Ayvalık’ta  Engelliler  Zeytin Çekirdeklerini Sanatla Buluşturdu

Ayvalık’ta  Engelliler  Zeytin Çekirdeklerini Sanatla Buluşturdu

Ayvalık’ta; 2005 yılında Birlik Ortopedik Engelliler Derneği Genel Merkezi'nin girişimleri, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı'nın destekleriyle ilçe merkezi ve Altınova Mahallesi’nde oluşturulan engelliler iş atölyesinde, zeytin çekirdeklerinden elde edilen eserler dikkat çekiyor. Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde; 17 yıldan bu yana Birlik Ortopedik Engelliler Derneği (B.O.E.D.) bünyesinde faaliyet gösteren iş atölyelerinde kursiyer olan engellilerin el emekleri ve göz nurlarıyla ortaya çıkardıkları eserler ilgi görüyor. 45 engelli kursiyerin zeytin çekirdeklerini işleyerek yaptıkları takı ve tablolar da büyük bir beğeni topluyor. Ayvalık'ta 2005 yılında Birlik Ortopedik Engelliler Derneği Genel Merkezi'nin girişimleri, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı'nın destekleriyle ilçe merkezi ve Altınova Mahallesi'nde oluşturulan engelliler iş atölyesinde, zeytin çekirdeklerinden elde edilen eserler dikkat çekiyor. Ortopedik, zihinsel ve işitme engellileri aynı çatı altında buluştuğu BOED Genel Merkezi üyeleri, sağlık iksiri zeytinin çekirdeklerini de değerlendirerek güncel hayata kazandırıyor. Engelli bireylerin topluma kazandırılması amacıyla kurulan her iki iş atölyesinde; zeytin çekirdeklerini kullanarak birbirinden güzel ve Ayvalık'a özgü hediyelik eşyalar hazırlayan BOED üyeleri yaptıkları vazo, kalemlik, çeşitli ebatta kutular, ayna, tabaklar, süs eşyaları ve anahtarlıklarla dikkatleri üzerinde topluyor. Atölyelerde hem kurs, hem de dolaylı olarak terapi oldukları gözlenen engeliler, BOED tarafından kurulan stantlarda satışa sunulan eserlerinden gelir de elde ediyor. Engelli kursiyerlerin kendi el emekleri ve göz nurlarıyla yaptıkları eserlerin satışından sağlanan gelirler, malzeme masrafı çıktıktan sonra tamamen engelli kursiyerin kendisine kalıyor. Böylelikle dolaylı olarak istihdam edilen engelliler ve aileleri de bu durumdan memnun olduklarını belirtiyorlar.

"KENDİMİZE HARÇLIK SAĞLIYORUZ"

Yaş sınırı olmayan kurslara katılan BOED üyesi zihinsel engelli Devrim Kanlı, atölyedeki çalışmalara 2006 yılından bu yana katıldığını belirterek, "Ben burada zeytin çekirdeklerinden tepsi, tespih gibi eşyalar yapıyorum. Derneğimiz tarafından açılan stantlarda bu eşyaları satıyor hem derneğimize hem de kendimize harçlık sağlıyoruz" dedi.

"YAPTIĞIM İŞTEN ZEVK ALIYORUM"

Spastik engelli İrem Yuvakel de BOED bünyesindeki iş atölyelerinde süren kurslara geçen sene başladığını ve çok mutlu olduğunu vurgulayarak, "Burada zeytin çekirdeklerinden hediyelik eşyalar yapıyoruz. Hediyelik eşyalar yapmayı çok seviyorum. Yaptığım bu işten çok zevk alıyorum" ifadelerini kullandı.

"BURADA HAYAT BULDUM"

Atölyeye tekerlekli sandalyesi ile gelen iki yetişkin çocuk annesi 55 yaşındaki ortopedik engelli Hatice Er ise, zeytin çekirdeklerinden takı ve tasarımlar yaptıklarını kaydederek, "Her sabah evden büyük bir yaşama sevinciyle çıkıyor ve servis aracına binerek buraya geliyorum. Böylelikle evimin dört duvarından dışarıya çıkıp, hava alıyor ve insanların arasına karışıyorum. Daha önce evimden dışarı çıkmıyordum. Ama 11 seneden bu yana bu atölyede engelli arkadaşlarımla birlikte burada adeta hayat buldum. Oysa eskiden evimin kapısı önüne çıktığımda, birileri beni görecek korkusuyla hemen evin içine kaçıyordum. Hiç kimseyle konuşamıyordum. Şimdi ise o ruh halimden eser kalmadı. Burada olmaktan çok memnunum" dedi.

"ZEYTİN ÇEKİRDEKLERİNİ SANATLA BULUŞTURDUK"

Birlik Ortopedik Engelliler Derneği Genel Başkanı ve MEB bünyesindeki Ayvalık Halk Eğitimi Merkezi bünyesinde el sanatları eğitmeni Güler Çapraz Özlemiş ise 2005 yılında açılan ve halen daha sürdürmekte oldukları el sanatları atölyelerinde ahşap boyama, takı-tasarım, cam boyama, atık maddelerden geri dönüşüm eserleri üretmek gibi çalışmaları yaptıklarını belirterek, "Ama benim gibi el sanatları eğitmeni Songül Can arkadaşımla birlikte son yıllarda Ayvalık’ın simgesi olan zeytin ağaçlarının meyvesi zeytinin çekirdeklerinden ürünler yapmaya karar verdik. Zeytin çekirdekleri ile bu çekirdeklerin ufalanmış hali olan prinayı sanatla buluşturduk ve ortaya çok güzel sonuçlar çıktı" dedi.

"ENGELLİ KURSİYERLERİMİZ HAFTANIN 5 GÜNÜ SERVİS ARAÇLARIYLA ATÖLYELERE GELİP-GİDİYOR"

Zeytin çekirdeklerini işleyip, yapıştırma tekniğiyle kullanarak denediklerini ve bunu daha sonra adım adım geliştirdiklerini aktaran Genel Başkan Özlemiş, "Çalışmalarımız kapsamında, zeytin çekirdeklerini ortasından deliyoruz. Boncuk halini alıyor ve bunlardan tespih, takı, kolye, bilezik, anahtarlık gibi ürünler yapıyoruz. Daha sonra tablo ve çerçeveler gibi ürünler yapmaya başladık. Kurslarımızda aynı zamanda ahşap yakma tekniğini kullanarak da tablolar ve tepsiler üretiyoruz. Çalışmalarımız kapsamında, 45 kursiyerimiz haftanın 5 günü atölyelerimize servis araçlarıyla gelip-gidiyorlar. Zeytin çekirdeklerinden ürettiğimiz eserlerimizi önümüzdeki günlerde Ayvalık'ta yapılacak olan 17. Zeytin Hasat Festivali dahilinde kuracağımız stantlarımızda bir kez daha halkımızla buluşturmayı hedefliyoruz. Bu satışlardan elde edilecek gelirlerin bir kısmı engelli kursiyerlerimizin kendisine kalacak ve bir kısmıyla da malzeme alacağız" diye konuştu.

(Suat Salgın)

Körfezde Haber®

YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER