Balıkesir'de bağımlılıkla Mücadele Koordinasyon Kurulu toplandı

Balıkesir'de bağımlılıkla Mücadele Koordinasyon Kurulu toplandı

Vali Hasan Şıldak başkanlığında Bağımlılıkla Mücadele Koordinasyon Kurulu Toplantısı İl Sağlık Müdürlüğü Toplantı Salonunda yapıldı. 

Bağımlılıkla mücadele kapsamında kurumlar arası koordinasyonu sağlamak ve toplumda bağımlılıkla mücadele farkındalığı oluşturmak amacıyla yapılan çalışmaların değerlendirildiği toplantıda Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Uz. Dr. Refik Budak kurulun 2021 yılındaki çalışmalarıyla ilgili sunum yaptı. Sunumda, madde kullanımı açısından risk oluşturan metruk binalarla ilgili sayılardan okul çevrelerinde alınacak önlemlere, park ve rekreasyon alanlarının aydınlatılmasından okul çevrelerine güvenlik kamerası kurulması gibi birçok konu hakkında ayrıntılı bilgiler verildi. 

Toplantıda, Vali Hasan Şıldak öncülüğünde bir yıldır yürütülen bağımlı bireylerin uyuşturucuyu bırakmaları ve hayatlarını sağlıklı bir şekilde sürdürmelerinin amaçlandığı Uyuşturucuyla Mücadele Projesi'yle ilgili bilgiler de verildi. İkinci yılına başarıyla ulaşan projenin, İl Merkezi ve Edremit İlçesindeki çalışmalarına devam eden Uyuşturucuyla Mücadele Birimlerine merkezde 338 kişi, Edremit'te ise 86 kişinin başvuruda bulunduğu aktarıldı. Proje ile umutlarına yeni bir kapı açarak tedavi ve rehabilitasyon süreçleri devam eden bireylerden 48 kişinin İşkur kapsamında, 5 kişinin ise özel sektörde istihdamının sağlandığı bilgisi verildi. 

Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Uz.Dr.Refik Budak yaptığı sunumda önceki toplantıda alınan kararların gerçekleşme durumlarını tek tek ele aldı. Kurula üye kamu kurum ve kuruluşlarının bağımlılıkla mücadele konusunda yürüttükleri çalışmalarıyla ilgili maddelerin görüşüldüğü toplantıda kurumlar tarafından toplumun bir çok kesimine yönelik yapılan eğitimlerle de mücadelenin güçlendirildiği ifade edildi. 

Toplantıda, Bağımlılıkla Mücadele konusunda yapılan genel bilgilendirmenin ardından bundan sonraki süreçte kurum ve kuruluşlarca alınacak koruyucu ve önleyici tedbirler ile yapılması gereken çalışmalar hakkında kararlar alınıp yürütülecek faaliyetler hakkında karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu.

‘Çalışmaların Gayretli Bir Şekilde Arttırılarak Devam Etmesi Gerekiyor’

Toplantı sonunda değerlendirme yapan Vali Şıldak, bağımlılıkla mücadelenin çok yönlü olduğunu vurguladı. Şıldak, “Bağımlılıkla mücadele görüldüğü gibi çok yönlü bir olay. En başta madde bağımlılığı olmak üzere tütün, kumar, alkol ve teknoloji bağımlılığı şeklinde söyleyebiliriz. Biz daha çok uyuşturucu maddeler ile tütün ve alkol bağımlılığı ile ilgili konuları daha yoğun ele alıyoruz. 2022 yılının başından itibaren ilgili kurumlarımızın kendi alanlarındaki sorumluluk yüklendikleri faaliyetlerini çok daha fazla sayı ve nitelikle yüksek seviyede gerçekleştirmesi için gayret göstermeleri gerekiyor. Denetimlerin de buna yönelik artması gerekiyor. Tütün denetimleri, okul çevrelerinde risk taşıyan bölgelerdeki işyerlerine yönelik denetimlerin özellikle arttırılması gerekiyor.” şeklinde konuştu.  

‘ “Umuda Kapı Açıyorum, Hayata Tutunuyorum” Projesi Göğsümüzü Kabartıyor’

Balıkesir’de bağımlılıkla mücadelede konusunda iki önemli çalışma olduğunu söyleyen Vali Şıldak, “Burada özellikle vurgulamamız gereken ve bizim göğsümüzü kabartan, her yerde ifade ettiğimiz çalışmamızdan birimUmuda Kapı Açıyorum Hayata Tutunuyorum Projesi. Projemiz bir yılı geçti, ayakları gayet sağlam bir şekilde yere basarak ilerliyor. Umut verici bu projeye toplum tarafından daha çok atılım yapmamız, ivme kazandırmamız bekleniyor. 2021'de bağımlılıkla mücadele konusunda atılan diğer bir adım ise YEDAM’ın açılışı oldu. Yeşilay Danışmanlık Merkezi’nin Büyükşehir Belediyemizin sağladığı mekanda hizmet verir hale gelmesi, bütün bağımlılık türlerinde İlimizde uzmanlardan oluşan bir adres oluşması Balıkesir için son derece faydalı bir girişim oldu. Biz de Uyuşturucuyla Mücadele Projesi kapsamında YEDAM’la işbirliği içerisinde çalışıyoruz. Pek çok işbirliği noktamız var ve bunları daha da geliştirmek istiyoruz.” şeklinde ifade etti.

“Bağımlılıkla Mücadelede Dolu Dolu Bir Yıl Geçirdik”

Balıkesir’de bağımlılıkla çok ciddi bir mücadele gerçekleştirildiğini söyleyen Vali Şıldak, “Kolluk birimlerimizin bağımlılıkla mücadeledeki çabalarının ve bu konuda geliştirdikleri yöntemlerin sonuçlarına baktığımızda İlimizde 3 kata kadar varan bir gelişme var. Çok ciddi bir mücadele sürdüren kolluk birimlerimizi de tebrik ediyorum. Jandarmamızı, emniyetimizi tebrik ediyorum. Bu dirayetli mücadele rakamlara da yansıyor. 2022 Yılına uyuşturucu ile mücadele alanında umutlu bir şekilde başladığımızı düşünüyorum.” dedi.

“Çalışmalarımız Meyve Verecek”

Edremit İlçesinin İbrahimce Mahallesinde uyuşturucu kullanımına zemin hazırlayan metruk binalardan 45’inin yıkıldığını sözlerine ekleyen Şıldak, “Sadece İlimizin değil bölgemizin de bu yönüyle isim edinmiş olan İbrahimce Mahallesi'nde ve onu çevreleyen birkaç mahallede birlikte yürüttüğümüz çalışmalar meyvesini verecek. Burada bir polis noktası inşa ediliyor. Yakında  cami temelini atacağız. Yine mahalledeki metruk binalar yıkıldı. İbrahimce ve yakın çevresinde 45 metruk bina yıkıldı. Hiç girilemez denilen bir mahallede devlet hakimiyeti tamamen ele aldı, gücünü gösterdi. Çalışmalarımız kağıt üstünde kalmayacak, devam edecek. Tabii ki kolay olmuyor, her bir kişinin proje ile o bataklıktan çekilip kurtarılması büyük çaba gerektiriyor. Ben dahil 5-6 arkadaşımız bu kişilerle birebir ilgileniyoruz. Örneğin dün 3 kişinin kalıcı işe yerleştirilmesi için büyük çaba sarf ettim. Ama asıl önemli olan 
o kişinin o çevreden kurtulması, statüsünün değişmesi. Her bir kişiyi çok önemsiyor, bu yüzden birebir ilgileniyoruz.” diye konuştu. 

Vali Hasan Şıldak toplantıda Bağımlılıkla Mücadele Koordinasyon Kurulu üyelerine de söz vererek çalışmaların genişletilmesi ve güçlendirilmesi için fikir alış verişinde bulundu. (Faruk Türk)

Güncelleme Tarihi: 22 Aralık 2021, 18:22
YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER