Edremit'te şaka gibi olay: "Minareyi çaldılar, kılıfını uydurdular"

Belki de böyle bir olay ne duyuldu, ne görüldü. Bu olay Nasrettin Hoca fıkralarını da geçti. Bu ''Minare çalınır mı ?'' Sorusunu gündeme getirdi. '' Yıkıldı ise nerede?'' Konu ile ilgili Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan, belediyenin suç duyurusunda bulunacağını açıkladı. Faruk Türk'ün haberi...

Edremit'te şaka gibi olay: "Minareyi çaldılar, kılıfını uydurdular"

Böyle bir taş yapının çalındığı ne duyulmuş, ne görülmüştür belki...

Edremit'in Güre Mahallesi'ndeki Kavurmacılar'da bulunan bu minarenin çalındı iddası ilçede gündem olurken, herkesi de güldürdü.

Şimdi Edremit Belediyesi suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor..

Bugün basın toplantısı düzenleyen Edremit Belediye Başkanı Hasan Arslan'da, 'sabaha karşı çalınmış' dedi.

Arslan, şunları söyledi: "Edremit’in Güre Mahallesi Kavurmacılar mevkiinde 646 ada 1 parsel uygulama imar planında ibadet alanı olarak kalmaktadır. Mevcut parsel için Edremit Belediyesi 25.02.2022 tarih 96 sayılı imar durum belgesi düzenlenmiştir. Düzenlenen imar durum belgesinde cami alanının hemen yanında parselin dışında imar planına göre yolda kalan minarenin korunması gerektiği yine belediyemizce düzenlenen 25.02.2022 tarihli imar durum belgesinde özellikle belirtilmiştir.

Minarenin arkasında kalan 646 ada 1 parselin mülkiyeti maliye hazinesine kayıtlıdır. Hazine adına kayıtlı cami alanında kalan bu parsel maliye hazinesi tarafından Edremit Müftülüğü’ne tahsis edilmiştir. Edremit Müftülüğü cami yapımı için protokol düzenleyerek yapım ile alakalı işi İsmail Turan Çakıroğlu – Çakır Organik Ürünler Anonim Şirketi isimli taşeron firmaya vermiştir. Cami yapımı için belediyemizce Güre Mahallesi Kavurmacılar mevki 646 ada 1 parsel için 11.04.2023 tarih 2023-79 sayılı cami ruhsatı düzenlenmiştir.

Sonuç olarak belediyemizce mevcut minarenin yıkılması hususunda herhangi bir yıkım izni veya talimat verilmemiştir. Ayrıca yıkım konusunda da müsaade ve talep gerekirken yıkım konusunda izin talebinde de bulunulmamıştır. Edremit Belediyesi olarak vermiş olduğumuz imar durumu belgesinde özellikle belirterek yolda kalan minarenin korunması gerektiğinin altı çizilmiştir. Gerek Edremit Müftülüğü gerekse de yapım işini alan firma yetkililerine minarenin korunması gerektiği belediyemizce bildirilerek gerekli tüm uyarılar da yapılmıştır.

13 Ekim 2021 tarih ve 31627 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan ve yürürlüğe konulan “Binaların Yıkılması Hakkında”ki yönetmeliğin ikinci bölümünde yer alan 5. maddenin (10) fıkrasında yer alan “Yıkım işleminin; çevre ve sağlık şartlarına aykırı olduğunun ve/veya can ve mal emniyetini tehdit ettiğinin ilgili idaresince tespit edilmesi halinde, 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 42’nci maddesinin üçüncü fıkrasına göre idari para cezası uygulanır.” Hükmünce yerel basında yer alan Güre Mahallesi Kavurmacılar mevki 646 ada 1 parsel güneyindeki yıkılan minare hakkında idari işlem tesis edilmek üzere Belediye Encümeni’ne havalesi yapılmıştır.

Belediyemizin parsel ve cami alanı dışında kalan bu minarenin yıkımı ile ilgili en ufak bir ilgisi ve dahli yoktur. Aksine, gerek yazılı gerek sözlü ilgili mercilere defalarca bildirilmiştir. Tarafımızca herhangi bir tasarruf da söz konusu değildir. Gerekli yasal işlemler de başlatılacaktır."

Şimdi gözler jandarma birimlerine çevrildi. Koskoca yapı, çalınır mı? Akıbeti ne oldu, gerçekten merak konusu oldu.

(Faruk Türk)

Haberimiz ile ilgili ayrıntılı fotoğraflara sayfalarımızı beğenerek aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan ulaşabilirsiniz.

https://www.facebook.com/korfezdehaber

https://www.facebook.com/groups/korfezdehaber

https://twitter.com/korfezdehaber

https://www.instagram.com/korfezdehaber/

https://www.youtube.com/@KorfezdeHaberTR

Güncelleme Tarihi: 26 Temmuz 2023, 13:25

Bekir Terzioğlu

YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER