Ayvalık’ta düşmana atılan ilk kurşunun 102. yıldönümü gururu

Ayvalık’ta düşmana atılan ilk kurşunun 102. yıldönümü gururu

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde;  29 Mayıs 1919’da 172. Alay Komutanı Yarbay Ali Çetinkaya tarafından Anadolu topraklarında düşmana karşı düzenli bir ordu tarafından atılan ilk kurşunun 102. yıl dönümü düzenlenen törenle kutlanıldı.

Korona virüs salgınına yönelik alınan tedbirler çerçevesinde gerçekleşen törende, Ayvalık Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan, Garnizon Komutanı Erhan Tutar, Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin hazır bulunduğu tören;  çelenklerin sunumu, Ali Çetinkaya ve silah arkadaşları adına yapılan saygı duruşu, İstiklal Marşı ve Atatürk anıtına halkın çiçek bırakması ile sona erdi.

Törende konuşan Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, “İzmir şehri, 15 Mayıs 1919 günü emperyalizmin desteğindeki Yunan Orduları tarafında işgal edilirken, Kuvayı Milliye’nin ilk kurşunlarının Gazeteci Hasan Tahsin tarafından atıldığı genel olarak kabul görmüştür. Ancak Anadolu’muzun başka yöreleri de ilk kurşunu kendi bölgelerinin kahramanlarının attığı konusunda iyi niyetle ısrarcı olmuşlardır.  Bu ilk kurşunları da açıklamak ve anlatmak hepimizin görevidir. Milli Mücadele’nin ilk kurşununun Hatay’ın Dörtyol ilçesinde 19 Aralık 1919 tarihinde, yani Hasan Tahsin’in direnişinden 5 ay önce, Çeteci Mehmet Kara tarafından işgalci Fransız Ordusu’na atıldığı, yöre halkı tarafından ısrarla ileri sürülmüştür. Hatay’ın ilk kurşunları başımızın tacıdır” dedi.

Milli Mücadelenin askeri ilk kurşununun, 28 Mayıs 1919 günü Ayvalık’ta karaya çıkan işgalci Yunan kuvvetlerine karşı, Yarbay Ali Çetinkaya komutasındaki 172. Alay tarafından atıldığını vurgulayan Başkan Ergin, “Bu ilk direnişte Üsteğmen Fahri Bey ile üç nefer şehit olmuşlardır. 172. Alayın ilk kurşunları da başımızın tacıdır! Milli Mücadelenin halk-asker ittifakı içinden çıkan ilk kurşunlarının, Küçük Menderes ovasını kana bulayan binlerce kişilik Yunan kuvvetlerine karşı, 1 Haziran 1919 günü Ödemiş’te Hacı İlyas Tepeleri’nde kahramanca karşı koyan birliklerince atıldığı da bir gerçektir. Milli Mücadele’nin bir diğer ilk kurşununun, “dini” bir içerik taşıması bakımından öncelikle Sütçü İmam tarafından atıldığı da gerçektir. Kısacası Kuvayı Milliye pratiği der ki;  İlk kurşunu ister sivil gazeteci atsın, ister bir kaç kişi birkaç dakika ara ile atmış olsun, ister bir çeteci atsın, ister bir efe atsın, ister bir asker atsın, ister bir grup milis topluca atsın, isterse bir din adamı atsın, tüm bu kurşunları ‘tek bir ilk kurşun’ olarak kabul ederiz. Bu ilk kurşunlar ‘tekbir’ getirerek, emperyalizme karşı şahlanan ve milli direnişe geçen bir mazlum halkın ilk isyan çığlığı olarak kabul edilir. Ve milli bağımsızlık savaşımızın en mübarek sayfalarına kazınır. Her ilk kurşun, mukaddestir, cennetliktir... Bu mukaddes mücadelede Ayvalık’ın en önde yer alması en büyük gururumuzdur.” ifadelerini kullandı.

 

“29 MAYIS 1919’UN ACI İŞGAL GÜNÜNÜ UNUTMAYALIM”

29 Mayıs 1919 da 172. Alay Komutanı Yarbay Ali Çetinkaya ve birliği tarafından ilk kurşunun atılmasından sonra, Türk ulusu Gazi Mustafa Kemal önderliğinde tam 3,5 yıl emperyalizme direnerek, vatanı düşmandan temizlediğini ve Ayvalık’ın Yunan işgalinden 15 Eylül 1922’de kurtulduğunu hatırlatan Belediye Başkanı Mesut Ergin, “ 3,5 yıl süren düşman işgalinde Ayvalık, çok zor günler ve yıllar geçirmişti. Yıkık binalar, bitmiş bir ticaret, ağır hasar görmüş bir şehir. Peki, ne yaptı Ayvalık halkı Yıkık binayı da onardı, yıkılmış umutları da, savaşın hasarını dişinle tırnağınla, zeytinindeki hasadıyla yok etti. Yeniden ayağa kalktı. Bu toprakları sırtında teçhizat taşıyan analarımıza ne borçluysak bir o kadar da o kötü günlerden Ayvalığı ayağa kaldıran atalarımıza dedelerimize borçluyuz. Yine gün kurtuluş savaşındaki gibi birlik günüdür. Yine evimize, bağımıza, zeytinimize, tarihimize, esnafımıza, turizmimize sahip çıkarak birlik olarak kalkınma ayaklanma zamanıdır.  Bu gün bu coğrafyada yaşayan, yaşamında Ayvalık olan, bu coşkulu günü hisseden herkese sesleniyorum. 29 Mayıs 1919’un acı işgal gününü unutmayalım, ama 15 Eylül 1922 Ayvalık’ın kurtuluş gününü de daima bayram olarak kutlayalım.”diye konuştu.

(Suat Salgın)

YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER