Bu toplantıda tarım ve hayvancılık masaya yatrıldı

Bu toplantıda tarım ve hayvancılık masaya yatrıldı

Türkiye'yi Doyuran İl sloganıyla yola çıkan Balıkesir'de tarım ve hayvancılıkla ilgili konular Tarım ve Hayvancılık Sektör Değerlendirme Toplantısı ile geniş bir çerçevede ele alındı. 

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Şehit Ramazan Konuş Toplantı Salonunda gerçekleşen toplantıda tarım ve hayvancılık şehri Balıkesir'in gelecekte de adından söz ettirmesi için yapılacak çalışmalar görüşüldü. 

Geniş bir katılımla yapılan toplantıda tarım ve hayvancılık sektörünün mevcut durumu değerlendirildi. Sektörün emin adımlarla ilerlemesi için yeni projelerin hayata geçirilmesi amacıyla görüş alışverişinde bulunuldu. 

Sektör temsilcilerinin alanda yaşadığı sorunların ve bunlara yönelik çözüm önerilerinin görüşüldüğü toplantıya Vali Hasan Şıldak’ın yanı sıra Vali Yardımcısı Şükrü Kara, İl Tarım ve Orman Müdürü Erkan Alkan, Orman Bölge Müdürü Birol Dündar, DSİ Bölge Müdürü Nazmi Koçak, Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Serkan Akça, Veterinerlik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İzzet Karahan, TKDK İl Koordinatörü Murat Kar, Koyunculuk Araştırma Enstitüsü Müdür Vekili Koray Poyraz, Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula, Ticaret Borsası Başkanı Ersin Erdoğmuş, Oda Başkanları, Süt Üreticileri Birlik Başkanları, İlçelerin Ziraat Odaları Başkanları ve ilgili kurumların temsilcileri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan İl Tarım ve Orman Müdürü Erkan Alkan tarım ve hayvancılık sektörünün Balıkesir’in verimli toprakları ile büyümeye ve bereketlenmeye devam ettiğini vurguladı. Sektörün Balıkesir’deki genel durumu hakkında bilgiler veren Alkan, proje çalışmalarının yanında geleceğin tarım ve hayvancılığını planlamak için yürütülen faaliyetleri aktardı.

Tarım ve hayvancılıkla ilgili konuların ayrıntılı olarak ele alındığı, sektör temsilcilerinin yoğun ilgi göstererek katılım sağladığı toplantıda; tarımsal alanların sulanması, seracılık faaliyetleri, iklim değişiklikleri, coğrafi işaretli ürünlerin tanıtımı gibi birçok alandaki sorunların çözümüne yönelik yapılması gerekenler değerlendirildi. 

Vali Şıldak toplantı sonunda yaptığı değerlendirmede Balıkesir'in önceliklerini belirleyip güçlü bir şekilde ilerleyeceği ürün türlerini seçmesi gerektiğini vurguladı. Şıldak, “Tarım ve hayvancılık alanının ne kadar kapsamlı konulara sahip olduğunu burada bir kez daha görmüş olduk. Balıkesir olarak biz zaten kendimizi tarım ve hayvancılık şehri olarak tanımlıyoruz. Bu gerçek dün ne kadar güçlüyse bugün daha da güçlü. İlimizde sanayi var, madencilik var ama temel sektör tarım ve hayvancılık. Bu gelecekte de böyle olacak. Gelecekte çok daha iyi şartlarda sektörün gelişebilmesi için birlikte hareket etmeliyiz. Yarın ülke yönetimini devralacak çocuklarımızın, gençlerimizin şimdi olduğundan daha iyi ve gelişmiş şartlarda tarımı ve hayvancılığı sürdürebilmesi adına bu çalışmaları yapıyoruz. Öncelikle Balıkesir'de tarıma nasıl bir yön vermek gerektiğini belirlememiz gerekir. Balıkesir'in önceliklerini belirleyip güçlü bir şekilde ilerleyeceği ürün türlerini seçmesi lazım. Kamu olarak bizler öncülük etmek istiyoruz. Özel sektör, bu alanda faaliyet gösteren firmalar araştırıyor, bilinçli bir şekilde tarım yapıyor ama devletin bu alana öncülük etmesinde büyük fayda var. Devletin öncü projeler yapması gerekiyor. Biz de Balıkesir'de bu arayışları oluşturmaya çalışıyoruz. Balıkesir'i tarım gibi, eğitim gibi birçok konuda hak ettiği yere getirebilmek için çaba göstermemiz gerekir. Yenilikçi uygulamalar ve AR-GE çalışmalarıyla bunu sağlamalıyız.” şeklinde konuştu. 

Gübre ve yem fiyatlarında olduğu gibi güncel sorunların dönemsel olduğunu ve birlik beraberlik içerisinde bu süreçlerin aşılacağını belirten Şıldak, “Tarım İl Müdürlüğümüzün üzerinde çalıştığı jeotermal kaynaklar ile ısıtılan sera konusunun bölgede yeni bir açılım getirecek, kârı yüksek bir alan olduğunu düşünüyorum. Balıkesir'de meyveciliğin çevre illere oranla çok az seviyede olduğunu görüyorum. Balıkesir'de modern meyvecilik anlamında da bir atılım yapabiliriz.” diye belirtti. 

Çalışmaların devamlılık göstereceğini, alanda neler yapılabileceğini, alt sektörlerle de yapılacak çalışmalara devam edileceğini belirten Şıldak, inanç ve kararlılıkla daha güçlü olunacağını söyledi. 

Bilgi alışverişi, görüş, sorun ve çözüm önerilerinin ele alındığı toplantıda sektör temsilcileri kendilerini bir araya getiren Vali Şıldak’a teşekkür ettiler.

YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER

banner160