Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Birol Şahin

“Edremit Sadece Zeytinin Değil Devlet-Millet-Vatan Sevgisinin de Başkentidir”

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Birol Şahin

Tarihi “Edremit” Tayyaresi Edremit Cumhuriyet Meydanında Sergilenmeye Başlandı.

Yeni Dünya Vakfı Edremit Temsilciliği tarafından aslının ölçülerinde yaptırılan tarihi Edremit Tayyaresi Edremit Cumhuriyet Meydanında sergilenmeye başlandığı törende TEKNOFEST-2022’de 2.lik, TEKNOFEST-2023’de Performans Ödülü alan Edremit Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerine plaket ve ödüller verilerek 2.lik ödülü alan KOCASEYİT isimli İHA bir gösteri uçuşu yaptı.

Törene Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Birol Şahin, Edremit Kaymakamı Ahmet Odabaş, Yeni Dünya Vakfı Genel Başkanı Mahmut Göksu, Balıkesir Şube Başkanı İsmail Özgün, Edremit Temsilcisi Tahsin İzci, protokol üyeleri, öğrenciler ve Edremitliler katıldı.

“Ordumuza En Fazla Uçak Bağışlayan İlçe Edremit’tir”

Tarihi Edremit Tayyare’sinin 1/1 kopyasının açılışı ve Teknofest’te 2. olan Edremitli öğrencilerin ödül töreninde konuşma yapan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Birol Şahin Edremitlilerin 110 yıl önceki fedakarlığını anlatarak: “1914 yılında Kudüs Halkının bir telgraf ile Devlet’imize müracaat etmesi üzerine, satın alınarak gönderilen iki adet Tayyaremiz Kudüs yakınlarında düşmüştü.. Bir üçüncüsü de yine satın alınarak yola çıkarılmış ancak bu Tayyare de Edremit/Küçükkuyu’da düşmüştü. Bu seferi yapmak için yola çıkan ve Edremit yakınlarında düşen üçüncü Tayyare ise Edremit Halkı tarafından tamir ettirilerek yeniden Ordumuz emrine tahsis edilmiş, Çanakkale Deniz Savaşlarında da çok önemli olan keşif ve gözetleme faaliyetleri yaparak; Çanakkale Zaferinin kazanılmasında baş rol oynamıştır.

“Devlet’imizin başladığı iş yarım bırakılmaz” diyen Edremitliler Bleriot tipi bir Tayyare satın almış ve Devletimize hediye etmişti. Devletimiz bu Tayyareye “Edremit” ismini vermiş ve Bu Tayyareyi Kudüs’e “Bayrak Göstermek” maksadı ile göndermişti.

Yeni Dünya Vakfı Edremit Temsilciliği Balıkesir Üniversitesi ile yaptığı iş birliği sonucu Edremit Sivil Havacılık Yüksekokulu rehberlik ve denetiminde, “Edremit Tayyaresi”ni aslına uygun 1/1 ölçülerde bir kopyası yaptırdı. Yeni Dünya Vakfı yöneticilerine teşekkür ediyoruz.

Edremit Tayyarenin 110 yıl önce Kudüs-Kahire-İskenderiye seferi yapması günümüzün yaşanılan ve yazılan tarihi açısından çok önemlidir. İlk hava şehitlerimizin bu seferler için yola çıkan ve Şam’da metfun bulunan Pilot ve Rasıtların olmasının önemi de izahtan varestedir.

Edremit Tayyaresinden sonra Edremitliler 8 adet Tayyere daha satın alarak Ordumuza bağışladı. 1914-1932 yıllarında ordusuna toplamda 9 tayyare bağışlayan Edremit bu alanda bir ilke imza atmış ve Ordumuza en fazla Uçak bağışlayan ilçe sıfatını kazanarak tarihimizde onurlu bir yer edinmişti. Edremitlileri tebrik ediyor Ordumuza 9 adet Tayyare alarak bağışlayan bu yüce gönüllü vatansever Edremitlileri rahmet ve minnetle anıyoruz. “ dedi.

“Edremit’li Öğrencilerin Yaptığı “Kocaseyit” isimli İHA TEKNOFEST’te 2. OLDU”

Dedelerinin inanç ve vatan sevgisini yaşatan Edremitli öğrencileri tebrik ederek Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ın hediyelerini takdim eden   Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Birol Şahin :  “Bu yıl kuruluşunun 50. Yılını kutlayan Edremit Anadolu İmam-Hatip Lisesi öğrencileri 2022 TEKNOFEST’te TÜBİTAK sabit kanat kategorisinde KOCASEYİT isimli İHA ile ikincilik ödülü almışlar, 2023’te de başarılarını devam ettirerek performans ödülü almışlar.

Dedelerinin satın aldığı tarihi tayyarenin sergilendiği meydanın üzerinde torunlarının yaptığı İHA uçması bu gün ayrı bir güzellik olmuştur.

Edremitli öğrenci kardeşlerimiz 110 yıl önce dedelerinin  devlet ve millet sevgisi, fedakarlık ve geleceğin göklerde olduğuna dair inançlarının ifadesi olan 9 tane uçak satın alarak Ordumuza bağışlamasının bu günkü izdüşümü olan “KOCASEYİT” İHA Projelerini yaparak TEKNOFEST 2. Si, 2023 yılında da “Performans Ödülü” almalarından dolayı, asıl önemlisi dedelerinden miras inanç ve ruhu bu gün de yaşatmalarından dolayı tebrik ediyoruz. Bu öğrenci kardeşlerimizdeki inanç, çalışkanlık geleceğe umutla bakmamıza yol açıyor. Türkiye Yüzyılı böylesi gençlerin varlığı ve çalışkanlıkları ile gerçekleşecektir. “ dedi.

“Vatandaşların Savaş Uçağı Bağışladığı Türkiye’den Kendi İnsansız Savaş Uçağını Üreten Türkiye’ye Ulaştık”

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Birol Şahin : “Osmanlı İmparatorluğunun tasfiye edilerek Cumhuriyete dönüştüğü yokluk, dağılma, kayıp, ve 1. Dünya Savaşı, Anadolu’nun işgali, Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyetimizin ilk yılları dönemlerinde milletimizin ve devletimizin zor şartlar altındayken Devletine sahip çıkarak aralarında bağış toplayarak Ordusuna Savaş uçağı satın alarak hediye edilen Türkiye’den kendi insansız hava araçlarını, insansız savaş uçaklarını yapabilen, savunma sanayinde Dünyanın ilk beş devleti arasına girmiş ve kendi ürettiği insansız hava araçlarıyla adeta Savaş Şeklini değiştiren bir Türkiye’ye ulaştık.

110 yıl önce  istikbalin göklerde olduğunu görerek inançlarını ortaya koyan Edremitli hayırseverlerden bu günkü seviyeye ulaşmamızda hayali, inancı, emeği olan başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere herkesi minnetle anıyoruz.

Edremit’in devlet ve millet sevgisini ve Türkiye’nin nerden nereye geldiğini ifade eden bu tarihi Edremit Uçağını yeniden canlandırarak hayatımıza katan Yeni Dünya Vakfı yöneticilerine teşekkür ediyorum.

Dedelerinin inanç ve ruhuna sahip çıkarak İHA tasarlayarak TEKNOFEST-2022’de 2. ve bu yıl da Performans ödülü alan Edremit İmam Hatip Liseli öğrencilerimizi tebrik ediyor aileleri ve öğretmenlerine teşekkür ediyorum.,” dedi.

Körfezde Haber®

YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER