Balıkesir’e “UNESCO Öğrenen Şehir” Sertifikası Verildi

Balıkesir’e “UNESCO Öğrenen Şehir” Sertifikası Verildi

UNESCO VII Somut Olmayan Kültürel Miras Çalıştayında Konuşan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan vekili Mehmet Birol Şahin:

Yücel Yılmaz İle Balıkesir’in Üzerindeki Toz Bulutu Kalktı

Balıkesir’e “UNESCO Öğrenen Şehir” Sertifikası Verildi

UNESCO Türk Milli Komitesi tarafından düzenlenen VII. Somut Olmayan Kültürel Miras Çalıştayı Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde başladı.

18-21. Ocak tarihleri arasında yapılacak Çalıştayın bu yılki teması “Yükseköğretimde Somut Olmayan Kültürel Miras Farkındalığı” olacak.

Çalıştay açılışına ONESCO Türkiye Milli Komitesi Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Birol Şahin, Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Oğurlu, akademisyenler ve Yüksek Lisans ve doktora öğrencileri katıldı.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin Balıkesir’in somut ve somut olmayan kültürel mirası hakkında yaptığı çalışmalar neticesinde UNESCO tarafından verilen “Öğrenen Şehir Sertifikası” UNESCO Türk Milli Komitesi Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz tarafından Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Birol Şahin’e teslim edildi.

Balıkesir Her Kültürün Barış Uzlaşı Güven İçinde Yaşadığı Demokratik Bir İldir

Çalıştay açılış konuşması yapan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan vekili Mehmet Birol Şahin Balıkesir’in il genelinde demokratik, saygılı ve barışçı bir demografiye dayalı olarak bir kültür, anlayış ve duyarlılık geliştiğini ifade ederek “Balıkesir Ege ve Marmara Denizi'ne kıyısı olan coğrafi konumu itibariyle göç yollarının üzerinde olması sebebiyle antik çağdan günümüze farklı uygarlıklara ait gurup ve insanların etkileşimi ile birlikte barış ve uyum içinde yaşamış ve yaşamaya devam eden örnek bir ildir. Ülkemizin en büyük kıyı şeridine sahip olmakla birlikte büyük bir kırsal alan ve nüfusa sahip Balıkesir antik çağdan bugüne özellikle son dönemde muhacir ve mübadillerin yoğun biçimde yerleştiği kendine özgü gelenekleri, gastronomisi, yaşam biçimlerinden oluşan günümüz kültürel mirası yaşatılması gereken son derece değerli somut olmayan kültürel mirasların başında gelir. Balıkesir çok farklı coğrafi ve kültürel dokuya sahip olması sebebiyle Tarım, Hayvancılık, Denizcilik, Turizm, sanat, zanaat, ticaret, eğitim ve kısmen de olsa Sanayi ile çok yönlü ve çok boyutlu bir yaşam şartları barındıran Balıkesir bütün bu sektörleri uzlaşı ve güven ortamında, çevreye saygılı biçimde yürüten bir il olma niteliğine sahiptir. Bu çerçevede il genelinde demokratik, saygılı ve barışçı bir demografiye dayalı olarak bir kültür, anlayış ve duyarlılık gelişmiştir.” dedi.

Yücel Yılmaz’ın Vizyon Çalışmaları Balıkesir’i En Fazla Tanınan İl Yaptı

Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Birol Şahin: “20 ilçesi ile birlikte birbirinden farklı ve birbirinden değerli özelliklere sahip olan Balıkesir son dönemde Yücel Yılmaz başkanımızın vizyonu ile üzerindeki toz bulutunu ortadan kaldırarak markalaşan ve kendi özgün değerlerini il sınırlarına aşarak ulusal ve uluslararası alanlarda tanıtan, hızla gelişen bir il olmuştur. Biz bütün projelerimizi doğal tabiat yapısını bozmadan, tahrif olmuş tabiat bölümlerini rehabilite ederek oluşturuyoruz. Bize ulaşan tarihi ve  kültürel yapıları restore ederek, meydan düzenlemeleri ile görünür hale getirerek şehir hayatına kazandırıyoruz.” dedi.

İnsanımızı Emperyalizmin Tüketim Aracı Tek Tipleşme Tehlikesinden Korumak Zorundayız

İnsanların tüketim aracı haline dönüştürmek için kimliksiz, aidiyet duygusu olmayan tek tip insan modeli  Küresel Emperyalizmin hedefi olduğunu bundan kurtulmanın tek yolunun kendi kültür, inanç ve geleneklere bağlı insan modeli olduğunu belirten Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan vekili M. Birol Şahin  “Günümüzde ulaşım ve iletişim imkanlarının hızlı biçimde artması, dijitalleşen dünyanın küresel boyutta tek tip bir kültüre maruz kalması, geleneksel kültür ve kimliğin değerini arttırmış korunmasını ve gelecek nesillere aktarılması için gerekli tedbirlerin ve özenin gösterilmesini zorunlu kılmıştır. Tek tipleşen bu sebeple de emperyalizmin tüketim aracı haline dönüşen insanın karşısında kendine özgü değerleri olan kendi kimliğini ve kendi kültür ve geleneklerine sahip insan modelinin yeniden ihya ve inşası başta yerel yönetimler olmak üzere sivil toplum kuruluşlarının hepimizin başlıca görevidir.

Biz inanıyoruz ki yeryüzünde onurlu bir yer edinmenin ilk şartı kendi Özgün kültürel değerlerine sahip olmaktan geçer. Çünkü taklit ettiğiniz değerler sizi onurlu biçimde yaşamınız için yeterli değildir ve yaşattığınız şey kendiniz, kendi kimliğiniz değil başkasının kültürel değerleri ve kimliğidir.” dedi.

Balıkesirli Kimliği Kültürel Mirasımızı Hayatımıza Nakşederek Oluşuyor

Balıkesirli her bir ferdin Balıkesirli kimliğini oluşturan kültürel mirası hayatının bir parçası haline getirerek oluştuğunu ve bunu önemsediklerini belirten Büyükşehir Başkan vekili Mehmet Birol Şahin: ”Biz Balıkesir’e aşığız bu nedenle tarih boyunca Balıkesir ilinde yaşamış uygarlıklar ve toplulukların günümüze bıraktığı kültürel mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılması Büyükşehir Belediyemizin yaptığı çalışmalarla önce doğru biçimde özgün haliyle ortaya çıkarılma sonra tanıtma ve gelecek nesillere aktarılmaya dair birçok projeyi Yücel Yılmaz başkanımızın vizyonu ile ortaya koyduk. Önümüzdeki dönemde bu alandaki destek ve çalışmalarımız artarak devam edecektir. Somut Olmayan Kültürel Mirasın farkında olmak kendinizin farkında kendi değerinizin kendi zenginliğinizin farkında olmaktır.” dedi.

(Ayşegül Baykara)

Güncelleme Tarihi: 19 Ocak 2024, 15:05

Körfezde Haber®

YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER