Balıkesir'de yatan Halk Eğitim Merkezlerinin çalışmaları masaya yatırıldı

Editörden: Pandemi dönemi gibi zor süreçte eli taşın altına koymayan Halk Eğitim Merkezlerinin çalışmaları toplantıda masaya yatırıldı. Edremit'te ise merkezi bütçeden ödenek tahsis edilerek yatırım planına alınmış bir Halk Eğitim Merkezi Hizmet Binasının yapımından neden vazgeçildi. 2017 yılında Halk Eğitim Merkezi hizmet binası için tahsis edilen 5 buçuk milyon (5 buçuk tirilyonluk) ödeneğe ne oldu. Neden Edremit'e günün gereklerine ve ihtiyaçlarına uygun planlı bir Halk Eğitim Merkezi Hizmet Binası bugüne kadar ödeneğe rağmen yapılamadı. Üstelik müjdeyi zamanın bölge milletvekili Ali Aydınlıoğlu ve İlçe Müdürü birlikte fotoğraf vererek verilmişlerdi. Sahi yatırım planına giren Halk Eğitim Merkezi Hizmet Binasına ne oldu ?"

Balıkesir'de yatan Halk Eğitim Merkezlerinin çalışmaları masaya yatırıldı

Vali Hasan Şıldak İl genelindeki Halk Eğitim Merkezleri tarafından yürütülen çalışmaları değerlendirmek üzere toplantı gerçekleştirdi. 

Vali Şıldak başkanlığında Balıkesir Öğretmenevinde gerçekleştirilen toplantıya İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı, Şube Müdürü Cemalettin Yüceer ve İlçelerin Halk Eğitim Merkezi Müdürleri katıldı. 

Toplantıda ilk olarak Şube Müdürü Cemalettin Yüceer tarafından Halk Eğitim Merkezleri ve Hayat Boyu Öğrenme Faaliyetleri kapsamında yürütülen çalışmaların aktarıldığı bir sunum yapıldı. Sunumda Halk Eğitim Merkezleri tarafından Meslek, Sosyal ve Kültürel, Okuma Yazma kapsamındaki kurslar ve ayrıca Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı kurumlarda da 73 alanda kurs verildiği belirtildi. 

Halk Eğitim Merkezleri tarafından Unutulmaya Yüz Tutmuş Meslekler kapsamında açılan kurslarla ise Keçe Aksesuarlar Yapımı, Zili Dokuma, Çarpana Dokuma ve Balıkesir Pullusu Kursları ile geçmişin günümüze ve gelecek kuşaklara aktarılması amaçlanıyor. 

Toplantıda yapılan sunumda roman vatandaşlara yönelik bir çok kurs açıldığı, ayrıca Hayat Boyu Öğrenmede İyi Uygulama Örnekleri kapsamında Sedefli Girit Battaniyesi ile Geleneksel Sabun Yapımı kurslarının Örnek Uygulama olarak Milli Eğitim Bakanlığına gönderildiği de verilen bilgiler arasında yer aldı. 

Vali Şıldak, Halk Eğitim Merkezleri ve Hayat Boyu Öğrenme faaliyetleri kapsamında verilen kurslar, kursiyer sayıları ve hizmet binalarının mevcut durumları hakkında ayrıntılı bilgilerin verildiği sunumun ardından, İlçe Halk Eğitim Müdürlerine söz vererek varsa sorun, talep ve önerilerini iletmelerini istedi. Halk Eğitim Merkezlerinin, Milli Eğitim çatısı altında ve onun güçlü bir ayağı olduğunu söyleyen Vali Şıldak gerek verilen kursların tanınırlığının arttırılmasını, rutinin dışına çıkılması gerektiğinin altını çizdi. İlçe Müdürlerine, söz konusu merkezlerin fonksiyonları ne olmalıdır, vizyon ve misyonları nelerdir gibi sorular yönelten Vali Şıldak,  görsel tanıtım ve alanda yapılacak tanıtımlarla Halk Eğitim Merkezlerine ilginin daha da artacağını vurguladı. Halk Eğitim Merkezlerinin yenilikçi alanlara yönelmesi gerektiğini ifade eden Vali Şıldak bu alanda sinerji oluşturulması için binaların ve fiziki şartların daha iyi hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Vali Şıldak, toplantıda bu alanda hizmet üretilen binaların durumları ile ilgili bilgi aldı. Fiziki durumu iyi olmayanlara yönelik ne gibi iyileştirmeler yapılabilir konusunun gündeme alınması gerektiğini sözlerine ekleyen Şıldak, halk Eğitim Merkezlerinin çağın ihtiyaçlarına uygun hale getirilmesi gerektiğini dile getirdi. 

"Hedef Belirlemeliyiz" 

Vali Şıldak toplantı sonunda yaptığı değerlendirmede, Halk Eğitim Merkezlerini çok önemsediğini söyledi. Şıldak, “Halk Eğitim Merkezleri insanlarımızın kapısını açabileceği, vakit geçirebileceği, kazanım elde edebileceği, beceri sağlayabileceği özel yerler. Çok başarılı uygulamalar var. Tabi ki bu alanın da zayıf noktaları var. Bunlar, üretilen ürünün satışı, kursların sürekliliğinin sağlanması, yerleşim alanları ve kurs mekanlarındaki yetersizlikler gibi sorunlar. Ama öncelikli olarak yapmamız gereken Halk Eğitim Merkezlerinin asıl fonksiyonu, misyonu ne olmalı gibi sorular sormalı ve cevaplara göre hedef belirlemeliyiz. Halk Eğitim Merkezi, bir meslek edindirme kursu mudur, istihdam sağlayacak bir oluşum mudur, yoksa bir üretim modeli midir gibi noktalarda fikrimizin netleşmesi gerekir.” diye konuştu.

"Halk Eğitim Merkezleri Gelişim Çizgisine Göre Şekil Almalı" 

 Halk Eğitim Merkezlerinin toplumun ihtiyacına ve gelişim çizgisine göre şekil almasının uygun olacağını vurgulayan Vali Şıldak, “Halk Eğitim Merkezleri 70'in üzerinde alanda yüzlerce kursun açılabildiği, insanlara eğitim verilen yerler. Halk Eğitim Merkezi dendiğinde benim kafamda oluşan tabloda bile sadece kadınlara beceri kazandırmaya yönelik olan merkezler şeklinde bir algı var. Kurs türlerimizin çoğu da hala bunlardan oluşuyor. Son yıllarda işbirlikleri ile birçok alana da yöneldik ve Bakanlığımız anladığımız kadarıyla bu farklılaşmayı istiyor. Toplumun gerçek ihtiyacının ortaya konularak buna göre çalışmalar yapılması gerekiyor. İlçenin ihtiyacı ve profiline göre kitlelerin bize yön vermesinden ziyade  bizim yönlendirme yaparak İlçedeki paydaşlarla birlikte örtüşen gerçek ihtiyaçlarına, gelişim çizgisine uygun olarak çalışmalar yapmalıyız. Rutin kurslar açmak yerine bir vizyon ve farklılaştırma oluşturmak gerekir. Topluma bu farklılığı hissedilir derecede  yansıtmak  gerekir. ” ifadelerini kullandı.

Yapılacak nitelikli çalışmalarla  hedeflere daha çabuk ulaşılabileceğini belirten Vali Hasan Şıldak, “Biz nitelikli iş yaparsak, hedefleri oluşturup bu hedeflere odaklanırsak, sonuç odaklı çalışırsak nihai ürünümüzün çok değerli olacağını, az ama öz bir alan çalışması ile de bunun başarılabileceğini düşünüyorum. Bu işleri rutinleştirmemek lazım. Yapacağımız koordineli çalışmalarla; örneğin Bigadiç İlçesinde, Susurluk İlçesinde yönelim ne  alana olmuş, bu alanı desteklemek için ne yapabiliriz gibi konularda bütün kurumsal ortaklarımızın  hedefinin Halk Eğitime yansıması lazım. Turizme eleman yetiştirme, teknik eleman yetiştirme, pazarlama zinciri oluşturma, yenilikçi yaklaşımlarda bizim öncü olmamız, yenilikçi uygulamaları gündeme getirmemiz lazım. Bu alanda şöyle bir kurs açarsak bunun sonucunda şu sertifika verilir, bu insanlar da işletmelerde çok güzel işe kavuşur şeklindeki planlamalar akılcı bir model oluşturur. ” değerlendirmesinde bulundu.

"Farkındalık Oluşturmada Atılım Yapmamız Gerekiyor" 

Unutulmaya yüz tutmuş kültür değerlerinin Halk Eğitim Merkezleri tarafından verilen kurslarla geleceğe aktarılacağını ifade eden Vali Şıldak, “Unutulmaya yüz tutmuş kültür değerlerimiz, somut olmayan kültürel miras dediğimiz dokumalar, el işleri çok önemli. Örneğin Gönen İlçesinin iğne oyası çok değerli. İşte bu  kurslarla, somut olmayan değerlerimiz unutulmayacak. Her el işinin, el emeğinin bir müşteri kitlesi var ve bu çok işe yarar bir durum. Ayrıca yeni alanlara yönelmenin şart olduğunu düşünüyorum. Alana çıkıp faaliyetleri tanıtmamız lazım. Farkındalık oluşturma konusunda bir atılım yapmamız gerekir. Halk Eğitim Merkezleri aslında çok esnek kurumlar. İş birliğine açık, ortak çalışmaya müsait, gelişmeye müsait merkezler. Sizin göstereceğiniz aktif bir gayretin çok şeyi değiştireceğini düşünüyorum” şeklinde konuştu. 

"Okuma-Yazma Bilmeyen Kalmasın" 

Halk Eğitim Merkezleri’nde okuma yazma kurslarının verildiğini de sözlerine ekleyen Vali Hasan Şıldak, il genelinde okuma yazma bilmeyen kimsenin kalmaması için tek bir kişiye dahi bu kursun verilebileceğini söyledi. Vali Şıldak, “Okuma yazma bilmeyen hiçbir vatandaşımızın kalmamasının sizlerin en büyük sorumluluğu olduğunu düşünüyorum. Türkiye'nin artık modern bir devlet olarak okuma yazma bilmeyen vatandaşımızın yaşı kaç olursa olsun toplum üstünde yük olduğunun bilinmesi lazım. Bir kişiye bile hizmet verebildiğimizi düşünürsek, çok iyi alan taraması yapılması gerekir. ” diye konuştu.

BİGEP Projesi’nin Halk Eğitim Merkezlerine entegre edilebileceğini de sözlerine ekleyen Vali Şıldak, “BİGEP projesi kapsamında Halk Eğitim Merkezlerine yönelik ikinci dönemde  çalışma yapmayı planlıyoruz. Okul öncesi ve meslek liselerine yönelik yapacağımız BİGEP Projesi kapsamındaki çalışmalara Halk Eğitim Merkezlerini de dahil edeceğiz.” dedi. (Bekir Terzioğlu)

Güncelleme Tarihi: 30 Aralık 2021, 00:01

Körfezde Haber®

YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER

banner160