Balıkesir EMITT'te ilgi odağı oldu

Balıkesir'in çıtasının her yönüyle yükseltmek için var gücüyle çalışan Vali Hasan Şıldak, Balıkesir standının İlin tamamını ve bütün turizm değerlerini yansıtacak bir kapsamda hazırlandığını ifade ederek bu yıl standın EMİTT’in gözdesi olduğunu söyledi.

Balıkesir EMITT'te ilgi odağı oldu

Balıkesir’den EMİTT’te Etkili Tanıtım 9-12 Şubat 2022 tarihleri arasında İstanbul Tüyap Fuar ve Kongre Merkezinde gerçekleşen, Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarında (EMİTT) 3. Salonda 262 metrekarelik stant ile yer alan Balıkesir, birlikte hareket etmenin en güzel örneğini göstererek fuara damgasını vurdu.

Balıkesir Valiliği’nin koordinasyonu altında, Büyükşehir Belediyesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Balıkesir Üniversitesi, Güney Marmara Kalkınma Ajansı, Balıkesir Sanayi Odası, Balıkesir Ticaret Odası, Balıkesir Ticaret Borsasının işbirliği ile katılım sağlanan Fuarda Balıkesir, “Hayat Dolu Balıkesir” mottosu ile tanıtıldı. Aynı stantta yer alan Sındırgı, Havran, İvrindi ve Susurluk ilçeleri de kendi destinasyonlarını en iyi şekilde tanıtarak il bütünlüğü vurgusuna katkı sağladı. Coğrafi işaretli çok sayıda ürünün tanıtıldığı stantta Susurluk Tostu ve Ayranı, Manyas Kelle Peyniri, Zeytin ve Zeytinyağı çeşitleri, Höşmerim, Erdek Mor Soğanı, Balıkesir Pullusu, Yağcıbedir Halısı bu ürünler arasında yer aldı. Dolu Dolu Balıkesir Hazırlıkları büyük bir titizlik ve planlamayla yürütülen, tarihi, kültürü, doğası, termal kaynakları, denizi ve zengin gastronomisiyle fuarda ön plana çıkan Balıkesir, 25’inci kez kapılarını açan Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı’nda en güçlü stantlardan biri yer aldı. Balıkesir’in tarih turizmindeki önemli destinasyonları “Tarih Dolu Balıkesir”, termal ve sağlık turizm olanakları “Sağlık Dolu Balıkesir”, kültürel değerleri “Kültür Dolu Balıkesir”, gastronomik değerleri “Lezzet Dolu Balıkesir” teması ile ziyaretçilere en kapsamlı şekilde tanıtıldı. Tüm bu tanıtım temalarıyla Balıkesir, Dolu Dolu bir şehir olduğunu bir kez daha göstermiş oldu.

Sağlık ve Esenlik temasında Avrupa’nın seçkin destinasyonu ödülü Eden’e sahip olan, Unesco Milli Komisyonu Ulusal Gastronomi Şehri, İda Madra Jeoparkı ile Unesco adayı, Aeneas Rotası ile Avrupa Kültür Rotaları’na dâhil olan Balıkesir, ulusal ve uluslararası ağların içinde bulunarak güçlenen turizm potansiyelini Bölgesel Rehberler Odası ve TÜRSAB Bölge Temsilcilerinin de destekleriyle başarılı şekilde ortaya koydu. Lezzet Dolu Balıkesir Mottosuyla “Gastronomi Şehri Balıkesir” Teması Ön Plana Çıkarıldı Balıkesir’in zengin gastronomisi hazırlanan 50 peynirli şehrin peynir pastası, zeytin ve zeytinyağı tadım alanı, “Balıkesir Kahvaltısı” masası, Susurluk tostu ve ayranının ikram edildiği stant, ziyaretçilere sunulan yöresel lezzetler ile zengin biçimde tanıtıldı. Ayrıca fuar aracılığıyla bir süredir çalışmaları yoğun şekilde devam eden “Balıkesir Kahvaltısı” ilk kez tanıtılma fırsatı yakalamış oldu.

Balıkesir’in gastronomik öğelerinin görsel olarak ön planda tutulduğu stant, ulusal alanda ünlü şeflerin ve diğer gastronomi şehirlerinin akınına uğradı. Standı ziyaret eden şefler ve influencerlar arasında Ömür Akkor, 50 Peynirli Şehir Balıkesir ve Zeytin Ülkesi Balıkesir yazarları Berrin Bal Onur ve Neşe Biber, Esat Özata, Mehmet Butcher, Birgül Erdoğan, Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkan Yardımcısı Kalkan gibi isimlerle Adana, Gaziantep ve Hatay gastronomi şehri proje koordinatörleri de yer aldı. Balıkesir’in gastronomi zenginliğinin stantta çok iyi tanıtıldığını gözlemlediğini vurgulayan ziyaretçiler, fuarda acenteler tarafından çok ilgi gören uluslararası kahvaltı festivaline de katılma sözü verdiler. Haziran ayında Balıkesir’de gerçekleşecek kahvaltı festivaline katılım sağlamayı arzu eden acenteler ile bağlantılar da gerçekleştirildi. Fuarda ayrıca Marka Şehir Balıkesir kapsamında hazırlatılan Balıkesir Gastronomi Atlası için ünlü Şef, Seyyah ve Yazar Ömür Akkor ile yapılan işbirliğinin başlangıcına yönelik imzalar atıldı. Gourmand Cookbook Awards'ta “Selçuklu Mutfağı” adlı eseri ile “Dünyanın En İyi Mutfak Tarihi Kitabı” ödülüne layık görülen, Türkiye Gastronomi Atlasıyla bir ilke imza atan, gerçekleştirdiği ziyaretleriyle tanıdığı Balıkesir’in gastronomisinden oldukça etkilendiğini her fırsatta dile getiren Ömür Akkor Balıkesir için ulusal nitelikte bir gastronomi atlası hazırlayacak. Hazırlanacak çalışma, Balıkesir'in tüm ilçelerini kapsayan yerel lezzetleri ile birlikte turistik değerlerini de içeren bir seyahatname şeklinde olacak.

Balıkesir'i ziyaret edecek kişiler için rehber olma özelliği taşıyacak bu atlas içerisinde ilçeler bazında coğrafi işaretli ürünler, yöresel yemekler ve ziyaret edilmesi gereken mekânlara yer verilecek. Çalışma sayesinde Balıkesir'in değerleri tek kaynakta seyahat severlerin beğenisine sunulacak. Daha sonraki aşamada bir yayın eviyle işbirliği ile basılı hale getirilecek bu kaynak satışa da sunulacak. Fuarın 2. Gününde Master Class Fuar ekibini de ağırlayan Balıkesir standı, Master Class ekibinde yer alan Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Gürkan Boztepe, Şef Murat Bozok, Şef Jale Balcı, influencer ve yazar Burak Akkul ile Balıkesir gastronomisi üzerine sohbet gerçekleştirip demeçler verildi. Stant Gerçekleştirilen Etkinliklerle İlgi Odağı Oldu Stant gastronomi alanı dışında da ünlüler tarafından en çok ziyaret edilen stantlar arasında yer aldı. Fuarın ilk gününde Balıkesir standını ziyaret eden İlker Ayrık, tanıtıma önemli katkılar sağladı. 4 gün boyunca devam eden etkinliklerde Balıkesir’in el sanatları, Balıkesir Pullusu kasnak etkinliği, Sındırgı Halısı dokuma etkinlikleri ile gösterime sunuldu. Ulusal yarışma programında 2016 yılında birincilik alan Kepsut “Hayatın Ritmini Yaka” ve Ayvalık “Zeytin Çekirdekleri” müzik grupları, yöresel halk oyunları ve güreş gösterileri fuar süresince standın yoğun ilgi çeken etkinlikleri oldu.

En Etkili Tanıtım Ödülü Hayat Dolu Balıkesir’in Balıkesir Valiliği koordinasyonunda, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Balıkesir Üniversitesi, Güney Marmara Kalkınma Ajansı, Balıkesir Sanayi Odası, Balıkesir Ticaret Odası, Balıkesir Ticaret Borsası işbirliğiyle dört gün boyunca tanıtılan Balıkesir, stant tasarımı, ağırladığı ünlüler ve etkinliklerle 25. EMITT Fuarı’nda “En Etkili Tanıtım Ödülü”nü almaya hak kazandı. Balıkesir Emitt’in Yıldızı Olmaya Devam Edecek Balıkesir’in ulusal ve uluslararası alanda etkili olarak tanıtımını sağlamak amacıyla bundan sonraki yıllarda da katılım sağlanacağı ve hazırlıklara Valilik öncülüğünde ilgili bütün paydaşlarla birlikte hemen başlanılacağı ifade edildi. Fuar’ın sonunda İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Güney Marmara Kalkınma Ajansı ve Valilik temsilcilerinden fuarla ilgili bilgiler alan Vali Hasan Şıldak bir değerlendirme yaptı. Fuar hazırlıklarının başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere katılım sağlayan bütün kuruluşların iştirakiyle yaklaşık 3 aylık titiz bir çalışmayla gerçekleştirildiğini belirtti.

Vali Şıldak, Balıkesir standının İlin tamamını ve bütün turizm değerlerini yansıtacak bir kapsamda hazırlandığını ifade ederek bu yıl standın EMİTT’in gözdesi olduğunu söyledi. Bu başarının, hafife alınmaması gereken, Balıkesir’in turizm şehri olma yolundaki kararlı iradesinin ve bu yolda bütün kurumların birlikte güçlü adımlar atmasının da bir göstergesi olduğunu vurguladı. Şıldak “Bu titiz çalışmayı ortaya koyan Büyükşehir Belediyemiz, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz, Balıkesir Üniversitemiz, Güney Marmara Kalkınma Ajansımız, Balıkesir Ticaret Odamız, Balıkesir Sanayi Odamız ve Balıkesir Ticaret Borsamızı tebrik ediyorum. Tanıtım konusunda olduğu gibi turizmin her yönüyle ilgili kapsamlı çalışmalar üretiyoruz. Bakanlıklarımızın desteğini alarak milletvekillerimizin de büyük katkılarıyla turizmde güçlenen bir şehir olma yolculuğumuzu sürdüreceğiz. Burada en önemli konu, hedefi iyi belirlemek, doğru stratejileri uygulamak ve İldeki bütün kurumların birlikte çalışmasını sağlamaktır. Valilik olarak en önemli misyonumuz bu koordinasyonu kurmak ve öncülük yapmaktır. Bundan sonra turizm fuarlarında Balıkesir’i daha bütünlük içerisinde görmek istiyoruz. Turizm değerleri yüksek olan İlçelerimiz ayrı stantlarda yer alsalar bile hepsinin birbirine yakın lokasyonlarda, mümkün olduğunca aynı sokakta bulunmasını sağlayacağız. Amacımız her türlü zenginliğe sahip İlimizi bütünlük içinde temsil etmek ve gücüne güç katmaktır.” şeklinde açıklamada bulundu. (Bekir Terzioğlu)

Körfezde Haber®

YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER