Balıkesir'de Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy rüzgarı esti

Balıkesir'de Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy rüzgarı esti

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy bir dizi ve inceleme ve tören için Kuvâ-yi Milliye şehri Balıkesir'i ziyaret etti.

Balıkesir’e gelişinde Vali Hasan Şıldak, Balıkesir Milletvekilleri Belgin Uygur, Mustafa Canbey, Pakize Mutlu Aydemir, Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ve İl protokolü tarafından karşılanan Bakan Ersoy programına Kuva-yi Milliye Müzesi'ni ziyaretle başladı. 

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Balıkesir'in tarihine ışık tutan ve önemli bir değeri olan Kuvâ-yi Milliye Müzesini ziyaretinde Müze Müdürü Aytekin Yılmaz'dan bilgi aldı. Bakan Ersoy, gelecek kuşaklara aktarılmak üzere restorasyonu yapılacak Kuvâ-yi Milliye Müzesi incelemelerinde müzede bulunan eserlerin anlatımının yapılmasının ardından programına müzeye dönüştürülecek tarihi Balıkesir Lisesi Binasında incelemede bulunarak devam etti. 

Bakan Ersoy programı kapsamında, Kuvâ-yi Milliye Müzesi ve tarihi Balıkesir Lisesi Binası'ndaki incelemelerinin ardından Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Balıkesir Valiliğini de ziyaret etti. 

Yoğun Balıkesir programına devam eden Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy daha sonra Altıeylül Belediye Başkanlığı tarafından yapılarak Balıkesir'e kazandırılan Hasan Can Kültür Merkezi açılış programına katıldı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Balıkesir’de gerçekleştirdiği program kapsamında Sağlık ve Esenlik Temasında Avrupa’nın Seçkin Destinasyonu EDEN Ödülünü kazanan Balıkesir’e Ödül Takdim Töreni ve Türkiye'den başlayan ilk tescilli arkeolojik rota olan Aeneas Kültür Rotası'nın Tanıtım etkinliğine katıldı. 

Vali Hasan Şıldak Avlu Kongre Merkezinde gerçekleştirilen programda Balıkesir’in Türkiye genelinde Avrupa'nın Seçkin Destinasyonu EDEN Ödülünü alan yedinci İl olması ve Aeneas Kültür Rotasının tescili ile birlikte turizm şehri olma yolunda iki önemli ehliyeti aldığını vurguladı. Vali Şıldak, "Kültür ve turizm alanında çok değer ifade eden bu iki birleştirilmiş etkinliğine teşrifleriniz bizi onurlandırdı. Bu ödülü kazanan yedi İlden biri olarak Balıkesir, turizm şehri olma yolculuğuna devam edecek. Turizm şehri olma yolundaki iki tescilin burada somutlaşması büyük anlam taşıyor. Aeneas Türkiye’den başlayan ilk kültür rotası olma özelliğine sahip. Ülkemiz adına da büyük bir zenginlik ve çok önemli bir unsur bir unsur olduğunu düşünüyorum. Türkiye ile birlikte beş ülkenin dahil olduğu bu rota, Çanakkale'den başlayarak Edremit İlçemizde Antandros'da yaşamının bir bölümü  geçirip daha sonra Roma'yı kuran Truvalı Aeneas'ın hikayesiyle, turizmin en çok ihtiyaç duyduğu bir hikaye de İlimiz topraklarına kavuşmuş olacak. Bu vesile ile Antandros'un da geliştirilip turizme dahil edilmesi, ören yeri konsepti içinde donanımlı bir antik şehre dönüştürülmesini arzu ediyoruz. Avrupalı Seçkin Destinasyonlar  “Sağlık ve Esenlik Turizmi” ödülü de Balıkesir'in iddiasını ortaya koyuyor. Biz İlimizde oluşturduğumuz birliktelik ruhu, güç birliği içinde tanıtma ve geliştirme faaliyetleri çerçevesinde turizm şehri olarak adlandırdığımız kavramın içini Marka Şehir Projesiyle de  doldurmaya  çalışıyoruz. İlimizde sağlık ve spor turizminin yine Bakanlığımızın destekleriyle geliştirilmesi konusunda da bir irade oluşturmuş bulunuyoruz. Tüm bu çalışmaların, bu enerjimizi turizm alanında  güçlü bir sinerjiye dönüştüreceğine inanıyorum."şeklinde konuştu. 

Programda konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, kısa adı EDEN olan Avrupalı Seçkin Destinasyonlar Projesinde “Sağlık ve Esenlik Turizmi” temasıyla ödül alan Balıkesir’in kültür ve turizm hayatına katkılar sunmasını temenni ettiğini ifade etti. Avrupa Konseyi Kültür Rotası Sertifikası almaya hak kazanan “Aeneas Rotası”nın Avrupa Konseyi Kültür Rotaları programının ilk arkeolojik rotası olmasıyla da ciddi bir değer taşıdığını söyledi. Bakan Ersoy, “Bu güzergâh, söz konusu beş ülkenin UNESCO Dünya Miras Listesi’nde bulunan ören yerlerini, arkeolojik sit alanları ile kırsal ve doğal alanlarını birbirine bağlamaktadır. Aeneas Rotası'nın Avrupa Konseyi Kültür Rotaları Sertifikası almasıyla birlikte ülkemizden geçen sertifikalı kültür rotalarının sayısı yediye yükselmiştir. Turisti alışıldık konfor alanından çekip çıkarmak, önce ülkemize ardından değişik bölge ve illerimize yönlendirmek ciddi bir önem taşıyor. İnsanlara farklı turizm alternatiflerini hatta aynı anda birden fazlasını deneyimleyebileceği rotalar sunmak bizim bu amacımıza ulaşmamızı sağlayacak bir etkendir. Gerek şehirlerimizin dahil olduğu uluslararası rotalar gerekse sınırlarımızın içinde oluşturacağımız güzergâhlar birer ayrıcalık olarak insanların ülkemizi tercih etmesine ayrıca misafirlerimizin kalış sürelerini uzatmalarına güçlü bir neden teşkil edecektir. Bildiğiniz üzere, Bakanlığımız Tanıtma Genel Müdürlüğü ile Türkiye Tanıtım ve Geliştirme Ajansı bünyesinde, ulusal ve uluslararası alanda illerin ve alt destinasyonların daha etkin tanıtımının yapılması amacıyla “İl Tanıtım ve Geliştirme Programı” başlatıldı. Sürdürülebilir bir iş birliği modeli geliştirmeye yönelik bu çalışma kapsamında 81 ilimizin tamamında İl Tanıtım ve Geliştirme Kurulu yapısı oluşturulmasını hedefliyoruz. Seçilen 7 pilot il ile çalışmalara başladık. Balıkesir de kurul ve iş birliği modeline yatkın yapısı göz önünde bulundurularak pilot illerimizden biri olarak seçilmiştir.” şeklinde konuştu. 

Bakan Ersoy, “Bütün çalışmalarımız gibi rotalarımızın amacı da sahip olduğumuz rakipsiz kültür, tarih, doğa ve medeniyet zenginliğini koruyarak onları ülkemiz ve insanımız için bir kazanca ve faydaya dönüştürmektir. Bu yolda atılan her adım, elde edilen her başarı bizi önce hedeflerimize ulaştıracak ardından ise yeni hedeflere giden yolu çizmemizi sağlayacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle hem “Avrupalı Seçkin Turist Destinasyonu Ödülü” için hem de Aeneas Rotası'nın Avrupa Konseyi Kültür Rotaları Sertifikası alması sebebiyle, ilgili çalışmalara emek veren herkesi kutluyorum.” ifadelerini kullandı. 

Balıkesir’in kültür ve turizm şehri olma özelliğine güç katan Sağlık ve Esenlik Temasında Avrupa'nın Seçkin Destinasyonu EDEN Ödüllünün takdiminin ardından Bakan Ersoy aynı gün Balıkesir’den ayrıldı.

Güncelleme Tarihi: 11 Ağustos 2021, 15:38
YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER

banner160