Disk Emekli-Sen Ayvalık Temsilciliği Ve 2021 Tüm Emekliler Sendikası

"Bizleri Açlığa Mahkûm Eden Akp Yalanlarına, Emeklinin Karnı Tok."

Disk Emekli-Sen Ayvalık Temsilciliği Ve 2021 Tüm Emekliler Sendikası

DİSK Emekli-Sen Ayvalık Temsilciliği ve 2021 Tüm Emekliler Sendikası yönetimleri yaptıkları ortak açıklamada, AKP hükümetlerinin işbaşına geldiği 2002 yılından beri ülkede emeklilere yönelik ekonomik kuşatmanın her geçen gün daha da can yakıcı bir durum aldığını belirtti. 

Yapılan açıklamada, “AKP iktidarı içine düştüğü krizin faturası emekçilere ve emeklilere yüklemiştir. Biz emeklilerin ve tüm halkımızın bu gün gündemi aynı; derinleşen ekonomik kriz, hayat pahalılığı, yoksulluk ve AKP eliyle açlık sınırının altında yaşamaya mahkûm edilmek. AKP iktidarı her fırsatta ekonomik krizin faturasını emekçilere ve emeklilere ödetmek istemekte, sorumluluğu yoksul emekli ve emekçilerin sırtına yüklemektedir. AKP, emeklileri bütçe üzerinde bir yük olarak göstermeye çalışsa da bu tam bir AKP yalanıdır. Her kes tarafından bilinmelidir ki emeklilik, emekçinin uzun mücadeleler sonucu bedeller ödeyerek kazandığı bir haktır. Emeklilik, kimsenin bize sunduğu bir lütuf değildir. Biz emekliler çalışma yaşamı boyunca bu günkü maaşımızı primlerimizle peşin peşin ödedik. Ne bütçeye ne de hazineye yüküz. Esas biz buradan soruyoruz; AKP iktidarı öncesi aylık bağlama oranlarını p'den bu gün 0'lara kim düşürdü? Eğer bu aylık bağlama oranları düşürülmeseydi, en düşük emekli maaşı bu gün 30 bin TL idi. Ekonomik krizin faturasını emeklilere, emeği ile geçinen insanlarımızın üzerine yıkmaya çalışan AKP iktidarı, esas siz halkın sırtında yüksünüz, düşün artık sırtımızdan. AKP iktidarı eliyle Türkiye'de ortalama emekli aylığı merkez Avrupa ülkelerinin 6'da biri düzeyine düşürüldü. Ortalama emekli aylığı İspanya ve Fransa'da 1400, Almanya ve İtalya'da 1500, Belçika'da 1700, Hollanda'da 2000 avronun üzerinde iken Türkiye'de ise sadece 237 avro!” denildi.

Türkiye'de emekli aylıklarının 2012 ve 2021 arasında avro cinsinden yüzde 33,6 oranında azaldığına işaret edilen açıklamada, “ 2002 yılında Türkiye'de emekli ve hak sahiplerinin aylıklarının ortalaması asgari ücretin yüzde 22 fazlası iken, 2023'te yüzde 26 altına düşürüldü. Ortalama emekli aylığının kişi başına GSYH'ye oranı 2002'de yüzde 46,4 iken 2024'te yüzde 27,7'ye geriledi. Bütçede emeklilere ve sosyal güvenliğe ayrılan pay düşüyor: 2008-2024 arasında SGK'ye yapılan bütçe transferlerinin oranı 5,2 puan azaldı. Kaynak yok diyenler doğru söylemiyor. SGK'da emekliler için yeterince kaynak var: Prim gelirlerinin emekli aylıklarını ve sağlık ödemelerini karşılama oranı 2002'de yüzde 61 iken 2023'te yüzde 76,4'e yükseldi. AKP eliyle yaratılan bu kara tablo ortadayken, AKP Genel Başkanı ne yapıyor? Yüksek enflasyon ile yaratılan mali krizin faturasını emeklilere yüklüyor. Bu krizden emeklilerin çıkış yolu olarak da bize pazarda limon, sebze satmayı gösteriyor. Zaten AKP iktidarının bu emekli düşmanı politikaları nedeniyle oluşan bu yoksullaşma süreci emekliyi emekliyken de çalışmaya mecbur bıraktı. 2002 yılında çalışan veya iş arayan emeklilerin oranı yüzde 36,6 iken Aralık 2023'te bu oran yüzde 55,3'e yükseldi. AKP Genel Başkanı emekli ve emekçi maaşlarına artış isteklerimize ‘Yüksek enflasyonda ne verirsek verelim dipsiz kuyu misali eriyip gidiyor’ demiş. Sanki enflasyonun sebebi kendisi değilmiş gibi, "faiz sebep enflasyon sonuçtur" saçmalığı ile bu gün yaşadığımız krizi yaratan iktidar, ülkenin kaynaklarını kur korumalı faiz ile rantiyelere dağıtacağına, emeklilere kaynak yaratmayı seçse, geniş halk yığınları açlık sınırı altında yaşamak zorunda kalmazdı. Sorun kaynak sorunu değil, sorun kaynakların hakça bölüşülmemesidir. Ancak bu AKP iktidarının bilinçli bir tercihidir. AKP kendi eli ile yarattığı ekonomik krizin sonucu olarak yandaşlarına kaynak transfer ederken, emekçiyi, emekliyi açlık sınırının altında yaşamaya mahkum etmiş, geniş halk yığınlarını sadakaya muhtaç etmiştir. AKP yoksullukla mücadele yerine, halkı yoksullaştırarak, dağıtılan yardımlar üzerinden yoksulluğu yönetmeye çalışmaktadır” ifadeleri yer aldı.

‘EMEKLİ KART DAĞITACAĞIZ’ DENİLEREK OY TOPLANILMAYA ÇALIŞILIYOR

Açıklamada, “Şimdi de çıkmışlar, emeklilere ‘Emekli Kart’ dağıtacağız diyerek oy toplamaya, AKP'nin rant devşirmeye, yalana dayalı politikasını Ayvalık seçimlerinde de kullanmaya çalışıyorlar. AKP zihniyeti emeklilere bir şey vermek istiyorsa, hak ettiği gerçek maaşı versin. Halkı yoksullaştırarak kendi yandaşına sermaye aktarmanın yolu olan yüksek enflasyon düzenine son versin. Ayvalıklı emekliler olarak, sadakaya muhtaç edilmeyi kabul etmiyoruz. Hükümetin enflasyonu yıllık verilerle düşürdüğü, hatta sıfırladığı hesaplara göre vereceği para, uydurma kartlar sadaka olur. Sadaka istemiyor, gerçek hakkımızı, yılların karşılığını istiyoruz. Sembolik artışlar, sadaka gibi bayram ikramiyeleri kaynağı belirsiz kartlar karın doyurmuyor. Emekliler sadaka değil, insanca yaşayabileceği hakkaniyetli bir ücret istiyor. En düşük emekli aylığının insanca yaşamaya uygun en az 30.000 TL olduğu gerçek maaş hakkımızı istiyoruz.”ifadeleri kullanıldı.

Güncelleme Tarihi: 28 Mart 2024, 17:31

Körfezde Haber®

YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER