Balıkesir'in unutulmaya yüz tutan işleri bu kurslarla hayat buluyor

Balıkesir'in unutulmaya yüz tutan işleri bu kurslarla hayat buluyor

“TÜRK SÜSLEME SANATLARI VE GELENEKSEL EL SANATLARI

KURSLARI” BALIKESİR İL KÜLTÜR TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ’NCE SÜRDÜRÜLÜYOR

           İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün yetki ve sorumluluğunda sürdürülen Türk Süsleme Sanatları ve Geleneksel El Sanatları kurslarından olan “Keçe Aksesuarları Yapımı Kursu”- (Balıkesir Merkez-Bandırma İlçemiz) “Balıkesir Pullusu Kursu” Kurs Sonu Sınavları İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet MAZAK Başkanlığında, Kurs Yöneticisi Folklor Araştırmacısı S. Ebru EKİCİ, Altıeylül Halk Eğitim Merkezi Müdürü Filiz ÇELİK, Bandırma İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürü Cüneyt TAŞKIN ile Kurs Eğiticisi Hülya GÖRMEZOĞLU, Nurhan SÖKMEN ve Aişe Mübecel BOLAT tarafından yapıldı. Kursa katılan ve sınavda başarılı olan kursiyerlerimiz Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan “Usta Öğretici Belgesi” almaya hak kazandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı’nca yapılan Protokol ve Valiliğimizin de uygun bulmasıyla Yaygın Kültürel Eğitim Faaliyetleri Planı kapsamında; “Geleneksel El Sanatları” ve “Geleneksel Türk Süsleme Sanatları” alanında yapılan eserleri tanıtarak unutulmaya başlayan el sanatlarımızı yaşatmak, tahribini ve yok olmasını önlemek, tanıtımını yaparak aslına uygun olarak yeni elamanlar ve ustalar yetiştirerek gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamak amacı ile 2022 yılı içinde İlimizde açılan geleneksel “Keçe Aksesuarları Yapımı Kursu” ile “Balıkesir Pullusu Kursu” tamamlanmış bulunmaktadır.

Balıkesir’in unutulmaya yüz tutmuş geleneksel Balıkesir Pullusu işleme teknikleri ile “Manav Pullusu”, “Minyatür Kaftan”, “Abiye” “Fortföy”, “Çanta”, “Keseler”, Minyatür Saz Kaftanı”, “Kına Örtüsü”, “Antika Gelinlik”, “Takı”, “Tepsi”, “Kaftan” gibi çeşitli ürünler günlük hayatımızla şekillendirilerek 13 ürün elde edilmiştir. Ayrıca, Keçe Aksesuarı Kursumuzda şapkaya, atkıdan eldivene, kolyeden, küpeye kemerden, çantaya ev aksesuarına ve hayal edilebilecek daha pek çok ürün farklı objeye dönüşebilmektedir. Balıkesir’in kültürel bir değeri olan Keçe maharetli kursiyerlerin elinde zeytinyağlı sabun ve ılık su ile doku haline getirilmiş şapka, şal, halı, ceket, yelek, abajur, çizme, patik gibi 21 çeşit ürün yapılarak Balıkesir’e kazandırılmıştır.

Ayrıntılı fotoğraflara  aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan ulaşabilirsiniz

.

                                                                                                         

                                                                        

Güncelleme Tarihi: 09 Aralık 2022, 17:25

Körfezde Haber®

YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER