Başkan Vekili Mehmet Birol Şahin Balkan Göçmenleri Çalıştayında Konuşma Yaptı

Başkan Vekili Mehmet Birol Şahin Balkan Göçmenleri Çalıştayında Konuşma Yaptı

"Balıkesir Balkan Kültür Başkenti Özelliği Taşıyor"

BALGÖÇ (Balkan Göçmenleri Derneği) Bandırma Şubesi ile Bandırma Belediyesi tarafından düzenlenen
"Balkan Göçmenleri Çalıştayı" Bandırma 'da yapıldı.

"Muhacirler ve Mübadiller Anadolu'yu Kültür'den Tarım'a, Sanayi'den, Bilgi'ye Her alanda Zenginleştirdi"

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Birol Şahin, konuşmasının bir bölümünde;” 20. Yüzyılın başlarında, özellikle bizim coğrafyamızda, imparatorlukların tasfiyesi ve ulus devletlerin ortaya çıkışıla olan bir süreç var. Bu süreçte önce bizim devletimiz Osmanlı İmparatorluğu’nun balkanlardaki topraklarını kaybetmesiyle oralarda devletlerin oluşması, Rusya’nın Kafkaslar da kendine göre zorlama baskılar oluşması nedeniyle, Cumhuriyetin kuruluşuna kadar olan süreçte bizlere muhacir dendiği, mübadil denilen, bir nevi dilim varmıyor ama, insan takası maalesef olmuştur. Atalarının mezarlarını, oradaki hayatlarını, mallarını, mülklerini her şeylerini bırakarak vatan bildikleri topraklara bir anlaşmayla ,tarihsel bir süreçtir. Bu günkü milli kültür havuzunun çok önemli unsurları mübadeleyle veya Balkanlardan, Kafkasya'dan göç etmek zorunda kalarak gelen Balıkesir'in Bandırma, Erdek, Gönen, Manyas başta olmak üzere 20 ilçemize de gelen muhacirler var. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak, Başkanımız Yücel Yılmaz’ın ortaya koyduğu vizyonuyla, sadece Balıkesir de değil, Türkiye ‘nin dünyanın neresinde  Türk Kültürü yaşatılıyorsa, biz oraya destek olmaya çalışıyoruz” dedi.

"Türk-İslam Kültür ve İnanç Değerlerimize Sahip Çıktıkça Güçlü Oluruz Dünyada Onurlu Bir Yerimiz Olur.“ 

Şahin; “Muhacirler kaybedilmiş topraklarımızın aziz hatıralarıdır diyerek,'' Bu güzel ülke ve Cumhuriyeti bize armağan eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygıyla anarak barışın milletler ve ülkeler için önemini bir kez daha vurgulamak istiyorum. Bugün burada geçmişimizin önemli bir dönemini hatırlamak, o dönemin izini sürerek anmak için toplandık. Geçmişini unutan ve kültürel mirasını gelecek kuşaklara aktaramayan milletler ve toplumlar başka kültürlerin etkisine girerek kendi kültürlerini kaybedecek ve kültürsüz kalmaya mahkûm olacaklardır, Bu anlamda kendi kültürümüze, kendi tarihimize Balkanlardan, Adalardan, Kafkaslardan, Orta Asya'dan Ata topraklarımızdan getirdiğimiz kendi değerlerimize ve kültürel varlığımıza sahip çıktıkça güçlü oluruz, bu bağlamda kültürümüzü örf ve adetlerimizin tarihimizin hayatta kalmasını sağlayacak. Bizden sonra gelecek olan yeni nesillerde yerel kimlik oluşturacak sosyal ve kültürel faaliyetlere Büyükşehir Belediyesi olarak büyük önem vermekteyiz." dedi. 

"Muhacirler Balıkesir Kimliğinin En Değerli Unsurlarındandır"

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan vekili Mehmet Birol Şahin;  "Yapılan araştırmalar gösteriyor ki Türkiye 'nin Yüzde 35'i Muhacir, Balıkesir 'de bu aran yüzde elliyi geçiyor. Bu nedenle Balıkesir Türkiye'nin en fazla muhacir nüfusuna sahip illerinin başında geliyor. Benim anne tarafım da baba tarafım da Bulgaristan Trnova'dan göç etmiş muhacir.. Balıkesir bu nedenle aslında tam bir Balkan Kültür Başkenti özelliği taşıyor. Bütün Balkanların ve Kafkasyanın kültürel mirasına sahip bir ildir Balıkesir..Bu zenginliklerimizi geleceğe taşımak ve tanıtmak için Büyükşehir Belediyemiz her alanda çalışıyor.Yaşadığımız şehrin, ilçemizin sosyo kültürel yapısına katkı sağlamayı hedeflediğiniz bu tür etkinliklerin devamının gelmesi dileğiyle Çalıştayın şehrimize hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

Güncelleme Tarihi: 28 Ocak 2023, 18:30

Körfezde Haber®

YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER