Başkan Ergin; “Zeytinliklerimize Sahip Çıktık”

Göreve geldiği günden itibaren bereketin sembolü zeytinin her bir tanesine ayrı önem gösteren ve belediye tarihinde ilk defa zeytinliklerin hasadının kendi ekiplerince yapıldığını hatırlatan Başkan Ergin, elde edilen zeytinyağlarının S.S. Ayvalık Üretim ve Pazarlama Kooperatifi’nde satışa sunulduğunu ve çok büyük ilgi gördüğünü söyledi.

Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, zeytinliklerin geçtiğimiz dönemlerde özel şahıslara kiralanarak gelir kaybı yaşanmasının önüne geçtiklerini ve her yıl 5 bin zeytin ağacının mahsulünü işleyip zeytinyağı elde edildiğini hatırlattı. Başkan Ergin yeni yıla kadar tüm ağaçların hasadının belediye ekiplerince tamamlanacağını belirtti.

Beş bin ağaçtan 30 ton zeytin hasat ettik

Belediye mülkiyetinde toplanan zeytinlerin sıkımının Tariş tesislerinde gerçekleştirildiğine değinen Başkan Ergin,. Bu yıl da belediye ekiplerimiz ve ekipmanlarıyla 5 bin ağaç zeytinimizden şu ana kadar 30 bin kilogram zeytin hasadı yapıldı. Tariş fabrikalarında sıktırarak 5 ton yağ elde ettik. Bugüne kadar topladığımız zeytinlerin yağını çıkardık, ayırdığımız tane zeytinleri de yeşil ve siyah olarak kooperatif mutfağında işledik” dedi.

Gözümüz gibi baktık

Göreve geldiklerinde, belediyenin kontrolünde olmayan, zeytin ağaçlarının çok kötü durumda olduklarını dile getiren Belediye Başkanı Mesut Ergin, “ Onlara 5 yıldır gözümüz gibi baktık dalını toprağını sevgiyle iyileştirdik ve onlar da bize her yıl şükranlarını sunup en verimli şekilde ürünlerini veriyorlar. Biz de bu sayede kendi kurduğumuz kooperatif üzerinden kentimize belediyemize bir ekonomik bir destek yaratmış oluyoruz ve mağazalarımızda en güzel yağı uygun fiyata vatandaşlarımıza ulaştırmış oluyoruz” dedi.

50 bin ton zeytinyağıyla katkı

5 yılda yaklaşık her yıl ortalama 10-11 bin kilogram arasında zeytinyağı elde ettiklerini hatırlatan Başkan Ergin, Belediye bütçesine ve kooperatifin ekonomisine 50 bin kilogram zeytinyağıyla katkıda bulunduklarını söyledi.

“Daha önce bir tanesi bile, ne zeytin kasasına ne de belediye kasasına girmeyen zeytini, bereketini ve ekonomik getirisini vatandaşımız için kullandık” diyen Başkan Ergin şöyle devam etti:

“Yani Ayvalık halkının parası Belediye kasasına giriyor. Bundan sonra da girmeye devam edecek. Tüm yıl bakımları Park ve Bahçeler Müdürlüğü’ndeki ekip ve ekipmanlarla sağlanan zeytin ağaçları, hasat döneminde de belediye personeli tarafından itinayla hasat edilip zeytinyağına dönüşüyor. Gelecek yıl kooperatife ait bir ayırma ve işleme tesisini kuruyoruz. Elek sistemleriyle ayrılacak yeşil, siyah zeytinler kooperatif mutfağında işlenerek vatandaşların sofralarına ulaşacak. Ürünler, S.S Ayvalık Üretim ve Pazarlama Kooperatifi’nin sebze ve meyve halindeki ve gümrük önündeki mağazasının yanı sıra, internet üzerinden sanal mağazalarda da satılmaya başlayacak. Özel ambalajında, cam şişe ve teneke kutularda sunumu yapılan yeni hasat zeytinyağları raflarda yerini aldı.”

Güncelleme Tarihi: 29 Aralık 2023, 12:18

Körfezde Haber®

YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER