Edremit Belediyesi yasalara uymaya çağrıldı

Çevrecilerin açıklamasında, Akçay'da nitelikli koruma altında bulunan kaçak inşaata belediyenin dur demesi isteniyor

Edremit Belediyesi yasalara uymaya çağrıldı

Edremit Belediyesi önünde bugün eylem vardı. Toplanan STK temsilcileri, Edremit Belediyesi'nin kanunlara uymaya çağırdı. Süheyla Doğan ve Şeniz Tuncel sözlerini “Gereği yerine gelmez ise de on beş gün sonra suç duyurusunda bulunacağız ve yasal süreçleri işletmeye devam edeceğiz.”

Akçay Sulak Alanı Savunması, bugün Edremit Belediyesi önünde yaptığı basın açıklamasıyla Belediyeyi yasalara uymaya çağırdı ve nitelikli koruma alanındaki kaçak inşaatın acilen durdurulmasını istedi. Basın açıklamasına, Edremit Yardımsevenler Derneği, Edremit Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ile emek ve demokrasi güçleri de destek verdi. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Derneğinin de katılacağı ve 23 Aralık 2021 tarihinde gerçekleşecek Mahalli Sulak Alan Komisyonu toplantısından önce bir kez daha çağrıda bulunuldu. Toplanan kalabalık “havama, suyuma, sulak alanıma dokunma!” ve “Başkan, ruhsatı iptal et!” sloganlarıyla seslerini Edremit Belediyesine duyurmaya çalıştı.

Resmi Gazetede yayınlanan yeni kararla “Nitelikli Koruma Alanı” olarak da ilan edilen Akçay Sulak Alanında Temmuz 2021’den beri kaçak inşaat devam ediyor. İnşaat ruhsatı olmadan başlayan Enginkent Projesi yoğun kamuoyu tepkisine rağmen ilerleyen süreçte, Edremit Belediyesinden yasalara aykırı olarak inşaat ruhsatı da aldı. Çevre örgütlerinin bir araya gelerek oluşturduğu Akçay Sulak Alanı Savunmasının inşaat ruhsatının iptali için açtığı dava ise hala sürüyor.

Enginkent Proje inşaatının sürmekte olduğu alan;

  • Fiilen sulak alan vasfını taşıdığı için yasal koruma altındadır.
  • Saybis’te kayıtlı “sulak alan” olduğu için koruma altındadır.
  • Çevre düzeni planlarında bir kısmı mera ve bir kısmı da “korunması gerek doğal sulak alan” olarak gösterildiği için koruma altındadır.
  • Doğal sit alanı olarak yeniden tescil edildiği için koruma altındadır.

Konunun, yasayla korunan alanları koruma ve kollamakla yükümlü olan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na da intikal ettirildiğini bildiren Edremit Çevre Sağlığı ve Doğayı Koruma Derneği Başkanı Şeniz Tuncel, incelemenin sürdüğünü söyledi. Tüm bunlara rağmen Enginkent Projesi İnşaatının, Edremit Belediyesinin göz yumması sayesinde bütün hukuksuzluğuyla sulak alan yağmasına ve doğa cinayetlerine hala devam ettiğini de ekledi. Tuncel’in açıklamasına göre, Burhaniye ilçesi sınırları içerisindeki benzer durumdaki sulak alan ve aynı zamanda ”Kesin Korunan Alan”da aynı dönemde başlatılan bir villa inşaatı, Burhaniye Belediyesine yapılan başvuru sonrası durdurulmuş ve inşaat alanı tamamen temizlenmişti.

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Derneği Başkanı Süheyla Doğan, “İklim krizinin yaşamımızı bu denli altüst ettiği, her gün seller, hortumlar gibi aşırı iklim olaylarının yaşandığı ülkemizde sulak alanları ve doğal sit alanlarını korumak hem doğanın, hem de doğanın bir parçası olan insanın hayrınadır. Bir karış doğal sit alanını ve sulak alanı bile kaybetmeye tahammülümüz yoktur.” dedi.

Süheyla Doğan sözlerine “Akçay Sazlığı tuzcul lagün ve kıyı kumulu ekosistem özelliklerine sahip kendine özgü fauna ve florası olan tipik bir sulak alandır.  Endemik bitkiler, göçmen ve yerli su kuşları, yılan balıkları gibi nesli tükenme tehlikesi altındaki sayısız canlı türünü içinde barındırır. Bu alanı korumak hepimizin, tüm Körfezin, Edremitlilerin boynunun borcudur.” diyerek devam etti.  

Akçay Sulak Alan Savunması olarak uzun süredir çalıştıklarını söyleyen Doğan” Bu alanda Sulak Alan Mevzuatı ve Çevre Mevzuatına aykırı olarak yapılmış ve yapılmakta olan tüm işlemler için çeşitli yöntemlerle mücadelemizi sürdürüyor ve kazanımlar elde ediyoruz. Balıkesir Büyükşehir Belediyesinin (BBB) moloz dökümünü durdurduk. Suç duyurusu ve açtığımız dava sonucu BBB kendi meclis kararını ve OSB ile olan protokolünü iptal etmek zorunda kaldı. 1/100.000’lik Çevre Düzeni iptal davalarımız sürüyor.” dedi.

Akçay Sulak Alanı Savunması bir kez daha Edremit Belediyesine seslenerek:

  • Nitelikli korunan alan içinde kalan, sulak alan özelliği gösteren ve 1/100.000’lik Çevre Düzeni Planı’nda da niteliği korunacak alan olarak görüne bu alandaki Enginkent Projesi inşaatının acilen durdurulmasını,
  • Yanlış olduğunu bile bile belediyenin verdiği inşaat ruhsatını acilen iptal edilmesini istedi.

Süheyla Doğan ve Şeniz Tuncel sözlerini “Gereği yerine gelmez ise de on beş gün sonra suç duyurusunda bulunacağız ve yasal süreçleri işletmeye devam edeceğiz.” diyerek bitirdiler.

AKÇAY SULAK ALAN SAVUNMASI:

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Derneği

Ayvalık Tabiat Platformu

Burhaniye Çevre Platformu

Edremit Çevre Sağlığı ve Doğayı Koruma Derneği

Doğa Derneği

Doğa Araştırmaları Derneği

SS Proje Evi

Yeşil Düşünce Derneği"

(Faruk Türk)

Güncelleme Tarihi: 21 Aralık 2021, 17:56
YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER