CHP'li Milletvekili Ahmet Akın ,"Hey hükümet süt inekleri hala mezbahaya gidiyor haberiniz varmı?"

CHP'li Milletvekili Ahmet Akın ,"Hey hükümet süt inekleri hala mezbahaya gidiyor haberiniz varmı?"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, ekonomik buhranın her geçen gün derinleştiğini, Türkiye gibi zengin tarım potansiyeli olan bir ülkenin açlığı, kıtlığı konuşur duruma geldiğini söyledi. Ahmet Akın, “Ekonomik buhrandan çıkış için tarımdaki potansiyel yok sayılıyor. Daha da kötüsü AK Parti iktidarı tarafından tarım yok ediliyor. Türkiye büyük ekonomik buhran ve büyük enerji buhranının yanı sıra büyük bir gıda buhranı da yaşıyor” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Bursa’nın Karacabey ilçesinde “tarımın Sorunları ve Çözüm Önerileri” toplantısında çiftçilerle buluştu. Balıkesir çiftçileri ile sık sık bir araya geldiklerini, sorunlarını ve çözüm önerilerini anlattıklarını Karacabeyli çiftçilere de dile getiren Ahmet Akın, “ AK Parti iktidarının yeni bir ithalat senaryoları yolda. Tarım Bakanı üretimi değil, ithalatı destekliyor. Ekonomik buhran, yüksek enflasyon, iktidarın yanlış enerji ve tarım politikaları nedeniyle hem üretici hem de tüketici açlık ve yoksulluğa mahkûm bırakılmış durumda” diye konuştu.

SÜT YEM PARİTESİ 1,5 OLMALI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Balıkesir’de de olduğu gibi Karacabey’de de süt üretiminin ve hayvancılığın önemli olduğunu vurgulayarak, bu önemi iktidarın görmezden geldiğini yanlış politikalarla süt üreticilerini ve besicileri mağdur ettiğini söyledi. Akın şöyle konuştu:

İnekler kesime gidiyor. En son sütte maliyet çalışması yapıp, referans fiyatı 4.70 lira olarak açıklandılar. O zaman doları 9.60 seviyesindeydi. Maliyetler şimdi ise 5.5 lira oldu. Bu şekilde sürdürülebilir bir üretim yapılabilir mi? Yapılamaz. Yem fiyatı referans fiyat belirlenmeden, çiftçinin eline geçmeden yem fiyatına yüzde 50 zam yaptılar. Olması gerekeni hep söylüyorum. Süt üreticimizin de istediği gibi 1 kilo süt 1,5 kilo yem alsın ki üreticimiz de kazansın.”

GIDADA ZAMLAR DEVAM EDECEK

“Son günlerde döviz düşse de çiftçinin maliyetlerinde herhangi bir düşüş olmadı. Gerek tohumda, gerek gübrede, gerek yemde, gerek mazotta herhangi bir indirim olmaması üretim maliyetlerini artırıyor. Gıda enflasyonu devam edecek. Dövizdeki düşüşün girdilere yansımaması raflardaki fiyatların artmasına neden oluyor. Mazotta, gübrede indirim olmadığı ortamda bunun tüketiciye yansıması kaçınılmaz. Mazot son bir yılda yüzde 75, tarımsal sulamada kullanılan elektrik ise yüzde 130 oranında arttı. Enerji buhranı çiftçiyi, süt üreticisini, hayvancılıkla uğraşan insanlarımızı sarsıyor. Doların 13 TL altına inmesi ‘zamlar geri alınır mı' beklentisi yaratırken, gıda maliyetleri 9 TL'lik dolar kuru seviyesinde. Bu durumda fiyatlar, fren yerine gaza basamaya devam edecek” diye konuştu.

ÇÖZÜM ÜRETİM ODAKLI ULUSAL BİR TARIM POLİTİKASI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, çözüm önerilerini de anlatarak ithalata dayalı tarım politikası yerine Türkiye’de tarımsal potansiyelini değerlendirecek üretim odaklı ulusal bir politika uygulanması gerektiğinin altını çizdi. Ahmet Akın, “çiftçinin üretim yapmasını kolaylaştıracak, girdilerin temininde, ürünlerin satışında etkin bir kooperatifçiliğin desteklenerek yaygınlaştırılması sağlanmalıdır” diyerek sözlerini tamamladı.

Körfezde Haber®

YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER