaçların müteahhit firmaya uygun alanlara naklettirilerek dikilmesinin sağlanması istenilmiştir. Kamu kurumlarımızı, zeytin ağaçlarının kesilmesinin acilen engellenmesi hususunda göreve davet ediyoruz. Zeytin hayattır. Doğal gazsız yaşanır ama zeytinsiz yaşanmaz” ifadelerini kullandı.

(Suat Salgın)

Körfezde Haber®

YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER