Atatürk'ün Balıkesir'e ilk defa gelişinin 100. yıl dönümü sebebiyle temsili tören düzenlendi

Atatürk'ün Balıkesir'e ilk defa gelişinin 100. yıl dönümü sebebiyle temsili tören düzenlendi

Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Balıkesir'e ilk defa gelişinin 100. yıl dönümü sebebiyle düzenlenen tören ile kutlandı.
Tren Garında yapılan temsili karşılama töreninde konuşma yapan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan vekili Mehmet Birol Şahin:
"Öncelikle dün akşam Kahramanmaraş ilimizde yaşanan deprem maalesef civar illerde de etkili olmuştur. Büyükşehir Belediye Başkanımız Yücel Yılmaz, Belediyemizin arama kurtarma ekipleri ve araçları bölgeye intikal etmiştir. Devletimiz deprem felaketi haber alınır alınmaz bütün imkanlarıyla bölgede depremzedelerin yardımına koşmuştur. Devletimiz güçlüdür, yaraları en kısa zamanda saracaktır. Milletimiz ve bütün kurumlarımız bölgenin yardımına koşmuştur. Depremde vefat eden vatandaşlarımıza Allah'ta rahmet yaralılara acil şifalar diliyoruz.


Bundan 100 yıl önce Gazi Mustafa Kemal Paşa İzmir'den gelen tren ile ilimize ilk defa teşrif etmişti. Balıkesirli hemşerilerimiz Gazi Paşa'yı şu anda bulunduğumuz yerde büyük bir coşku ile karşılamıştı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk Balıkesirlilerin evlerinden getirdikleri halıları serdikleri, taklarla süsledikleri Milli Kuvvetler Caddesinden geçerek hemşerilerimizi selamlamış, şu anda Kuvayı Milliye Müzesi olarak kullandığımız Belediye Binasından onuruna düzenlenen geçit törenini izlemiştir. Gazi Mustafa Kemal Paşa bu ziyaretinde Balıkesir tarihi, Devletimiz ve Milletimiz için son derece önemli olan biraz önce okunan Balıkesir Hutbesini Zağnos Paşa Camisinde irat etmişti. Bu tarihi konuşa gerek Devlet hayatımız gerekse Dini hayatımız için son derece önemli ilkeleri içermektedir. 
Balıkesirliler tarih boyunca Devletine ve Milletine sadakat ve aşkla hizmet eden kahraman, fedakar ve çalışkan insanlardır. Bundan 700 yıl önce Karesi oğulları Osmanlı Beyliğinin Cihan Devleti olabilmesinin yolunu Donanması ile birlikte Osmanlı Beyliğine katılarak açmışlardır. Bundan 100 yıl önce bu sefer Anadolu işgal edilince Alaca Mescitte toplanarak, kararlar almış ve ilk defa Kuvayı Milliye ateşini yakmışlardı. Daha sonra Gaz Mustafa Kemal Paşa'nın başlattığı İstiklal Mücadelesine katılarak önce bağımsızlığımızın kazanılması daha sonra Cumhuriyetimizin kurulması için bütün varlığı ile fedakarca mücadele etmiş ve Cumhuriyetimizin temel mihenk taşı olmuşlardır. Balıkesirliler bu güne kadar her daim  Cumhuriyetimizin kuruluş ilkelerine, Atatürk'ün hedeflerine sadakatle bağlı olmuşlar Devletimizin bekası, milletimizin bölünmez bütünlüğü, ezanların susmaması, ay yıldızlı bayrağımızın özgürce dalgalanması için çabalamışlardır. Bundan sonra da aynı çizgi de çalışmaya devam edeceğiz.
Balıkesirliler 700 yıl önce nasıl Cihan Devleti Osmanlı İmparatorluğunun en önemli unsuru olmuşsa, 100 yıl önce nasıl Kuvayı Milliye ateşini yakmışsa bu günde Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılının birinci yüzyılından daha nitelikli olabilmesi için, ikinci yüzyılının Türkiye Yüzyılı olabilmesi için her türlü fedakarlığı her türlü çalışmayı yapacaktır.


Balıkesir bir Kuvayı Milliye şehridir. 
Balıkesir İstiklal Madalyasını hak etmiş bir şehirdir.
Şahsım ve Büyükşehir Belediye Başkanımız Yücel Yılmaz böylesi kahraman, fedakar ve çalışkan bir şehrin Belediye yöneticisi yani hizmetkarı, bu şehrin bir mensubu yani Balıkesirli olmaktan onur duyuyoruz." dedi.

(Bekir Terzioğlu)

Körfezde Haber®

YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER