Ecdadımızdan kalan yapı utanç abidesi gibiydi

Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi Ak Parti Grup Sözcüsü Mehmet Birol Şahin, Zağnos Paşa’nın eşi ve kızı’nın mezarlarını olduğu Fatma Sultan Türbesi Restorasyon’unda sona gelindiğinin mutluluğunu yaşadıklarını açıkladı.

Ecdadımızdan kalan yapı utanç abidesi gibiydi

Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi Ak Parti Grup Sözcüsü Mehmet Birol Şahin, Altıeylül İlçesi Halalca Mahallesi ile Ovaköy Mahallesi yolu üzerinde bulunan metruk bir tarihi yapı olarak duran aslen Zağnos Paşa’nın eşi ve Fatih Sultan Mehmet’in Halası Fatma Sultan ve Zağnos Paşa ile Fatma Sultan’ın kızı Sitti Hatun’un mezarlarının olduğu türbenin Balıkesir’in utanç abidesi olarak bu günlere geldiğini belirtti.

Şahin, şunları söyledi: "Duvarları yıkık dökük, çatısı olmayan, içi adeta talan edilmiş bir tarlanın içinde otlar ve çöplerle birlikte bu günlere gelen bu tarihi yapı nihayet birkaç yıldır devam eden yasal prosedürlerden sonra Büyükşehir Belediyemiz tarafından Restorasyon yapımının sonuna gelindi.  

Zağnos Paşa Balıkesir’in “Kent Kimliği”ni oluşturan en önemli şahsiyetlerden birisidir. Eşi ve kızının mezarlarının bulunduğu bu yapının metruk halde bırakılması büyük bir vefasızlık örneği olmuştur.

Harabe şeklinde duran  Fatih Sultan Mehmet’in ve Zağnos Paşa’nın emanetleri olan Fatma Sultan ve kızı Sitti Hatun’un Türbeleri  olması gerektiği haline , aslına uygun olarak şehir hayatımıza kazandırılarak tarihimize sahip çıkılması için Büyükşehir Belediye Başkanımız Yücel Yılmaz’ın şehrimizin kangren haline gelmiş sorunlarının çözümü konusunda gösterdiği hassasiyeti ve kararlığı burada da kendini göstermiştir.

Zağnos Paşa Camisi çevre ve Meydan düzenlemesi sonrasında eşi ve kızının bulunduğu bu Türbenin harabe şeklinde bırakılması elbette mümkün değildi.

Öncelikle Türbenin mülkiyet tahsisi Büyükşehir Belediyemize Hazine tarafından tahsisi yapılmış, ardından tarla olan etrafı kamulaştırılmıştır. Altıeylül Belediyemiz tarafından hazırlanan Fatma Sultan Türbesi Rölöve, Restitüsyon ve Restorasyon Projeleri Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulanmaya başlanmıştır.

Büyükşehir Belediyemiz tarafından restore edilerek yıllardır devam edegelen ihmali ortadan kaldırmak ve kent hayatına hak ettiği biçimde kazandırmak üzere işlemlere başlamış olup süreç şu aşamadadır:

Restorasyon sırasında ilgisizlik sebebiyle yeri belirsiz hale gelmiş olan Fatma Sultan ve Sitti Hatun’un mezarlarının yerleri tespit edilmiş ve Türbe aslına uygun olarak restore edilmiştir.

Türbenin yakınana abdesthaneler ve mescitler ile güvenlik-danışma binası yapılmıştır. Şu anda çevre düzenlemesi yapılmaktadır. Kısa bir zaman sonra ziyarete açılacaktır.

Balıkesir’imizin tarihi ve kent kimliği için son derece önemli olan yılların vefasızlık ve utanç abidesini hak ettiği bir biçimde gelecek nesillere aktararak şehrimizin sembol şahsiyetlerine olan borcumuzu bir nebze ödememizi sağlayacak bu yapıyı yeniden şehir hayatına kazandırılmasından dolayı başta Büyükşehir Belediye Başkanımız Yücel Yılmaz ve emeği geçen herkse teşekkür ediyoruz."

  Türbenin metruk haldeyken Türbe.

                       

  Türbenin son hali:

(Ayşe Akgün)

Güncelleme Tarihi: 01 Mayıs 2022, 15:37

Körfezde Haber®

YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER